Φλώρινα: Εντόπισαν αρκούδα που «έκλεβε» κοτέτσια – Την επανένταξαν στο δάσος

Φλώρινα: Εντόπισαν αρκούδα που «έκλεβε» κοτέτσια – Την επανένταξαν στο δάσος Facebook Twitter
Φωτογραφία που παραχώρησαν οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις «Καλλιστώ» και «Αρκτούρος»
0

Επιστήμονες εντόπισαν αρκούδα, που είχε μπει σε πολλά κοτέτσια και σ’ έναν περιστερώνα στο Βαρικό Φλώρινας και κατάφεραν να την επανεντάξουν σε δασική περιοχή, μακριά από τον οικισμό.

Επίσης, η αρκούδα ραδιοσημάνθηκε έτσι ώστε οι επιστήμονες να παρακολουθούν τα ίχνη της σε περίπτωση που προσεγγίσει ξανά κτηνοτροφικές μονάδες. Συγκεκριμένα, θα παρακολουθούνται καθημερινά οι κινήσεις της από τη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας και την Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ. Αν το ζώο πλησιάσει στο μέλλον κάποιον οικισμό, τα δεδομένα από το ραδιοκολλάρο θα κάνουν γνωστή την θέση του, διευκολύνοντας την απώθησή του.

Πρόκειται για μία θηλυκή αρκούδα, ηλικίας περίπου 8 χρόνων και βάρους 130 κιλών, η οποία επί έναν μήνα έμπαινε σε κοτέτσια, μέχρι που ύστερα από μία εβδομάδα προσπαθειών, οι επιστήμονες κατάφεραν να την παγιδεύσουν. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η διαδικασία της παγίδευσης, της νάρκωσης, της μεταφοράς και της ανάνηψης του ζώου σε μία νέα περιοχή, είναι μία πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αποτελεσματική, καθώς προκαλεί στο ζώο το απαραίτητο σοκ, ώστε να αποφεύγει να προσεγγίζει κατοικημένες περιοχές.

Πώς παγιδεύτηκε η αρκούδα

Για την παγίδευση αρχικά τοποθετήθηκε μία μεταφερόμενη ειδική παγίδα-κλουβί για αρκούδα, που θα μπορούσε να μεταφερθεί εύκολα σε περίπτωση που η αρκούδα σημείωνε ζημιές κοντά σε άλλο οικισμό. Στην πρώτη φάση της επιχείρησης συμμετείχαν στελέχη της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας, της ΚΟΜΑΘ, του Αστυνομικού Τμήματος Αμυνταίου και των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Αρκτούρος και Καλλιστώ.

Ύστερα από μερικές ημέρες χωρίς αποτελέσματα ως προς την παγίδευση και με την αρκούδα να φαίνεται να μην έχει απομακρυνθεί από το Βαρικό, τοποθετήθηκαν και κάποιες παγίδες με ειδικό συρματόσχοινο. Τελικά, το ζώο πιάστηκε τα ξημερώματα της 27ης Ιουνίου και ραδιοσημάνθηκε από συνεργάτες της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Καλλιστώ και του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσία στελεχών της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας.

Φλώρινα: Συνέλαβαν αρκούδα που «έκλεβε» κοτέτσια – Την επανένταξαν στο δάσος Facebook Twitter
Φωτογραφία που παραχώρησαν οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις «Καλλιστώ» και «Αρκτούρος»

Τόσο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όσο και η Καλλιστώ και ο Αρκτούρος είναι εταίροι στο ευρωπαϊκό έργο «LIFE Bear-Smart Corridors» που έχει στόχο την διασφάλιση της λειτουργικότητας σημαντικών διαδρόμων κίνησης των αρκούδων, των λεγόμενων «διαδρόμων έξυπνης συνύπαρξης».

Το έργο «LIFE Bear-Smart Corridors» αποτελεί μία διεθνή συνεργασία μεταξύ φορέων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ολλανδία και υλοποιείται στον Δήμο Αμυνταίου και στους Δήμους Τρικκαίων και Μετεώρων. Στο έργο συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις «Καλλιστώ» και «Αρκτούρος», η Αναπτυξιακή Τρικάλων ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε., ο Δήμος Αμυνταίου και το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Φλώρινα: Συνέλαβαν αρκούδα που «έκλεβε» κοτέτσια – Την επανένταξαν στο δάσος Facebook Twitter
Φωτογραφία που παραχώρησαν οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις «Καλλιστώ» και «Αρκτούρος»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ευρώπη «τσιμεντώνεται»: Χάθηκαν 9.000 τ.χλμ. πρασίνου σε πέντε χρόνια

Περιβάλλον / Η Ευρώπη «τσιμεντώνεται»: Χάθηκαν 9.000 τ.χλμ. πρασίνου σε πέντε χρόνια

Η Ευρώπη χάνει 600 γήπεδα ποδοσφαίρου πράσινης γης την ημέρα, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα - Δάση, καλλιέργειες και φυσικά οικοσυστήματα θυσιάζονται για δρόμους, γκολφ και εργοστάσια, απειλώντας το μέλλον του περιβάλλοντος και της τροφής μας
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός για την κλιματική κρίση: 80% των οικοτόπων της Ευρώπης καταρρέουν – Τι σημαίνει για το μέλλον

Περιβάλλον / Συναγερμός για την κλιματική κρίση: 80% των οικοτόπων της Ευρώπης καταρρέουν – Τι σημαίνει για το μέλλον

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος προειδοποιεί ότι η κλιματική κρίση και η απώλεια βιοποικιλότητας απειλούν την ευημερία και την ποιότητα ζωής στην Ευρώπη, με το 80% των οικοτόπων σε κακή κατάσταση και τους στόχους του 2030 να ξεφεύγουν από την πορεία τους
LIFO NEWSROOM
Σπάνιος πορτοκαλί αστακός που βρέθηκε σε σούπερ μάρκετ της Νέας Υόρκης επέστρεψε στη θάλασσα

Περιβάλλον / Σπάνιος πορτοκαλί αστακός που βρέθηκε σε σούπερ μάρκετ της Νέας Υόρκης επέστρεψε στη θάλασσα

Ο σπανιότητας «ένας στα 30 εκατομμύρια» αστακός γλίτωσε από το μενού και απελευθερώθηκε στο Long Island, αφού εντοπίστηκε σε ένα παντοπωλείο της βόρειας Νέας Υόρκης
LIFO NEWSROOM