Πέρα από τα προφανή των δηλώσεων του Πνευματικού για τους καρκινοπαθείς

Πέρα από τα προφανή των δηλώσεων του Πνευματικού για τους καρκινοπαθείς Facebook Twitter
Είναι η συνθήκη της θεραπευτικής αγωγής τέτοια που πολύ συχνά εντός της ξεχνάς ποιος ήσουν: όσο διαρκεί η θεραπεία δεν είσαι ούτε άνθρωπος ούτε θεός. Ο σωματικός πόνος παραμορφώνει τα πάντα, ακόμα και αυτή την πραγματικότητα.
0

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ όταν νοσούμε, πόσω μάλλον όταν ασθενούμε με καρκίνο, η παγκόσμια βιβλιογραφία –και όχι μόνο της ιατρικής– περιλαμβάνει τα πάντα. Μαρτυρίες, αφηγήσεις, καταγραφές, ημερολόγια ασθενών (και ιατρών): οι έμπειροι της επιστήμης ανατρέχουν συχνά σε αυτά για να συνεπικουρηθεί το λειτούργημα και ο ρόλος τους. Χωρίς αυτές τις καταγραφές, κάποιες εξ αυτών προαναγγελίες τέλους, δεν θα φτάναμε ποτέ στο άλμα της παρηγορητικής αγωγής.

Αυτά, όμως, αφορούν τους γιατρούς –ανθρώπους και λιγότερο ανθρώπους– όταν βρίσκονται δίπλα σε ογκολογικούς ασθενείς. Αυτό που αφορά τον ασθενή συνήθως σπανίως ομολογείται δημόσια και ανοιχτά. Κάθε σπίτι τον καημό του, τις αντοχές του και τον σταυρό του και αυτό συνήθως έχει να κάνει και με το στάδιο, το μέγεθος της περιπέτειας, τη χημεία της οικογένειας που αλλάζει ξαφνικά και πρέπει να σταθεί στο πλευρό του πάσχοντος μέλους της.

Γιατί ο ασθενής που νοσεί με καρκίνο –είτε πρόκειται για μια ιάσιμη κατάσταση, είτε για ένα μακρύ οδυνηρό ταξίδι, είτε για διαδρομή με άμεση ημερομηνία λήξης– είναι ένα σύμπαν που κυβερνιέται από άλλους κανόνες, μακριά από τα ανθρώπινα, μια κατάσταση στην οποία ο άνθρωπος συνομιλεί εξίσου με το φως και το σκοτάδι.

Όλο αυτό το πηγαινέλα στο φαρμακείο του Αγίου Σάββα, όλη αυτή η γραφειοκρατία που υφίστανται ασθενείς και συγγενείς, όλο αυτό το αναγκαστικό μαγκανοπήγαδο γύρω από την ασθένεια και τον ασθενή είναι λάθος.

Είναι η συνθήκη της θεραπευτικής αγωγής τέτοια που πολύ συχνά εντός της ξεχνάς ποιος ήσουν: όσο διαρκεί η θεραπεία δεν είσαι ούτε άνθρωπος ούτε θεός. Ο σωματικός πόνος παραμορφώνει τα πάντα, ακόμα και αυτή την πραγματικότητα. Δεν αναγνωρίζεσαι και δεν σε αναγνωρίζουν. Από τη μία εκχωρείς το σώμα σου με εμπιστοσύνη στην επιστήμη και από την άλλη το θέλεις πίσω για να μη νιώθεις όσα σου κάνουν για να ανανήψεις, να θεραπευτείς ή απλά να ανακουφιστείς.

Καθώς δεν είσαι μόνο σώμα (είσαι και ψυχή και αναμνήσεις και κουράγια που ρουφάς από τους γύρω σου – αν υπάρχουν), η ευαλωτότητά σου εξαρτάται από τόσους παράγοντες που έχουν και δεν έχουν να κάνουν με εσένα. Σε αφορούν και δεν σε αφορούν. Τους ζυγίζεις και τους μετράς με κάθε σταγόνα του φαρμάκου της χημειοθεραπείας που σου χορηγούν – άλλοτε κερδίζεις και άλλοτε χάνεις. Άλλοτε βγαίνεις από τη συνεδρία κουρέλι και άλλοτε πεισμώνεις και στέκεσαι όρθιος εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Και φυσικά, παίζει τον ρόλο της και η ηλικία, το έρμα των καθαρά φυσικών αντοχών. Αυτό που μετά βίας αντέχεις στα 30 ή στα 40, στα 60 ή στα 80 μπορεί να είναι φορτίο με πέτρες – δεν σηκώνεται χωρίς να σε βοηθά όλο το οικοσύστημα τριγύρω.

Όμως, το άλλο σύστημα, το υγειονονομικό, όλα εκείνα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις αν τύχει και μπεις σ’ αυτό τον εξουθενωτικό χορό, όσο συνεργάσιμοι κι αν είναι οι θεράποντες γιατροί, όσο σπλαχνικό κι αν είναι το νοσηλευτικό προσωπικό, είναι εξ ορισμού και εξαρχής εναντίον σου – το σύστημα είναι εναντίον του ασθενή από την πρώτη ημέρα της διάγνωσης. Όσοι χρειάστηκε ποτέ να προμηθευτούν φάρμακα χημειοθεραπείας για τους κύκλους της αγωγής τους, οι ίδιοι ή οι οικείοι τους, ξέρουν. Όλο αυτό το πηγαινέλα στο φαρμακείο του Αγίου Σάββα, όλη αυτή η γραφειοκρατία που υφίστανται ασθενείς και συγγενείς, όλο αυτό το αναγκαστικό μαγκανοπήγαδο γύρω από την ασθένεια και τον ασθενή είναι λάθος. Όλο είναι ένα έξτρα φορτίο που κουβαλά στην πλάτη ο πάσχων ή οι οικείοι του και μάθαμε να το ανεχόμαστε γιατί «έτσι είναι αυτό».

Όταν βγαίνεις απ’ όλο αυτό –αν είσαι από τις περιπτώσεις που εντόπισαν τον καρκίνο σε αρχικό στάδιο– δεν είσαι καν ο ίδιος άνθρωπος. Είσαι κυρίως μεταβλητές, αλλά με μία σταθερά: ξέρεις το αποτύπωμα της ασθένειας μέσα και έξω σου. Όσο καλή και αν είναι η διάγνωση, υπολογίζεις τα πάντα διαφορετικά. Είσαι μια μείξη από ενοχές και υπολογισμούς: δεν κάνεις αυτό για να μην τύχει το άλλο. Απολογείσαι για το τάδε που έφαγες ή το άλλο που δεν ήπιες. Απολογείσαι όταν δεν ξεκουράζεσαι, λες και είναι πάντα στο χέρι σου.

Μοιραία σκέφτεσαι τι ασθενής ήσουν, πόσο ταλαιπώρησες τους δικούς σου, ήσουν εύκολο περιστατικό για τους γιατρούς; Ήσουν φρόνιμος, συνεργάσιμος και υπάκουος; Άραγε σε ποια καθαρματική υγεινομική πολιτική ο ασθενής ισούται με οσιομάρτυρα και πρέπει να τα υπομένει όλα αδιαμαρτύρητα και αθόρυβα; Μήπως μόλις αρρωσταίνεις, μαζί με το δικαίωμα στο σώμα, χάνεις και το δικαίωμα στην κρίση και τις αντιδράσεις;

Αν τα κατάφερες, αν είσαι από αυτούς που βγήκαν απ’ όλο αυτό με αμυχές –ας το πούμε έτσι–, είσαι ένας άνθρωπος που περπατά ανάμεσα στην ευγνωμοσύνη, τον φόβο και τις ενοχές. Δεν πέρασες γρίπη – βγήκες από το πιο βαθύ σκοτάδι και πρέπει να χαίρεσαι κιόλας που τα κατάφερες.

Μόνο που δεν είναι έτσι ακριβώς. Για εκατομμύρια κόσμο εκεί έξω δεν είναι καθόλου έτσι. Και το ξέρεις. Κι ακόμα κι αν δεν είπες ποτέ, ούτε για μία φορά, ούτε στους μεγαλύτερους πόνους, «γιατί σ’ εμένα», ξέρεις ότι για όλους εκείνους που περνάνε από το ίδιο μονοπάτι, ακόμα κι αν δεν τους απομένουν παρά μόνο ημέρες, ώρες, θα ήθελες το σύστημα, το σύστημα που πληρώνεις με αίμα, να είναι εκεί και όταν δεν θα υπάρχει καμία ελπίδα πια. Να είναι εκεί για να απαλύνει τον μεγάλο απάλευτο πόνο από τον οποίο εσύ πήρες μόνο μια γεύση. Να είναι εκεί για την ποιότητα των τελευταίων ημερών.

Όλο αυτό είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε το ανθρώπινο πρόσωπο της ιατρικής και ας πάνε να πνιγούν οι τεχνοκράτες – καλά καλά και με λίγο πιο χοντρό σκοινί, αν το χρειάζονται. Όλο αυτό είναι που κάνει τον κόσμο να γυρίζει και τους Πνευματικούς να αφανίζονται. Οι τελευταίες μέρες. Πέρα από τις χαρές και τις επιτυχίες, πέρα από τα Έβερεστ της επιστήμης και τις νίκες των ερευνητών: οι τελευταίες μέρες και η δροσιά που τους επιτρέπουμε να έχουν με τη βοήθεια της ιατρικής, γι' αυτές γίνονται όλα, αν έχεις μυαλό να το διακρίνεις. Ας το σκεφτούν οι εκάστοτε κυβερνώντες.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν κάνουν παιδιά οι Έλληνες;

Υπάρχουν λύσεις για το δημογραφικό μας πρόβλημα; Μετατρεπόμαστε σταδιακά σε μία χώρα γερόντων; Ποιες πολιτικές απαιτούνται στο ασφαλιστικό; Μιλά στη LiFO o ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ