Ηράκλειο: Εκατοντάδες νεκρά ψάρια στην εκβολή του Αποσελέμη

Ηράκλειο: Εκατοντάδες νεκρά ψάρια στην εκβολή του Αποσελέμη Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΤ
0

Εκατοντάδες νεκρά ψάρια επιπλέουν στις εκβολές του ποταμού Αποσελέμη στην Ανάληψη Χερσονήσου. 

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα νεκρά ψάρια κάνουν λόγο για το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας, το οποίο έχει οδηγήσει στο θάνατο και άλλους πληθυσμούς ψαριών στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, από την πρώτη αυτοψία που πραγματοποίησαν στο σημείο στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, φαίνεται ότι ο θάνατος των ψαριών οφείλεται στο γεγονός ότι έχει κατέβει η στάθμη του νερού, έχει αποκοπεί η ροή προς τη θάλασσα, με αποτέλεσμα τα ψάρια να έχουν εγκλωβιστεί σε ένα περιβάλλον με έλλειψη οξυγόνου, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας.

Ηράκλειο: Εκατοντάδες νεκρά ψάρια στην εκβολή του Αποσελέμη Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΤ

Σήμερα θα ληφθούν δείγματα, τα οποία θα σταλούν στο ΙΘΑΒΒΥΚ, προκειμένου να αναλυθούν εργαστηριακά και να αποσαφηνιστεί η αιτία θανάτου των ψαριών, να διευκρινιστεί αν όντως, όπως φαίνεται, πρόκειται για την επανεμφάνιση του φαινομένου της ερυθράς παλίρροιας ή αν υπάρχει θέμα ρύπανσης.

Στην αυξημένη παρουσία του ιχθυοτοξικού μικροφύκους Chattonella οφειλόταν, όπως είχε προκύψει από τις αναλύσεις του ΙΘΑΒΒΥΚ, η θανάτωση των ψαριών που είχαν βρεθεί νεκρά στις 8 Μαΐου του 2022 και πάλι στην εκβολή του ποταμού Αποσελέμη, στην Ανάληψη. 

Ηράκλειο: Εκατοντάδες νεκρά ψάρια στην εκβολή του Αποσελέμη Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΤ

Στον έντονο παρασιτισμό που αναπτύχθηκε, λόγω της χαμηλής στάθμης του νερού, οφειλόταν και ο θάνατος εκατοντάδων ψαριών στο φράγμα Αποσελέμη τον Αύγουστο του 2019.


 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Περιβάλλον / Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Η αυξανόμενη διάβρωση, οι πυρκαγιές και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλούν τα εμβληματικά μονολιθικά αγάλματα της Ράπα Νούι. Οι κάτοικοι καλούνται να αποφασίσουν: διάσωση ή φυσική φθορά;
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβάλλον / Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικές ομάδες εκφράζουν οργή, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση υπονομεύεται από τις πιστώσεις, που θεωρούνται ευρέως αναποτελεσματικές
LIFO NEWSROOM