Εκλογές 2023: Τέλος οι διερευνητικές εντολές- Τα επόμενα βήματα

Εκλογές 2023: Τέλος οι διερευνητικές εντολές- Τα επόμενα βήματα Facebook Twitter
GETTY
0

Μετά και την τελευταία τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι επιστρέφει τη διερευνητική εντολή που έλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ολοκληρώθηκε η απαραίτητη από το Σύνταγμα διαδικασία και πλέον όλα δείχνουν πως ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις επαναληπτικές εκλογές 2023

Οι επαναληπτικές εκλογές 2023 αναμένεται να διεξαχθούν εκτός απροόπτου την Κυριακή 25 Ιουνίου.  

Είχε προηγηθεί το πρωί η άρνηση και του Αλέξη Τσίπρα όσον αφορά στην διερευνητική εντολή, ενώ χθες ο νικητής των εκλογών της 21ης Μαΐου, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέστρεψε επίσης τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. 

«Θεωρώ χρέος μου να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το εμπόδιο της απλής αναλογικής και προτίθεμαι να σας επιστρέψω την διερευνητική εντολή το απόγευμα, ώστε να κάνουμε εκλογές, ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου», τόνισε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης

Από την πλευρά του δεύτερου κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση». Πρόσθεσε πως δεν παραλαμβάνει τη διερευνητική εντολή, «γιατί δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Ως εκ τούτου έχετε εσείς τη δικαιοδοσία για το τι θα ακολουθήσει».

Πριν από λίγη ώρα ως αρχηγός του τρίτου κόμματος μετά από τα αποτελέσματα των εκλογών 2023, ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης στο ίδιο μήκος κύματος δήλωσε: «Επιστρέφω ως άγονη άμεσα τη διερευνητική εντολή». Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε πως στόχος είναι «στις επόμενες εκλογές αυτή η παράταξη να αναγεννηθεί».

Η συνέχεια της συνταγματικής διαδικασίας μέχρι τις δεύτερες εκλογές 

Πλέον όπως ορίζει το άρθρο 37 του Συντάγματος και αφού οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφόρησαν, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων, κάτι που θα γίνει αύριο το πρωί.  Αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών.

Σε περίπτωση αποτυχίας θα αναθέσει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και θα διαλύσει τη Bουλή.

Ο ένας εκ των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων θα οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Η νέα Βουλή, που προέκυψε από τις πρώτες εκλογές 2023, αναμένεται να ορκιστεί την Κυριακή και τη Δευτέρα να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυσή της.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ  με βάση νεότερο διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και μετά από σχετική πρόταση της κυβέρνησης, η Βουλή θα συγκληθεί σε Α' τακτική Σύνοδο, την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.

Συγκεκριμένα, στις 6 μμ της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον πρόεδρο του σώματος. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Πολιτική / Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Ο κ. Βάρρας, που παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού για αγροτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί «δολοφονία χαρακτήρα» και έχει ήδη απευθυνθεί δύο φορές στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Πολιτική / Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Οξύς υπήρξε και απέναντι στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου «δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό» και πως το κόμμα παραμένει χωρίς σαφή πολιτική πρόταση
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

«Θυμίζω ότι ακολούθησαν τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
LIFO NEWSROOM
Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ: «Η κυβέρνηση οδηγείται σε επικοινωνιακή πανωλεθρία στο θέμα Ρούτσι»

Πολιτική / Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ: «Η κυβέρνηση οδηγείται σε επικοινωνιακή πανωλεθρία στο θέμα Ρούτσι»

Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, διαφοροποιείται ανοιχτά από τη γραμμή της κυβέρνησης στο ζήτημα του πατέρα Ρούτσι, μετά τις πρώτες φωνές στελεχών και βουλευτών που εξέφρασαν δημόσια στήριξη προς τον απεργό πείνας
LIFO NEWSROOM
Για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο συνομίλησε ο Μητσοτάκης με τον αντιπρόεδρο της Google

Πολιτική / Για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο συνομίλησε ο Μητσοτάκης με τον αντιπρόεδρο της Google

Στη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά στις δράσεις που έχουν αναληφθεί τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ασφαλή πλοήγηση των ανηλίκων στο διαδίκτυο και την αντιμετώπιση φαινομένων ψηφιακού εθισμού
LIFO NEWSROOM