Με 20 μονάδες διαφορά, απλώς παραιτείσαι

Με 20 μονάδες διαφορά, απλώς παραιτείσαι Facebook Twitter
Για πρώτη φορά, λοιπόν, στην πολιτική ιστορία της χώρας αντί να φθαρεί μια κυβέρνηση, καταποντίζεται η αντιπολίτευση. Φωτ.: Eurokinissi
0


ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ, ΔΕΝ ΜΑΣ
 ΑΡΕΣΕΙ, η Ιστορία θα γράψει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε χθες τη σημαντικότερη νίκη της παράταξής του από το 1974. Είναι ο μοναδικός, μεταπολιτευτικά, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές, ενώ είναι κυβέρνηση τέσσερα χρόνια (ο Κ. Σημίτης είχε ανεβάσει τα ποσοστά του από 41,59% το 1996 σε 43,79% το 2000, αλλά η διαφορά με τη ΝΔ ήταν μία μονάδα), τόσο με μεγαλύτερη διαφορά όσο και με μεγαλύτερο ποσοστό από τις προηγούμενες. Μια νίκη που όσο κι αν πονά πολύ κόσμο –και δικαίως– ούτε ο Α. Παπανδρέου την περίοδο της Αλλαγής (της κανονικής, όχι της «γιαλαντζί») είχε επιτύχει, ούτε καν ο Κ. Καραμανλής στις θρυλικές εποχές της παντοδυναμίας του (εκτός του 1974).

Στο πρόσφατο παρελθόν αρκετοί πολιτικοί που έχασαν με μικρότερη διαφορά υπέβαλαν το ίδιο βράδυ την παραίτησή τους. Χθες, το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ήταν να ανακοινώσει ότι δρομολογεί τις εξελίξεις για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και μετά τις δεύτερες εκλογές. Είναι ξεκάθαρο ότι με τέτοια ποσοστά δεν μπορείς να παραπέμπεις το θέμα στα συλλογικά όργανα. Φροντίζεις να δίνεις τον τόνο με την πολιτική σου στάση. Δεν γίνεται να χάνεις με 20 μονάδες, όταν διατυμπάνιζες μέχρι και προχθές ότι έρχεται η πρωτιά, και το βράδυ των εκλογών να συμπεριφέρεσαι σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Τώρα, όσον αφορά τα αίτια της πανωλεθρίας του ΣΥΡΙΖΑ, θα γραφτούν πολλά και θα γίνει μεγάλη συζήτηση τις επόμενες μέρες. Μια καλή αφετηρία είναι να αναρωτηθούν πάντως για την ομάδα που πλαισιώνει τον κ. Τσίπρα. Κάποτε στους κόλπους της Αριστεράς υπήρχαν σπουδαίες προσωπικότητες, λόγιοι και διανοούμενοι. Έρχεσαι, λοιπόν, να κομίσεις το καινούργιο, επιθυμείς να ανέλθεις στην εξουσία για τη «δεύτερη φορά αριστερά» και συμπεριλαμβάνεις στα ψηφοδέλτιά σου ξεπερασμένα πολιτικά προϊόντα της καραμανλικής δεξιάς, τηλεπερσόνες και αμφιλεγόμενους, τάχα της «Τέχνης» και της ρίμας, ή απολιτίκ άτομα που νομίζουν ότι η πολιτική είναι συνθήματα και η πολακική καφρίλα.

Ο Μητσοτάκης χλευάστηκε, υποτιμήθηκε, έγινε υβριστικό σύνθημα και στοχοποιήθηκε όσο κανείς άλλος Έλληνας πρωθυπουργός. Ωστόσο, το εκλογικό κοντέρ έρχεται να γράψει ότι η χθεσινή ήταν η τέταρτη νίκη του απέναντι στον «λαοπρόβλητο» Αλέξη Τσίπρα και επίκειται μάλλον και επόμενη σε λίγες μέρες.

Επίσης, ας μην ξεχάσουμε και τη θλιβερή πρωτιά του «αριστερού» αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος προεκλογικά δεν δίστασε να τείνει χείρα φιλίας προς άγραν ψήφων στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, να ψαχουλέψει για βοήθεια στα ζόμπι του φασισμού τα οποία σφάξανε κόσμο που κλαίμε μέχρι σήμερα. Οι πολίτες φοβήθηκαν σε όλα τα επίπεδα και αυτό φάνηκε από τη διπλάσια διαφορά που έδωσαν στη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνείδηση του κόσμου έχει γίνει συστημικό κόμμα. Οι τυμπανοκρουσίες και ο λαϊκισμός έχουν, όμως, κάποτε ημερομηνία λήξης.

Επιπρόσθετα, ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας ένα σκεπτικό «δεξιάς παρένθεσης», ψήφισε την απλή αναλογική όχι μόνο για να ξυπνήσει τα αριστερά αντανακλαστικά στο ακροατήριό του αλλά και για να επιχειρήσει να στήσει μια παγίδα στην επόμενη κυβέρνηση, επιδιώκοντας να μείνει εντός του πολιτικού παιχνιδιού. Όμως, η ελληνική κοινωνία, η οποία έχει ταυτίσει το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα με καταστάσεις πολιτικών κρίσεων, αστάθειας, αβεβαιότητας και σχηματισμού βραχύβιων κυβερνήσεων περιορισμένης ευθύνης, έστειλε χθες ένα ηχηρό μήνυμα. Όσοι προσήλθαν στην κάλπη όχι μόνο εκδήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους αλλά και επιδοκίμασαν βροντερά τις κυβερνήσεις αυτοδυναμίας, δίνοντας μια απάντηση στις πλάνες περί κουλτούρας συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδόν άγγιξε την αυτοδυναμία με το σύστημα της απλής αναλογικής και αυτό κάτι λέει.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, στην πολιτική ιστορία της χώρας αντί να φθαρεί μια κυβέρνηση, καταποντίζεται η αντιπολίτευση. Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα καταδεικνύει ότι είναι βέβαιο πως επιστρέφουμε σε εποχές κανονικότητας και σ’ έναν πιθανό δικομματισμό ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Ο Βαρουφάκης φαίνεται ότι περνά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, το ΚΚΕ δυναμώνει, ενώ αναμένεται η αναδιάταξη του χώρου της αριστεράς.

Χθες, έκλεισε ένας κύκλος κρίσεων και ιδεολογικών ταμπού. Ο Μητσοτάκης χλευάστηκε, υποτιμήθηκε, έγινε υβριστικό σύνθημα και στοχοποιήθηκε όσο κανείς άλλος Έλληνας πρωθυπουργός. Ωστόσο, το εκλογικό κοντέρ έρχεται να γράψει ότι η χθεσινή ήταν η τέταρτη νίκη του απέναντι στον «λαοπρόβλητο» Αλέξη Τσίπρα και επίκειται μάλλον και επόμενη σε λίγες μέρες. Μάλιστα, αυτό επετεύχθη ενώ ο κ. Τσίπρας όλο αυτό το διάστημα χαρακτήριζε συνεχώς την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως τη «χειρότερη όλων των εποχών». Διαψεύστηκε παταγωδώς. Το άλλοτε πολιτικό κεφάλαιο του ΣΥΡΙΖΑ εξατμίζεται. Όπως συμβαίνει συχνά στα προσωποπαγή κόμματα, ο αρχηγός μπορεί να αποδειχθεί το μεγαλύτερο ατού αλλά και το ισχυρότερο βαρίδι. Το άστρο του δύει; Μιλάμε για ένα τέλος εποχής; Αυτό που σίγουρα πρέπει να ανησυχήσει τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως αντιπολίτευση. Κι αυτό είναι θέμα δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστια ευθύνη για το γεγονός ότι σήμερα έχουμε την απόλυτη κυριαρχία ενός κόμματος με τόσο υψηλά ποσοστά. Απέτυχε να πείσει; Ξεκάθαρα. Ας το αντιληφθούν σύντομα προκειμένου να μην ακολουθήσουν τα χειρότερα.

Τέλος, κάποιοι ας συνειδητοποιήσουν ότι άλλο ο μικρόκοσμος των social media και άλλο οι βουβές τάσεις της κοινωνίας. Το είδαμε και με τη γενιά του TikTok, η οποία ψήφισε όπως και οι υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες. Μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων επέλεξε την ηπιότητα, την ψυχραιμία, την ωριμότητα και τη σταθερότητα. Η μιζέρια, ο μηδενισμός, η τοξικότητα, το άσβεστο μίσος, η αδράνεια, η αγένεια, ο διχασμός και ο πολιτικός φανατισμός αποδοκιμάστηκαν ευρέως από το εκλογικό σώμα. Τα σουξέ της ανατροπής, τα υψηλά ντεσιμπέλ και ο θόρυβος ανήκουν στο παρελθόν. Όσοι φωνάζουν περισσότερο δεν σημαίνει τελικά ότι είναι και πλειοψηφία.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ