Τεχνητή νοημοσύνη: «Απειλή για το μέλλον της ανθρωπότητας», λέει το 61% των Αμερικανών

Τεχνητή νοημοσύνη: Απειλή για το μέλλον της ανθρωπότητας, υποστηρίζει το 61% των Αμερικανών Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Ανησυχίες για το μέλλον της ανθρωπότητας εκφράζει η πλειονότητα των Αμερικανών πολιτών για την ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos τα συμπεράσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, περισσότερα από δύο τρίτα των Αμερικανών ανησυχούν για τις αρνητικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης ενώ 61% θεωρούν ότι αυτή μπορεί να απειλήσει τον πολιτισμό.

Από τότε που το ChatGPT του OpenAI έγινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή όλων των εποχών, η ευρεία ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή ζωή εκτόξευσε την τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου.

Το ChatGPT (Σ.τ.Σ: η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει διάλογο και απαντήσεις) έχει ξεκινήσει έναν αγώνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης με μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας, όπως οι Microsoft και η Google να δεσμεύονται ότι θα ξεπεράσουν τα επιτεύγματα η μια της άλλης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Βουλευτές και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης ενδιαφέρονται επίσης: ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Τομ Όλτμαν κατέθεσε χθες ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου εκφράζοντας τις ανησυχίες του για την πιθανότητα κακής χρήσης αυτής της τεχνολογίας και ζήτησε την επιβολή ρυθμιστικών κανόνων.

«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να μπει αυτό το τζίνι στο μπουκάλι. Συντελείται μια παγκόσμια έκρηξη», δήλωσε o γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ, ένας από τους πολλούς βουλευτές που έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με το ποιοί είναι οι καλύτεροι τρόποι για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης στο πλαίσιο χθεσινής συζήτησης στη Γερουσία αναφορικά με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας.

Η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos διαπίστωσε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που προβλέπουν αρνητικά αποτελέσματα από την τεχνητή νοημοσύνη είναι τριπλάσιος σε σχέση με εκείνον των Αμερικανών που πιστεύουν το αντίθετο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, 61% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη υνιστά κίνδυνο για την ανθρωπότητα, ενώ μόνο το 22% διαφωνούν και το 17% παραμένουν αβέβαιοι.

Εκείνοι που είχαν ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020 εξέφρασαν μεγαλύτερη ανησυχία. Το 70% των ψηφοφόρων του Τραμπ σε σχέση με το 60% των ψηφοφόρων του Τζο Μπάιντεν συμφωνεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να απειλήσει την ανθρωπότητα.

Σε ό,τι αφορά τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι Ευαγγελιστές Χριστιανοί κυρίως συμφωνούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί κίνδυνο για την ανθρωπότητα με ποσοστό 32% σε σύγκριση με 24% των μη Ευαγγελιστών Χριστιανών.

Ενώ οι Αμερικανοί ανησυχούν για την τεχνητή νοημοσύνη, η εγκληματικότητα και η οικονομία βρίσκονται σε υψηλότερη θέση στον κατάλογο με τις ανησυχίες σχετικά με καθημερινά ζητήματα: το 77% υποστηρίζει την αύξηση της χρηματοδότησης της αστυνομίας για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και το 82% ανησυχεί για τον κίνδυνο ύφεσης.

Εκπρόσωποι του χώρου λένε ότι οι πολίτες θα πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης.

«Οι ανησυχίες είναι πολύ εύλογες, αλλά θεωρώ ότι εκείνο που λείπει στον διάλογο είναι γιατί το κάνουμε όλο αυτό; Η τεχνητής νοημοσύνη θα αυξήσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και θα τους βοηθήσει να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικοί και ικανοί», λέει ο Σεμπάστιαν Θραν, ένας καθηγητής πληροφορικής στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ, που ίδρυσε το Google X.

«Οι Αμερικανοί δεν συνειδητοποιούν μάλλον πόσο έχει ήδη διεισδύσει στην καθημερινή ζωή τους τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά η τεχνητή νοημοσύνη», τονίζει ο ίδιος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Google θέλει να βάλει έναν AI βοηθό σε κάθε μικρή στιγμή της ημέρας σου

Τech & Science / Η Google θέλει να βάλει έναν AI βοηθό σε κάθε μικρή στιγμή της ημέρας σου

Στο Google I/O, η εταιρεία παρουσίασε το Gemini Spark, έναν AI βοηθό που θα οργανώνει email, σημειώσεις, αγορές και αναζητήσεις στο παρασκήνιο μαζί με νέα εργαλεία βίντεο και την επιστροφή των έξυπνων γυαλιών.
THE LIFO TEAM
You talkin’ to me?Ο Πολ Σρέιντερ είχε «AI girlfriend» και εκείνη τερμάτισε τη συζήτηση μαζί του

Πολιτισμός / You talkin’ to me?Ο Πολ Σρέιντερ είχε «AI girlfriend» και εκείνη τερμάτισε τη συζήτηση μαζί του

Ο σεναριογράφος του Ταξιτζή δοκίμασε μια ψηφιακή σύντροφο για να καταλάβει, όπως έγραψε, την αλληλεπίδραση ανδρών και γυναικών «μέσα στο matrix». Όταν όμως άρχισε να πιέζει τα όρια του προγράμματος, η AI φίλη του τον εγκατέλειψε.
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Τech & Science / Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Μια σειρά μικρού μήκους ταινιών, δημιουργημένων με τεχνητή νοημοσύνη από ερωτικά περιοδικά πριν από 50 χρόνια, παρουσιάστηκε στο περιθώριο των Καννών και προβάλλεται στο Cultpix, με κυκλοφορία σε Blu-ray και περιορισμένη έκδοση VHS.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας ετοιμάζει την πρώτη μεγάλη εγκύκλιο για την AI και τη βλέπει ως νέα Βιομηχανική Επανάσταση

Διεθνή / Ο Πάπας ετοιμάζει την πρώτη μεγάλη εγκύκλιο για την AI και τη βλέπει ως τη νέα Βιομηχανική Επανάσταση

Στην πρώτη μεγάλη εγκύκλιο της παποσύνης του, ο Λέων ΙΔ΄ βάζει την τεχνητή νοημοσύνη δίπλα στη Βιομηχανική Επανάσταση, ανοίγοντας τη συζήτηση για την εργασία, τον πόλεμο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
Η AI ανέβηκε στο βήμα της αποφοίτησης και οι φοιτητές τη γιούχαραν

Τech & Science / Η AI ανέβηκε στο βήμα της αποφοίτησης και οι φοιτητές τη γιούχαραν

Σε τελετές αποφοίτησης στις ΗΠΑ, η λέξη AI προκάλεσε γιουχαΐσματα. Για αρκετούς νέους, η τεχνητή νοημοσύνη ακούγεται λιγότερο σαν υπόσχεση και περισσότερο σαν απειλή για τη δουλειά τους.
THE LIFO TEAM