«Ναυαγεί» η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS: «Πολύ χαμηλή η προσφορά του $1 δισ.» - Εξετάζεται κρατικοποίηση

«Ναυαγεί» η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS: «Πολύ χαλημή η προσφορά του $1 δισ.» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Συνεχίζεται το θρίλερ όσον αφορά στη διάσωση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, με τις νεότερες πληροφορίες να αναφέρουν πως η UBS - βασική της ανταγωνίστρια - προσέφερε ποσό ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την εξαγορά της, αλλά την τράπεζα να την κρίνει ως «πολύ χαμηλή».

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS Group AG, προσφέρθηκε να εξαγοράσει την Credit Suisse για έως και ένα δισεκατομμύριο δολάρια με την ελβετική κυβέρνηση να σχεδιάζει να αλλάξει τη νομοθεσία της χώρας για να παρακάμψει μια ψηφοφορία των μετόχων για τη συναλλαγή, έγραψε σήμερα η εφημερίδα Financial Times.

Η UBS, πιέζεται από τις Αρχές να οριστικοποιήσει οπωσδήποτε σήμερα την εξαγορά, με την ελπίδα να αποφευχθούν μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές αύριο, Δευτέρα. 

Η μετοχή της τράπεζας έκλεισε με πτώση 8% στα 1,86 φράγκα την Παρασκευή. Μέλη της κυβέρνησης συνεδρίασαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών στη Βέρνη, αναφέρει η εφημερίδα 20 Minutes, για να συζητήσουν αυτό το θέμα που έχει κεφαλαιώδη σημασία για την ελβετική οικονομία.

Η Credit Suisse, ωστόσο, πιστεύει ότι η προσφορά είναι πολύ χαμηλή και θα πλήξει τους μετόχους και τους εργαζόμενους που έχουν λάβει μετοχές, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος.

Οι πολύπλοκες συζητήσεις σχετικά με την πρώτη συνένωση δύο παγκόσμιων συστημικά σημαντικών τραπεζών, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, έχουν προκαλέσει την παρέμβαση των ελβετικών και αμερικανικών Αρχών, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος. 

Την ίδια ώρα, γίνεται γνωστό πως οι ελβετικές Αρχές εξετάζουν τη λήψη μέτρων όσον αφορά στα κέρδη των κατόχων ομολόγων της Credit Suisse (CSGN.S) στο πλαίσιο της διάσωσης της τράπεζας, δήλωσαν την Κυριακή δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές είναι ανήσυχες για μια τέτοια κίνηση, διότι φοβούνται ότι θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ευρώπης, ανέφεραν οι πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Μία δεύτερη σκέψη, σύμφωνα με το Bloomberg, της Ελβετίας είναι να κρατικοποιήσει την τράπεζα, κρίνοντας πως είναι η μόνη βιώσιμη λύση, πλην της εξαγοράς. 

Με πληροφορίες από Bloomberg/Reuters/ΑΠΕ

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM