Γαλλία: Παγκόσμια οπισθοδρόμηση στα δικαιώματα των γυναικών επισημαίνουν φεμινιστικές οργανώσεις

Γαλλία: «Καμπανάκι» από φεμινιστικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Όλο και μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση παρατηρείται στο θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα και ζητά να τεθεί το θέμα σε διπλωματικό επίπεδο. 

Στην έκθεση τους το Ίδρυμα Jean-Jaurès και η φεμινιστική οργάνωση Equipop επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα στην άμβλωση που ανακαλείται από το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, την απαγόρευση των σπουδών ή την εργασία ορισμένων επαγγελμάτων στις γυναίκες στο Αφγανιστάν και τον περιορισμό της πρόσβασης στην αντισύλληψη στην Πολωνία.

«Καμία περιοχή δεν γλιτώνει από αυτό το φαινόμενο της οπισθοδρόμησης που συμβαίνει όταν πολύ διαφορετικές ομάδες συντάσσονται ενάντια στα δικαιώματα των γυναικών», σχολιάζει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λουσί Ντανιέλ της Equipop.

Κράτη που βρίσκονται στον αντίποδα της διπλωματικής σκακιέρας, ακροδεξιές πολιτικές ομάδες και φονταμενταλιστικά θρησκευτικά κινήματα περιγράφονται στην έκθεση ως ο καρπός ετερογενών συμμαχιών.

«Αυτά τα πολύ καλά οργανωμένα κινήματα συνδέονται μεταξύ τους και χρηματοδοτούνται γενναιόδωρα, γεγονός που τους επιτρέπει να εμποδίζουν την πρόοδο, να διατηρούν το καθεστώς ή να προκαλούν οπισθοδρόμηση όσον αφορά τα δικαιώματα. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει κάτι γι' αυτές τις απειλές», προτείνει η Λουσί Ντανιέλ, θέλοντας να προκαλέσει πολιτική αφύπνιση στη Γαλλία.

«Πήραμε μια μικρή ανάσα μετά τις τελευταίες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία, τις οποίες δεν κέρδισαν τα ακραία συντηρητικά στρατόπεδα, αλλά η ικανότητα να προκαλούν προβλήματα τα κινήματα κατά των δικαιωμάτων παραμένει μεγάλη», προειδοποιεί.

Η Γαλλία είναι μία από τις 10 χώρες που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν μια φεμινιστική εξωτερική πολιτική.

Για να γίνει αυτό, η έκθεση συνιστά «ουσιαστική» αύξηση της οικονομικής στήριξης προς τις φεμινιστικές οργανώσεις και να καταστούν οι φεμινιστικοί αγώνες «θέμα προτεραιότητας της διπλωματίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Η οικογένεια Reiner είχε μιλήσει ανοιχτά για τους μακροχρόνιους αγώνες του Nick με την κατάχρηση ουσιών και τον εθισμό σε σκληρά ναρκωτικά -  μπαινόβγαινε σε κέντρα αποκατάστασης επί χρόνια
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Πολίτες σε όλη την Αυστραλία πενθούν για τους 16 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή - 25 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, ανάμεσά τους και ο δράστης
THE LIFO TEAM
Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, της Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναφέρουν, ότι στρατεύματα από τη «συμμαχία των προθύμων», με τη στήριξη των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να συνδράμουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των ουκρανικών δυνάμεων
THE LIFO TEAM
IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Διεθνή / IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών σε έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, η «κραυγή» φορέων και οργανώσεων για βοήθεια στο Σουδάν ενισχύεται
THE LIFO TEAM