«Σφήνα» της Αιγύπτου στο τουρκολιβυκό μνημόνιο - Το διάταγμα Σίσι για την ΑΟΖ

«Σφήνα» της Αιγύπτου στο τουρκολιβυκό μνημόνιο - Το διάταγμα Σίσι για την ΑΟΖ Facebook Twitter
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος - Φωτ.: EPA.
0

Προεδρικό διάταγμα με το οποίο ανακηρύσσονται τα θαλάσσια όρια των αιγυπτιακών θαλάσσιων ζωνών προς την πλευρά της Λιβύης υπέγραψε χθες ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, πτέραρχος ε.α., μιλώντας στην ΕΡΤ χαρακτήρισε την εξέλιξη ως μια θετική κίνηση για την Ελλάδα και «πλήγμα» στην παράνομη συμφωνία των δύο χωρών ενώ ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, εκτίμησε ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «δεν μπορεί να υπάρξει μια ουσιαστική οριοθέτηση εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών».

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το διάταγμα Σίσι υπ’ αριθμόν 595/2022 οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη προς δυσμάς, με βάση τη χάραξη μιας ευθείας γραμμής, η οποία νοητά κόβει ξανά το τουρκολιβυκό μνημόνιο στη μέση και αγνοεί πλήρως τις απόψεις της Άγκυρας όπως αυτές αντικατοπτρίζονται σε όλα τα κείμενα που έχουν υπογραφεί με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Με βάση την ίδια πηγή, οι υφιστάμενες συντεταγμένες της οριοθέτησης δείχνουν ότι οι Αιγύπτιοι κινήθηκαν σύμφωνα με τις γραμμές βάσης της συμφωνίας Αθήνας-Καΐρου του 2020. 

«Σφήνα» της Αιγύπτου στο τουρκολιβυκό μνημόνιο - Το διάταγμα Σίσι για την ΑΟΖ Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΤ.
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Διεθνή / Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Την Παρασκευή, χιλιάδες Τουρκοκύπριοι κατέκλυσαν τους δρόμους της Λευκωσίας διαδηλώνοντας ενάντια στο νομοθέτημα που επιτρέπει τη χρήση μαντίλας στα σχολεία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τον τόπο μας»
LIFO NEWSROOM
Το Τέξας έχει πλέον την «πόλη του διαστήματος»: Η Starbase του Έλον Μασκ γίνεται επίσημα πόλη

Διεθνή / Το Τέξας έχει πλέον την «πόλη του διαστήματος»: Η Starbase του Έλον Μασκ γίνεται επίσημα πόλη

Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε η ίδρυση του νέου δήμου γύρω από το διαστημικό κέντρο της SpaceX – Φόβοι για ιδιωτικοποίηση δημόσιων χώρων και υπερεξουσίες στον Μασκ
LIFO NEWSROOM