ΑΘΗΝΑ

NOMEN: Η αρχιτεκτονική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα Facebook Twitter
Η Κατερίνα Ινεπολόγλου και η Νάντια Στάμου είναι οι NOMEN.

NOMEN: Η αρχιτεκτονική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα

0

Στη Θεσσαλονίκη συναντά κανείς διάσπαρτα πολλά έργα με τη δική τους σχεδιαστική σφραγίδα, από κατοικίες και καταστήματα μέχρι χώρους φιλοξενίας και εστίασης. Αλλά το χαρτοφυλάκιο των ΝΟΜΕΝ είναι εμπλουτισμένο και με πρότζεκτ σε όλη την Ελλάδα και σε πρωτεύουσες του εξωτερικού, όπως το Λονδίνο και το Παρίσι.

Η Κατερίνα Ινεπολόγλου και η Νάντια Στάμου φοίτησαν στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, και το 2012 επανενώθηκαν μετά από χρόνια χωριστής επαγγελματικής πορείας για να δημιουργήσουν το δικό τους γραφείο. Δυναμικές, με ξεκάθαρες αρχές αισθητικής και σύγχρονη, φρέσκια ταυτότητα, πιστεύουν πως η αρχιτεκτονική έχει να κάνει με την καθημερινότητα, με την ικανοποίηση αναγκών, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων. Αυτή θεωρούν πως είναι η κινητήριος δύναμη της καθημερινότητάς τους. «Προσθέτοντας την πείρα του υπάρχοντος σε μια νέα μετάφραση, καταλήγεις πάντα σε μια μοναδική σχεδιαστική λύση, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του έργου», λένε χαρακτηριστικά.

Μέσα σε μια δεκαετία πέτυχαν να είναι όχι απλά παραγωγικές και δημιουργικές, αλλά και να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Το γραφείο NOMEN δεν γνωρίζει όρια, ούτε στη δημιουργία αλλά ούτε και γεωγραφικά: αρχιτεκτονικός σχεδιασμός από την κλίμακα ενός αντικειμένου έως το κτίριο ή το συγκρότημα κτιρίων, ξενοδοχεία, επαγγελματικοί χώροι αλλά και αστικός σχεδιασμός σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για το δίδυμο των ΝΟΜΕΝ, η αρχιτεκτονική «είναι μια συνεχής συλλογή εμπειριών ζωής» και η έμπνευση μπορεί να έρθει ακόμη και στο διάλειμμα, στο ενάμισι τετραγωνικό μπαλκονάκι του γραφείου που συνδέει τη ρουτίνα στον χώρο εργασίας με τον πεζόδρομο και την καθημερινότητά του.

Ακολουθώντας τις τάσεις και αξιοποιώντας κάθε σύγχρονο εργαλείο, οι NOMEN αναγνωρίζουν πως καθοριστικό ρόλο στο έργο τους διαδραματίζουν τα ψηφιακά μέσα σχεδιασμού, αναπαράστασης και επικοινωνίας τα οποία αναβαθμίζουν την παροχή της υπηρεσίας του αρχιτέκτονα και ταυτόχρονα διευρύνουν το γεωγραφικό πεδίο δραστηριότητας πέρα από τα σύνορα της πόλης ή της χώρας. Για το δίδυμο των ΝΟΜΕΝ, η αρχιτεκτονική «είναι μια συνεχής συλλογή εμπειριών ζωής» και η έμπνευση μπορεί να έρθει ακόμη και στο διάλειμμα, στο ενάμισι τετραγωνικό μπαλκονάκι του γραφείου που συνδέει τη ρουτίνα στον χώρο εργασίας με τον πεζόδρομο και την καθημερινότητά του, τους περαστικούς, τους ρυθμούς της πόλης, τις λεπτομέρειες που παρατηρεί κανείς, όπου υπάρχει ζωή. Αυτά είναι τέσσερα από τα έργα που ξεχώρισαν για την έκδοση ΑDM Θεσσαλονίκη:

Εξοχική κατοικία στη Χαλκιδική

NOMEN: Η αρχιτεκτονική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα Facebook Twitter
Ψηφιακή απεικόνιση από την εξοχική κατοικία στη Χαλκιδική.

Αυτή η εξοχική κατοικία αποτελεί ένα παράδειγμα του νέου μοντέλου διαβίωσης που προέκυψε από την ανακατανομή του πληθυσμού λόγω της πανδημίας, όπου συνδυάζονται η διαβίωση και η υβριδική εργασία σε μικρά αστικά κέντρα ή σε αγροτικές περιοχές. Σχεδιάστηκε για να προσφέρει σε μια οικογένεια με έδρα το Λονδίνο ένα καλοκαιρινό καταφύγιο. Βρίσκεται στην Κασσάνδρα, στην περιοχή Βίγλα, σε γεωτεμάχιο που χαρακτηρίζεται από έντονο ανάγλυφο και πυκνή βλάστηση περιμετρικά.

NOMEN: Η αρχιτεκτονική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα Facebook Twitter

Η απρόσκοπτη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος εξασφαλίζεται από την τοποθέτησή της στο ψηλότερο σημείο του φυσικού εδάφους. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται και η απομάκρυνση από το όριο του αγροτικού δρόμου, ενισχύοντας την ιδιωτικότητα. Εναρμονισμένη πλήρως με το περιβάλλον, εδράζεται πάνω σε μια πλατφόρμα και διαρθρώνεται σε ένα μόνο επίπεδο, αναιρώντας έτσι το όριο μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού. Το παιχνίδι της ογκοπλασίας μαρτυρά τη λειτουργία της κάτοψης. Ο κεντρικός χαμηλός όγκος, στον οποίο βρίσκεται η είσοδος, αποτελεί το συνδετικό κομμάτι των κοινόχρηστων και ιδιωτικών χώρων. Όλοι οι κύριοι χώροι με την αλληλουχία των ανοιγμάτων τους στη νότια όψη της κατοικίας προσφέρουν μια εμπειρία εκτεταμένης θέασης προς τη θάλασσα αλλά και την πισίνα, που αποτελεί νοητή προέκταση της πρώτης. Οι ξύλινες πέργκολες και ο ημιυπαίθριος χώρος συνδιαλέγονται με το φυσικό φως. Μια παλέτα παραδοσιακών υλικών συνδέει την αρχιτεκτονική σύνθεση με την ευρύτερη περιοχή.

Πολυτελής κατοικία στη Σκύδρα

NOMEN: Η αρχιτεκτονική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα Facebook Twitter
Ψηφιακή απεικόνιση από την πολυτελή κατοικία στη Σκύδρα.

Στα πεδινά του γεωγραφικού διαμερίσματος της Μακεδονίας οι ΝΟΜΕΝ αρχιτέκτονες σχεδίασαν και κατασκευάζουν μια διώροφη πολυτελή κατοικία 400 τ.μ. Καθώς η περιοχή δεν υπόκειται σε ιδιαίτερες μορφολογικές ή άλλες περιοριστικές διατάξεις, πέρα από την ύπαρξη στέγης –εγκιβωτισμένης στην περίπτωσή μας–, οι γραμμές του κτιρίου παραμένουν λιτές.

NOMEN: Η αρχιτεκτονική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα Facebook Twitter
Ψηφιακή απεικόνιση από την πολυκατοικία με ισόγειο κάταστημα στο Βόλο.

Ο όγκος του σχηματίζεται με ένα παιχνίδι διαίρεσης σε τέσσερις όγκους στον επιμήκη του άξονα. Παράλληλα με αυτόν αναπτύσσεται η πισίνα. Η σύγχρονη μορφή του κτιρίου αποδίδεται κατά βάση με την πέτρα, ένα τοπικό παραδοσιακό υλικό χτισίματος. Μπετόν, πέτρα, οξειδωμένος σίδηρος και τιρκουάζ αντανακλάσεις εναλλάσσονται στην τελική σύνθεση. Οι υπαίθριοι χώροι χαλάρωσης κάτω από την εκτεταμένη πέργκολα και δίπλα από την πισίνα βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο της λειτουργίας της μεσογειακής κατοικίας.

Πολυκατοικία με ισόγειο κατάστημα στον Βόλο

NOMEN: Η αρχιτεκτονική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα Facebook Twitter
Ψηφιακή απεικόνιση από τον επανασχεδιασμό bungalows σε resort στη Χαλκιδική.

Το νέο κτίριο κατοικιών με ισόγειο κατάστημα βρίσκεται στην οδό Λαρίσης, στην είσοδο του Βόλου. Πρόκειται για δρόμο με αυξημένη κυκλοφορία, εμπορικές χρήσεις και αναπτυσσόμενο ρυθμό ανάπτυξης. Στην περιοχή υπάρχουν κυρίως εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά κτίρια, πέτρινες παλιές κατοικίες και λίγα καταστήματα της τελευταίας εικοσαετίας. Δεν θα λέγαμε πως διαθέτει μια αρχιτεκτονική ταυτότητα, γίνονται όμως προσπάθειες να προσδοθεί κάποια. Από τον όγκο του κτιρίου αφαιρείται ένας σημαντικού μεγέθους κύβος στον όροφο, του οποίου παραμένει ο σκελετός για να δώσει τη θέση του σε έναν αστικό κήπο. Η κίνηση είναι κατά βάση πρακτική αλλά και συμβολική. Αφαιρείται δόμηση από το συμπαγές συνήθως αστικό μέτωπο για να μπει πράσινο, το οποίο θα συνεισφέρει δραστικά στον δροσισμό και τη σκίαση του κτιρίου. Υπενθυμίζει όμως ταυτόχρονα τη σοβαρή ανάγκη των πόλεων να γίνουν πιο φιλικές προς τον χρήστη και πιο υγιείς. Στο ισόγειο υπάρχει εμπορικό κατάστημα το οποίο διαθέτει εσωτερικό εξώστη και άμεση πρόσβαση στον πίσω ακάλυπτο, όπου και αναπτύσσεται μια ασκεπής πέργκολα πάνω σε φύτευση. Η επιλογή των υλικών έχει να κάνει με την ανθεκτικότητά τους και την ευκολία της συντήρησης των όψεων του κτιρίου, καθώς οι ρύποι και οι θερμοκρασίες σε έναν κεντρικό δρόμο χωρίς πράσινο είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντικοί παράγοντες.

Επανασχεδιασμός συγκροτήματος bungalows σε resort στη Χαλκιδική

NOMEN: Η αρχιτεκτονική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα Facebook Twitter
Ψηφιακή απεικόνιση από την πολυτελή κατοικία στη Σκύδρα.

Ζητούμενο της μελέτης ήταν η αναβίωση του συγκροτήματος bungalows γνωστής ξενοδοχειακής μονάδας στην Καλλιθέα Χαλκιδικής. Τα bungalows βρίσκονται παράλληλα με το θαλάσσιο ειδυλλιακό μέτωπο, μπροστά σε μια αμμώδη παραλία. Αυτά συνενώνονται ανά δύο προκειμένου να καλύψουν τη φιλοξενία μιας οικογένειας ή ενός ζευγαριού με περισσότερες παροχές. Μια ημιπροστατευμένη βεράντα λειτουργεί ως κατώφλι ανάμεσα στο μέσα και στο έξω, ενισχύοντας την υπαίθρια διημέρευση. Το στοίχημα ήταν να σχεδιαστούν σύγχρονοι, τεχνολογικά εξοπλισμένοι χώροι που να προσφέρουν παράλληλα μια εμπειρία χλιδής και πρωτόγονης ανεμελιάς. Δάπεδα από πέτρα και βότσαλο, τοίχοι από κουρασάνι, πέργκολες από καστανιά και καλάμια, έπιπλα χειροποίητα, υφάσματα από βαμβάκι και λινό, διακοσμητικά από τερακότα προσφέρουν ένα αισθητηριακό καταφύγιο με τεχνολογικές εκπλήξεις.

NOMEN: Η αρχιτεκτονική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα Facebook Twitter
NOMEN: Η αρχιτεκτονική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα Facebook Twitter
Ψηφιακή απεικόνιση υπόσκαφης κατοικίας στο Μεγανήσι

nomenarchitects.gr

Από την ειδική έκδοση ADM/ LiFO x Design Ambassador/ Archisearch

Το νέο τεύχος της LiFO με το Architecture Design Map: Ειδική έκδοση Θεσσαλονίκη δωρεάν στο σπίτι σας με ένα κλικ.

Design
0

ΑΘΗΝΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Mattias Adolfsson: «Η έμπνευση με χτυπάει σαν κεραυνός, από το πουθενά»

Design / Mattias Adolfsson: Μιλώντας με έναν κορυφαίο εικονογράφο της εποχής

Δυο-τρεις κουβέντες με τον διακεκριμένο Σουηδό γραφίστα και εικονογράφο, έναν από τους «υψηλούς προσκεκλημένους» του φετινού 7ου LAComicsFestival, που θα γίνει στη Λάρισα από τις 5 ως τις 7 Σεπτεμβρίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το σύγχρονο design γίνεται πιο προσωπικό και all inclusive από ποτέ

ADM 2025: The Urban Issue / Το σύγχρονο design γίνεται πιο προσωπικό και all inclusive από ποτέ

Ιδέες που ζυμώνονταν αργά εδώ και μερικά χρόνια στον χώρο της εσωτερικής διακόσμησης ωρίμασαν και μας αποκαλύφθηκαν στις αρχές του 2025, ως οδηγός για τους χώρους στους οποίους θα κατοικήσουμε στο μέλλον.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Οbjects of Common Interest: «Θέλουμε να σου κεντρίσουμε το ενδιαφέρον και να κινητοποιήσουμε ένα συναίσθημα»

ADM 2025: The Urban Issue / Κίνηση, ελευθερία, ρευστή ταυτότητα: Το design των Οbjects of Common Interest

Οι αρχιτέκτονες και σχεδιαστές Ελένη Πεταλωτή και Λεωνίδας Τραμπούκης τρέχουν ένα από τα πιο design studios της Ελλάδας. Πώς σκέφτονται και πώς σχεδιάζουν τα φημισμένα projects τους, όπως την εγκατάσταση εικαστικού φωτισμού που λατρεύουμε στην είσοδο της Πειραιώς 260;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ανδρέας Κούρκουλας: «Η μεγάλη απειλή είναι να γίνει η πόλη ένα μεγάλο ξενοδοχείο»

ADM 2025: The Urban Issue / Ανδρέας Κούρκουλας: «Η μεγάλη απειλή είναι να γίνει η πόλη ένα μεγάλο ξενοδοχείο»

Γεννήθηκε στο Χαλάνδρι, ζει στον Λυκαβηττό. Από την απόρριψη του κατεστημένου και την πίστη στη χωρική εμπειρία έως τις προκλήσεις της Αθήνας και το μέλλον των νέων δημιουργών, ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας μιλά με πάθος για την ουσία, τις ευκαιρίες και τις πληγές της σύγχρονης πόλης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Φασιανός στο Svenskt Tenn: Πώς βρέθηκε ο Έλληνας ζωγράφος στο πιο exclusive Σκανδιναβικό brand;

Design / Πώς βρέθηκε ο Φασιανός στο πιο exclusive Σκανδιναβικό brand;

Μια αναπάντεχη πρόταση κατέληξε σε μια έκθεση στο Svenskt Tenn, τον «βασιλιά» του Σκανδιναβικού design, που τιμά τον σπουδαίο Έλληνα καλλιτέχνη. Εκεί, κάτω από την ίδια στέγη, τα έργα του συνομιλούν με αυτά του Γιόζεφ Φρανκ, υμνώντας τη χαρά της ζωής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Concrete Aesthetic: Γιατί βλέπουμε τόσο γκρι στην Αθήνα;

ADM 2025: The Urban Issue / Concrete Aesthetic: Γιατί βλέπουμε τόσο γκρι στην Αθήνα;

Το εμφανές σκυρόδεμα και οι γκρι τόνοι επανέρχονται στον αθηναϊκό αστικό ιστό, μεταφέροντας μαζί τους ένα φορτίο αισθητικής ιστορίας, κοινωνικών μετατοπίσεων και ψηφιακής επιρροής. Από τον μπρουταλισμό στην εποχή των hashtags, πότε η χρήση του γκρι είναι ζήτημα λειτουργίας, πότε συνήθειας και πότε συνειδητής εικόνας για το τι σημαίνει σύγχρονο;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Μια «πράσινη» Αθήνα ως ερώτηση. Ας δούμε το κενό αλλιώς.

ADM 2025: The Urban Issue / Μια «πράσινη» Αθήνα ως ερώτηση. Ας δούμε το κενό αλλιώς.

Μπορούμε να δούμε την Αθήνα ως ένα δίκτυο με «πάρκα», συνεπή όμως απέναντι στη φύση και στην ουσία της πόλης; Πολύ περισσότερο από ένα βιβλίο, το «Για το “αττικό τοπίο” σήμερα» του Δημήτρη Φιλιππίδη είναι μια πηγή έμπνευσης που μας δίνει μια άλλη οπτική για την πόλη και το πράσινό της.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Συνθετική ακρίβεια και χωρική ενσωμάτωση στο αστικό τοπίο

ADM 2025: The Urban Issue / Συνθετική ακρίβεια και χωρική ενσωμάτωση στο αστικό τοπίο

Με σεβασμό στον χαρακτήρα του κάθε τόπου και μακριά από την τυποποίηση, το γραφείο gnb architects προτείνει συνθέσεις που ισορροπούν ανάμεσα στη μορφολογική καθαρότητα, τη λειτουργική πληρότητα και την κατασκευαστική ακρίβεια. Η διαρκής αναζήτηση για μια νέα, αυθεντική αφήγηση καθιστά το έργο τους σύγχρονο και βαθιά συνδεδεμένο με τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ARCHISEARCH.GR