Καλαμάτα Facebook Twitter
Θεόφιλος (Χατζημιχαήλ), "Γεώργιος Καραϊσκάκης", 1919.

Θησαυροί ζωγραφικής στην Καλαμάτα από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης της Ρόδου

0

Η «καρδιά» της εμβληματικής συλλογής του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου θα χτυπά για τέσσερις εβδομάδες στην Καλαμάτα. Η έκθεση «Θησαυροί ζωγραφικής στην Καλαμάτα από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου», που φιλοξενείται στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, εγκαινιάστηκε την Κυριακή 9 Οκτωβρίου από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Η δημιουργική όσο και πρωτοποριακή συνεργασία δύο δήμων, Καλαμάτας και Ρόδου, έδωσε τη δυνατότητα να εκτεθούν στον πρότυπο χώρο του Μεγάρου Χορού αριστουργήματα από την ιστορική Πινακοθήκη Ρόδου, που είναι μία από τις σημαντικότερες και παλαιότερες πινακοθήκες της χώρας.

Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου, του οποίου οι συλλογές ζωγραφικής, γλυπτικής, σχεδίων και κατασκευών σήμερα στεγάζονται σε τέσσερα αυτόνομα κτίρια, ξεκίνησε το 1960 ως Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου, τα επίσημα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν το 1964.

Αν αναζητήσουμε μια φράση που να συμπυκνώνει αυτό που εισπράττει ο επισκέπτης φτάνοντας στην είσοδο της αίθουσας που φιλοξενεί την έκθεση, την οποία επιμελήθηκε ο ιστορικός τέχνης Τάκης Μαυρωτάς, αυτή είναι πράγματι «η χαρά της ζωής».

Καλαμάτα Facebook Twitter
Αλέξης Ακριθάκης, "Μπόσα Νόβα" 1β’, 1971.

Εμπνευστής και ουσιαστικά δημιουργός της υπήρξε ο τότε νομάρχης Δωδεκανήσου, ο νομικός Ανδρέας Ιωάννου. Ο Ιωάννου, πνευματική προσωπικότητα της εποχής, λογοτέχνης και μελετητής της νεοελληνικής ζωγραφικής, έθεσε ως βασική προτεραιότητά του την πνευματική ανάπτυξη της Ρόδου.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου στεγάστηκε στον πρώτο όροφο του μεγάρου της Ιονικής Τράπεζας, στην πλατεία Σύμης, και στόχος του Ανδρέα Ιωάννου ήταν η συλλογή να επικεντρωθεί στον εικοστό αιώνα και να γίνει πόλος έλξης για όσους ενδιαφέρονται για τη σύγχρονη νεοελληνική ζωγραφική  – χαρακτηριστική της τόλμης του είναι η απόφασή του να αφήσει πίσω του τη Σχολή του Μονάχου, παρότι οι εκπρόσωποί της στην Ελλάδα έχαιραν και χαίρουν μεγάλης αναγνώρισης.

Στις 19 Ιουνίου 1964, όταν ο Ιωάννου αναχώρησε από τη Ρόδο, καθώς τοποθετήθηκε στη θέση του νομάρχη Κορινθίας, η εφημερίδα «Ροδιακή» έγραψε χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να λησμονείται ότι ο κ. Ιωάννου αφήνει και ένα μέγα έργον εις την Ρόδον, ένα έργον το οποίον θα διατηρηθή ανά τους αιώνας και θα επιβεβαιοί τη δραστηριότητά του εις τον τομέαν που έκρινε ότι εχρειάζετο δραστηριότης: Πρόκειται περί της Πινακοθήκης».

Καλαμάτα Facebook Twitter
Γιάννης Γαΐτης, "Παρέλαση", 1974.

«Τα έργα, ειδικά της γενιάς του 1930, είναι έργα τα οποία διαφοροποιούν την ελληνική τέχνη του εικοστού αιώνα από την τέχνη του δέκατου ένατου – η οποία ήταν περισσότερο ηρωική. Η τέχνη της γενιάς του 1930, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, γαντζώνεται στη χαρά της ζωής. Επηρεάζεται και από τα ρεύματα της Belle Époque αλλά και από την ανάγκη να συνδυαστούν αυτά τα ρεύματα με την ελληνικότητα, με τις ρίζες μας – αυτή η χαρά της ζωής είναι η καλλιτεχνική έκφανση της νέας Μεγάλης Ιδέας, η οποία χτίστηκε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, όταν η αλυτρωτική Μεγάλη Ιδέα, η οποία γαλούχησε επί αιώνες τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, έπρεπε να θέσει το τέρμα της και να ξεκινήσουμε για τη νέα Μεγάλη Ιδέα: για τη χαρά της ζωής, για την προκοπή, για την ανάπτυξη της χώρας, τα πρώτα σημάδια της οποίας μας έδωσε και η τέχνη μέσα από πίνακες που θα απολαύσουμε στην έκθεση», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων.

Αν αναζητήσουμε μια φράση που να συμπυκνώνει αυτό που εισπράττει ο επισκέπτης φτάνοντας στην είσοδο της αίθουσας που φιλοξενεί την έκθεση, την οποία επιμελήθηκε ο ιστορικός τέχνης Τάκης Μαυρωτάς, αυτή είναι πράγματι «η χαρά της ζωής». Προσωπογραφίες, τοπιογραφίες, συνθέσεις και νεκρές φύσεις μέσα από διαφορετικές αισθητικές αποτυπώσεις καλλιτεχνών διαφορετικών γενεών, από το 1863 έως και σήμερα, εντυπωσιάζουν με την ένταση και τα χρώματά τους, προκαλώντας ψυχική ευφορία.

Καλαμάτα Facebook Twitter
Δημοσθένης Κοκκινίδης, "Διαμαρτυρίες", 1979.

Όπως ανέφερε η κ. Μενδώνη, το υπουργείο Πολιτισμού επένδυσε περίπου 800.000 ευρώ από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης για να προχωρήσει στη συντήρηση και περαιτέρω ανάδειξη των συλλογών της Πινακοθήκης της Ρόδου, η οποία είναι «πολιτιστικός οργανισμός εθνικής εμβέλειας» και «έχει τον πλούτο και τη δυνατότητα να διδάξει τη νεοελληνική τέχνη σε εθνικό επίπεδο».

Στην Καλαμάτα γίνεται το πρώτο τολμηρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, με την αγαστή συνεργασία δύο δημάρχων, του Θανάση Βασιλόπουλου και του Αντώνη Καμπουράκη, που εμπιστεύθηκαν για την υλοποίηση της έκθεσης τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εικαστικού Τομέα της «Φάρις» και εμπνευστή της ιδέας, γλύπτη Παναγιώτη Λαμπρινίδη, και τον πρόεδρο του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου, Σέργιο Αϊβάζη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους κατοίκους της Μεσσηνίας, και όχι μόνο, να δουν από κοντά έργα των μεγαλύτερων Ελλήνων ζωγράφων του εικοστού αιώνα.

Η έκθεση φιλοξενεί σημαντικούς πίνακες ζωγραφικής των Θεόφιλου, Κωνσταντίνου Παρθένη, Κωνσταντίνου Μαλέα, Μιχαήλ Οικονόμου, Γιώργου Μπουζιάνη, Φώτη Κόντογλου, Γιάννη Τσαρούχη, Βάλιας Σεμερτζίδη, Διαμαντή Διαμαντόπουλου, Γιάννη Μόραλη, Γιώργου Σικελιώτη, Ναυσικάς Πάστρα, Γιάννη Γαΐτη, Χρήστου Καρά, Ρένας Παπασπύρου, Μάκη Θεοφυλακτόπουλου, Γιάννη Μπουτέα, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Δημήτρη Κούκου, Πάνου Χαραλάμπους, Μιχάλη Αρφαρά, Μάριου Σπηλιόπουλου κ.ά.

Καλαμάτα Facebook Twitter
Μιχαήλ Οικονόμου, "Σπίτια στην Αίγινα".
Καλαμάτα Facebook Twitter
Σπύρος Παπαλουκάς, "Κόκκινες Στέγες στη Λέσβο", 1925.
Καλαμάτα Facebook Twitter
Γιώργος Μπουζιάνης, "Γυναίκα με Λουλούδια", 1950.
Καλαμάτα Facebook Twitter
Θεόφιλος (Χατζημιχαήλ), "Αντάμωση Ερωτόκριτου και Αρετούσας".
Καλαμάτα Facebook Twitter
Μάριος Σπηλιόπουλος, "Πατριδογνωσία", 1991.
Καλαμάτα Facebook Twitter
Γιάννης Τσαρούχης, "Παίχτης του μπάσκετ", 1949.
Καλαμάτα Facebook Twitter
Κωνσταντίνος Μαλέας, "Η Ακρόπολη από την Πνύκα", 1914-17.
Καλαμάτα Facebook Twitter
Κωνσταντίνος Παρθένης, "Νεκρή φύση με ρόδι", 1909-1914.
Καλαμάτα Facebook Twitter
Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, "Τοπίο με Καταρράκτες", 1943.
Καλαμάτα Facebook Twitter
Θεόφιλος (Χατζημιχαήλ), "Γεώργιος Καραϊσκάκης", 1919.

«Θησαυροί ζωγραφικής στην Καλαμάτα από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου»
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας
Διάρκεια έκθεσης: 9 Οκτωβρίου 2022 - 7 Νοεμβρίου 2022
Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 9:00-21:00
Είσοδος ελεύθερη

Εικαστικά
0

Κορίνα Φαρμακόρη

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Σαλαμίνα. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και εργάζεται ως εκπαιδευτικός.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Εικαστικά / Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Σε μια σειρά έργων που παρουσιάζει το θαύμα της ανθοφορίας των λουλουδιών και των φυτών, μια από τις πιο αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες της Σουηδίας στρέφεται σε έναν κόσμο ομορφιάς, γαλήνης και ισορροπίας για να αποκαλύψει αλήθειες για την ανθρώπινη κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρλέν

Εικαστικά / Marlene Dumas: «Η τέχνη είναι πάντοτε μια πράξη εναντίον της βίας»

Η κορυφαία Νοτιοαφρικανή ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία τα έργα της διαλέγονται με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ