Σε ιστορικό χαμηλό οι μετοχές της Credit Suisse – Φόβοι για νέα Lehman Brothers

Σε ιστορικό χαμηλό οι μετοχές της Credit Suisse – Φόβοι για νέα Lehman Brothers Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/WALTER BIERI
0

Οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν σε ιστορικό χαμηλό τη Δευτέρα, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για την ικανότητα του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού να αναδιαρθρωθεί. Η κατάσταση επαναφέρει μνήμες από την κατάρρευση της Lehman Brothers

Οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν σε ιστορικό χαμηλό των 3,70 δολαρίων τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, προτού ανακάμψουν στα 4,01 δολάρια, ενώ στη Ζυρίχη υποχώρησαν έως και 5%, καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών στον ελβετικό τραπεζικό κολοσσό συνεχίζει να μειώνεται, καθώς η κεφαλαιακή του θέση αμφισβητείται μετά από μήνες πτώσης κερδών.

Η τράπεζα προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Ούλριχ Κέρνερ, να αναφέρει στους εργαζόμενους, με σημείωμά του, πως δεν πρέπει να συγχέεται η «καθημερινή απόδοση της τιμής της μετοχής της εταιρείας με την ισχυρή κεφαλαιακή βάση και τη θέση ρευστότητας της τράπεζας».

Παράλληλα, κορυφαία στελέχη της Credit Suisse είχαν επαφές με πελάτες εντός του περασμένου Σαββατοκύριακου για να τους καθησυχάσουν για την οικονομική θέση της τράπεζας. 

Προ ημερών, ωστόσο, μεγαλοεπενδυτής, που διατήρησε την ανωνυμία του, επεσήμανε στο Fox Business πως η τράπεζα είναι μια «καταστροφή». Ακόμα, δημοσιογράφος του ABC Australia επεσήμανε στο Twitter πως βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Στη συνέχεια διέγραψε την ανάρτησή του, αλλά είχε προλάβει να αναδημοσιευτεί χιλιάδες φορές. 

Σύμφωνα με τους New York Times, η Credit Suisse δηλώνει ότι διαθέτει ένα κεφαλαιακό απόθεμα σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά καθώς το spread των συμβολαίων ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης αυξάνεται, μπορεί να γίνει πιο δύσκολο για το ίδρυμα, με έδρα τη Ζυρίχη, να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια.

Εν μέσω ανασφάλειας, ωστόσο, ο πρόεδρος της Sri-Kumar Global Strategies ερωτώμενος για το εάν θα δούμε ένα σενάριο όμοιο με την κατάρρευση της Lehman το 2008, που οδήγησε σε οικονομική κρίση, εκτίμησε πως «ίσως να μην πρόκειται για στιγμή Lehman».

Με πληροφορίες από Forbes/CNBC

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Οικονομία / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Σκεφτείτε το πιο απίθανο σενάριο και προετοιμαστείτε», προειδοποιεί η επικεφαλής του ΔΝΤ

«Βλέπουμε την ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας να δοκιμάζεται ξανά από τη νέα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή» είπε, μεταξύ άλλων, η Γκεοργκίεβα
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΙΜΕΣ ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΕΛΙ

Οικονομία / Ιστορικό άλμα στις τιμές του πετρελαίου: «Αν αντέχετε πάνω από τα $200 το βαρέλι, συνεχίστε αυτό το παιχνίδι»

Η τιμή του πετρελαίου έφτασε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2022, όταν είχε επίσης, αυξηθεί θεαματικά, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
THE LIFO TEAM
«Μαύρη» συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο: Sell-off με φόντο το Ιράν― πτώση κάτω από τις 2.100 μονάδες

Οικονομία / «Μαύρη» συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο: Sell-off με φόντο το Ιράν― Πτώση κάτω από τις 2.100 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης, υποκύπτοντας στο βάρος της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και του αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές, κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως του 5,75%, κλείνοντας στις 2.074,42 μονάδες.
THE LIFO TEAM
Ο πόλεμος παγώνει τη μόδα: Διεθνή brands κλείνουν καταστήματα στη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Ο πόλεμος παγώνει τη μόδα: Διεθνή brands κλείνουν καταστήματα στη Μέση Ανατολή

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή οδηγεί διεθνείς ομίλους πολυτελείας και μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου σε προσωρινό κλείσιμο καταστημάτων και αναστολή δραστηριοτήτων στον Κόλπο.
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΡΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Οικονομία / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Σενάρια με έκτακτα μέτρα τύπου «Pass» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Όλα θα κριθούν από την πορεία της τιμής του πετρελαίου Brent, η οποία αν σκαρφαλώσει και παραμείνει πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για 30 ημέρες, θα πυροδοτήσει νέο ισχυρό κύμα ακρίβειας στην ελληνική οικονομία
THE LIFO TEAM