Τίγρη της Σιβηρίας vs πολική αρκούδα: Το «Frozen Planet II» μάγεψε ακόμα και τον Ντέιβιντ Ατένμπορο

Τίγρη της Σιβηρίας vs πολική αρκούδα: Το «Frozen Planet II» μάγεψε ακόμα και τον Ντέιβιντ Ατένμπορο Facebook Twitter
Φωτ.: Frozenplanet
0

Η ένταση στην ατμόσφαιρα ήταν διάχυτη καθώς το τηλεοπτικό συνεργείο περίμενε με κομμένη την ανάσα να δει τι θα συνέβαινε όταν η τίγρης της Σιβηρίας έμπαινε στη σπηλιά της αρκούδας. Έτσι γεννήθηκε το Frozen Planet II. 

Αυτή ήταν ίσως η πιο σημαντική στιγμή στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ για την άγρια ​​ζωή, που αναμένεται να προβληθεί σήμερα στις 20:00 (τοπική ώρα) στο BBC One.

Χρειάστηκαν τρία χρόνια επιμονής, υπομονής, και λάθος γυρισμάτων στα ρωσικά δάση χρησιμοποιώντας απομακρυσμένες κάμερες για να ληφθούν τα πλάνα των τίγρεων που έμπαιναν στις σπηλιές των αρκούδων, είπε η Elizabeth White, η οποία εργάστηκε στον αρχικό Frozen Planet και ήταν παραγωγός στα βραβευμένα επεισόδια «ιγκουάνα Vs φίδια» του Planet Earth II.

Το βίντεο της τίγρης απεικονίζει μια τόσο μοναδική στιγμή, που αιφνιδίασε ακόμη και τον σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο όπως λέει η ίδια.

Όπως είπε η White στο Observer, αφού άκουσε κάποιες πληροφορίες που έλεγαν ότι ορισμένες φορές οι τίγρεις της Σιβηρίας πιάνουν αρκούδες σε χειμερία νάρκη, ήθελε να το απαθανατίσει στην κάμερα. Ωστόσο, όπως λέει αυτό ήταν σα να ψάχνεις ψύλλο στ' άχυρα.

«Αποτύχαμε τελείως την πρώτη χρονιά, οπότε αλλάξαμε την τοποθεσία μας στη δεύτερη σεζόν και είχαμε μερικές υπέροχες λήψεις – αλλά όχι με πραγματική ουσία. Τότε ένας ντόπιος φωτογράφος μας είπε ότι οι κάμερές μας ήταν πολύ μεγάλες, οι τίγρεις τις βλέπουν. Εξετάσαμε την τεχνολογία και διαπιστώσαμε ότι σίγουρα οι τίγρεις ανίχνευαν τις μεγαλύτερες κάμερες».

Μέχρι τότε, «η τεχνολογία είχε προχωρήσει», είπε η White «και μπορέσαμε να αποκτήσουμε μια μικρότερη κάμερα με αρκετά υψηλή ανάλυση. Έτσι καταφέραμε να έχουμε πλάνα από τίγρεις που μπαίνουν στις σπηλιές».

Ακόμα και ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο εντυπωσιάστηκε όπως είπε. «Κινηματογραφήσαμε και τα δύο είδη (τίγρεις και λεοπαδάλεις) χρησιμοποιώντας τα ίδια μονοπάτια μέσα στο ίδιο δάσος, και ενθουσιάστηκε», είπε.

Ενθουσιάστηκε βέβαια και από άλλες σκηνές της σειράς έξι επεισοδίων, όπως φάλαινες δολοφόνοι που δημιουργούν κύματα για να απομακρύνουν τις φώκιες από τους παγετώνες, την εικόνα μιας αρκτικής μέλισσας που καταγράφηκε μέσα στην κυψέλη της στο σκοτεινό χιόνι και μια χιονοστιβάδα στα Rockies του Καναδά που απαθανατίστηκε σύμφωνα με την White για πρώτη φορά, από ένα racer drone - ένα μικροσκοπικό νέο drone που έχει κάμερα 360 μοιρών και ελέγχεται από ακουστικά και γυαλιά.

«Είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά πλάνα που έχω δει ποτέ» είπε.

Ο 96χρονος Ατένμπορο είναι διάσημος για το ενδιαφέρον του για τη νέα τεχνολογία και «ενθουσιάζεται πολύ με τα drones», είπε η White. «Ήταν καινούργιο και συναρπαστικό για εκείνον. Του αρέσουν οι ιστορίες που δεν έχει ξανακούσει και είναι ασυνήθιστο να βρει κανείς μια τέτοια ιστορία γιατί έχει πάει παντού και έχει δει τα πάντα».

Η τεχνολογία έχει μεταμορφώσει τη δημιουργία ντοκιμαντέρ από τον πρώτο Frozen Planet, είπε. «Όταν γυρίσαμε την αρχική σειρά πριν από περίπου 11 με 12 χρόνια, ήταν όλα προ-ψηφιακά. μερικά από αυτά ήταν ακόμα γυρισμένα σε κασέτα. Οι τεχνολογικές εξελίξεις τα τελευταία 10 χρόνια είναι τεράστιες».

Τίγρη της Σιβηρίας vs πολική αρκούδα: Το «Frozen Planet II» μάγεψε ακόμα και τον Ντέιβιντ Ατένμπορο Facebook Twitter
Φωτ.: Frozenplanet

Είπε ότι οι απομακρυσμένες κάμερες και τα drones επιτρέπουν στα συνεργεία να αποκτήσουν «διόραση για νέες συμπεριφορές και έχουν τη δυνατότητα να κινηματογραφούν σε τοπία όπου δεν θα μπορούσε ποτέ να πάει ούτε ελικόπτερο».

«Στα βουνά της Κίνας, βάζουμε μικρές κάμερες πάνω από τη γραμμή του χιονιού για να τραβήξουμε πλάνα από άγρια ​​πάντα το χειμώνα. Έχουμε μερικά υπέροχα πλάνα από ένα αρσενικό πάντα».

Άλλα στιγμιότυπα περιλαμβάνουν σπάνια πλάνα με αρσενικές και θηλυκές εφήβους πολικές αρκούδες να παίζουν στον πάγο.

Η πρόοδος στις κάμερες, συμπεριλαμβανομένων των «καμερών προσαρμοσμένων στις καιρικές συνθήκες, που μπορεί να τοποθετήσει κάποιος στο πλάι των παγετώνων για να βοηθήσει στην καταγραφή της κλιματικής αλλαγής», δίνουν στους θεατές νέες εικόνες για την κρίση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, πρόσθεσε.

Η ομάδα παραγωγής και το συνεργείο αντιμετώπισαν πολλές προκλήσεις κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων των γυρισμάτων του Frozen Planet II, από το να κάνουν κάμερες ανθεκτικές στο πέρασμα μιας πολιτικής αρκούδας ως τις μικροσκοπικές κάμερες, που έπρεπε να γίνουν άφθαρτες για τους παπαγάλους των kea της Νέας Ζηλανδίας. «Ένας έριξε εντελώς μια από τις κάμερές μας», είπε η  White.

Ο επικεφαλής της πολιτικής Friends of the Earth, Mike Childs, δήλωσε πως «Τα φανταστικά προγράμματα φυσικής ιστορίας του BBC μεταφέρουν τα θαύματα του πλανήτη μας στα σπίτια μας εδώ και δεκαετίες και μας επιτρέπουν να αποδράσουμε προσωρινά σε μαγικά μέρη για τα οποία συχνά γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα ή τίποτα.

»Είναι σημαντικό, όχι μόνο για να βοηθήσουν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την ομορφιά και τα θαύματα του φυσικού μας κόσμου, αλλά μας έχουν επίσης προειδοποιήσει για την ευθραυστότητά του και τις μυριάδες απειλές που αντιμετωπίζει».

Επισήμανε δε, ότι «Οι έντονες και σπαραξικάρδιες εικόνες στο Blue Planet II όχι μόνο τόνισαν τους κινδύνους που εγκυμονεί η πλαστική ρύπανση, αλλά προκάλεσαν επίσης τεράστια δημόσια κατακραυγή που ανάγκασε την κυβέρνηση και τις εταιρείες να πάρουν το θέμα πολύ πιο σοβαρά και να δράσουν για το περιττό πλαστικό».

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM