Μια πρωτεΐνη στο αίμα δείχνει τον κίνδυνο για διαβήτη και θάνατο από καρκίνο - Έρευνα

Μια πρωτεΐνη στο αίμα δείχνει τον κίνδυνο για διαβήτη και θάνατο από καρκίνο - Έρευνα Facebook Twitter
0

Οι γιατροί αναγνώρισαν μια πρωτεΐνη στο αίμα η οποία εκτιμούν πως θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προειδοποίηση για ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο διαβήτη και θανάτου από καρκίνο. 

Ερευνητές σε Σουηδία και Κίνα ανέλυσαν τα ιστορικά υγείας δύο δεκαετιών από τουλάχιστον 4.500 μεσηλίκους που ακολουθούσαν τη δίαιτα Malmö. Διαπίστωσαν πως εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα προστασίνης, μιας πρωτεΐνης που κυκλοφορεί στο αίμα, ήταν σχεδόν διπλά πιθανότερο να παρουσιάσουν διαβήτη από εκείνους με τα χαμηλότερα ποσοστά. 

Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, είχαν ήδη διαβήτη, οπότε οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε αυτούς χωρίς διαβήτη, για να διαπιστώσουν πως όσοι είχαν υψηλά επίπεδα προστασίνης, αποδείχτηκαν κατά 76% πιο επιρρεπείς στη διάγνωση διαβήτη. 

Όπως σημειώνει ο δρ. Xue Bao, επικεφαλής της έρευνας -που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetologia- από την ιατρική σχολή του πανεπιστήμιου της Nanjing στην Κίνα, η προστασίνη δύναται να λειτουργήσει ως «δείκτης κινδύνου» για τον διαβήτη, αλλά και για το θάνατο από καρκίνο, ιδίως για ανθρώπους με υψηλό ζάχαρο. 

Η προσασίνη έχει πολλούς ρόλους στο ανθρώπινο σώμα -όπως να ρυθμίζει την πίεση ή να καταστέλλει την ανάπτυξη όγκων που τροφοδοτούνται από το υψηλό σάκχαρο στο αίμα. 

Σύμφωνα με την έρευνα, οι συμμετέχοντες με υψηλά επίπεδα προστασίνης και σακχάρου διέτρεχαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. 

Για διπλάσια συγκέντρωση προστασίνης, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο αυξανόταν κατά 24% σε εκείνους με χαμηλούς δείκτες σακχάρου και κατά 139% σε εκείνους με υψηλό ζάχαρο

«Γνωρίζουμε πως υπάρχει σχέση μεταξύ διαβήτη και κάποιων τύπων καρκίνου, κι αυτή η έρευνα καταδεικνύει πως τα επίπεδα μιας συγκεκριμενης πρωτεΐνης, της προστασίνης, συνδέονται και με τις δύο καταστάσης. Η καλύτερη κατανόηση των αλλαγών εντός του σώματος που ίσως βάζουν τους ανθρώπους σε κίνδυνο διαβήτη και καρκίνου, θα βοηθήσει τους επιστήμονες να βρουν τρόπους προστασίας των ασθενών από αυτές τις σοβαρές ασθένειες. Ωστόσο, μένουν πολλά να ανακαλύψουμε. Πρέπει να ερευνήσουμε περαιτέρω το αν η προστασίνη παίζει άμεσο ρόλο στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και στη χειρότερη έκβαση του καρκίνου σε ανθρώπους με υψηλά επίπεδα σακχάρου» σημειώνει η Τζέσικα Μπράουν, ερευνήτρια στο διαβητολογικό κέντρο Βρετανίας. 

Πάντως, όπως σημειώνεται, καθώς τα ευρήματα προέκυψαν από ανθρώπους σε μια πόλη, ίσως δεν είναι αντιπροσωπευτικά σε μεγαλύτερους πληθυσμούς. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι άνθρωποι στην ανατολική Μεσόγειο χρησιμοποιούσαν κασσίτερο από τη Βρετανία πριν από 3.000 χρόνια

Τech & Science / Οι άνθρωποι στην ανατολική Μεσόγειο χρησιμοποιούσαν κασσίτερο από τη Βρετανία πριν από 3.000 χρόνια

Επιστήμονες λύνουν το αρχαίο «πρόβλημα του κασσίτερου»: Ο κασσίτερος από την Κορνουάλη διακινούνταν στη Μεσόγειο από την Εποχή του Χαλκού, αλλάζοντας την εικόνα της προϊστορικής Βρετανίας
LIFO NEWSROOM
Τι μας μαθαίνουν οι γορίλες για τις ανθρώπινες φιλίες και την κοινωνική μας φύση;

Τech & Science / Τι μας μαθαίνουν οι γορίλες για τις ανθρώπινες φιλίες και την κοινωνική μας φύση

Μελέτη 20 ετών σε ορεινούς γορίλες αποκαλύπτει πώς οι κοινωνικές σχέσεις επηρεάζουν την υγεία και την αναπαραγωγή – και τι σημαίνει αυτό για την ανθρώπινη κοινωνική συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Αποκάλυψη από τις στάχτες του Βεζούβιου: Ανάγνωση παπύρου αποδίδει έργο του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Φιλόδημου

Τech & Science / Αποκάλυψη από τις στάχτες του Βεζούβιου: Ανάγνωση παπύρου αποδίδει έργο του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Φιλόδημου

Με τη βοήθεια ακτινογραφιών και τεχνητής νοημοσύνης, ερευνητές αποκωδικοποίησαν έναν καμένο πάπυρο από την Ηράκλεια, αποκαλύπτοντας έργο του Φιλόδημου, μαθητή του Επίκουρου
LIFO NEWSROOM