Ανησυχία για την «ελλιποβαρή» φάλαινα μπελούγκα που εντοπίστηκε στο Σηκουάνα - Με drone η παρακολούθησή της

Ανησυχία για την «ελλιποβαρή» φάλαινα μπελούγκα που εντοπίστηκε στο Σηκουάνα - Με drone η παρακολούθησή της Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Ανησυχία για την υγεία της ελλιποβαρούς φάλαινας μπελούγκα που εντοπίστηκε στον Σηκουάνα εκφράζουν οι αρμόδιες αρχές. 

Το προστατευτόμενο είδος που ενδημεί στα ψυχρά νερά της Αρκτικής, παρασύρθηκε στο ποτάμι, φτάνοντας σε υδροφράκτη περίπου 70 χιλιόμετρα από το Παρίσι. 

Γαλλικές υπηρεσίες διάσωσης, πυροσβέστες και ειδικοί περιβαλλοντολόγοι κινητοποιήθηκαν άμεσα, με διαρκή παρακολούθηση της φάλαινας, ώστε να αξιολογήσουν την «ανησυχητική» υγείας της. 

Σύμφωνα με τις αρχές, «φαίνεται πως έχει δερματικές αλλοιώσεις και να είναι ελλιποβαρής».

Όπως σημείωσε ο Ζεράρ Μοζέρ, επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας Θαλάσσιων Θηλαστικών, η μπελούγκα πέρασε «λίγο χρόνο στην επιφάνεια», κάτι που υποδεικνύει πως έχει «καλή» πνευμονική ικανότητα. 

Ωστόσο, οι διασώστες προσπαθούν να κατευθύνουν στις εκβολές του Σηκουάνα τη μπελούγκα της οποίας το μέγεθος δεν έχει καθοριστεί προς στιγμήν - αν και μια ενήλικη μπορεί να φτάσει σε μηκος τα τέσσερα μέτρα. 

Ομάδα της ΜΚΟ θαλάσσιας προστασίας Sea Shepherd θα επιχειρήσουν με drone το απόγευμα προκειμενου να εντοπίσουν το κήτος ευκολότερα. 

«Το περιβάλλον δεν είναι πολύ φιλόξενο για τη μπελούγκα, ο Σηκουάνας είναι μολυσμένος και τα κητώδη είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην ηχορύπανση» σημείωσε η επικεφαλής της οργάνωσης Λαμιά Εσεμλαλί. 

«Το επείγον είναι να ταΐσουμε τη φάλαινα ώστε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να έχει την ίδια τύχη με την όρκα που λιμοκτόνησε μέχρι θανάτου» πρόσθεσε η Εσεμλαλί. 

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Μαΐου μία όρκα βρέθηκε νεκρή στο Σηκουάνα, μεταξύ Χάβρης και Ρουέν, καθώς δεν κατάφερε να βρει τον δρόμο της προς τις εκβολές, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αξιωματούχων να την καθοδηγήσουν. 

Οι μοναχικές μπελούγκα κάποιες φορές απομακρύνονται από το κοπάδι και κολυμπούν νοτιότερα από το σύνηθες στο μεταναστευτικό ταξίδι τους το φθινόπωρο, μετά το σχηματισμό πάγου, για να σιτιστούν. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμη μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Καλαμαριά: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό» λέει η δήμαρχος

Περιβάλλον / Ακόμη μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Καλαμαριά: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό» λέει η δήμαρχος

«Πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μεμονωμένο» τόνισε η Χρύσα Αράπογλου
LIFO NEWSROOM
Λαπωνία: Πρωτοφανές κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα - Η υπενθύμιση του Άγιου Βασίλη

Περιβάλλον / Πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη Φινλανδία: «Βεβαιωθείτε ότι οι τάρανδοι έχουν νερό» λέει ο Άγιος Βασίλης

Αυτό το καλοκαίρι η βόρεια Φινλανδία βιώνει θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου - Οι ειδικοί εξηγούν ότι το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ
LIFO NEWSROOM
Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Περιβάλλον / Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Θερμοκρασίες ρεκόρ στη Μεσόγειο προκαλούν ανησυχία για τη θαλάσσια ζωή, ενώ καταρρακτώδεις βροχές και τυφώνες προκαλούν νεκρούς και καταστροφές στη Νότια Κορέα και τη Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Περιβάλλον / Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλύπτει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση φυσικού αερίου – Η πρακτική ισοδυναμεί σε ρύπους με το αποτύπωμα της Γαλλίας
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM