Το αριστουργηματικό μοναδικό σωζόμενο μεγάλης κλίμακας σχέδιο σε χαρτόνι του Ντα Βίντσι

Το αριστουργηματικό μοναδικό σωζόμενο μεγάλης κλίμακας σχέδιο σε χαρτόνι του Ντα Βίντσι Facebook Twitter
Η Παναγία με το θείο βρέφος την Αγία Άννα και τον Ιωάννη βαπτιστή | 1499-1500 | National gallery
0

ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ του σπουδαίου Λεονάρντο Ντα Βίντσι δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ και ακόμη λιγότερα έχουν διασωθεί, επηρέασε γενιές καλλιτεχνών και συνεχίζει να τιμάται ως παγκόσμια ιδιοφυΐα. Το "The Burlington House Cartoon" είναι το μοναδικό σωζόμενο σχέδιο μεγάλης κλίμακας του Λεονάρντο και ίσως είναι η μόνη καταγραφή που έχουμε για έναν χαμένο πλέον πίνακα. Το σχέδιο απεικονίζει την Παρθένο Μαρία να κάθεται στην αγκαλιά της μητέρας της, με την προσοχή της στραμμένη στο βρέφος που είναι  Χριστός. Η μητέρα της, η Αγία Άννα, την κοιτάζει με βαθύ βλέμμα και δείχνει προς τον ουρανό, υποδηλώνοντας τη θεότητα του παιδιού. Ο ξάδελφος του Χριστού, ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής, ακουμπά στην αγκαλιά της Άννας καθώς το θείο βρέφος ακουμπά το πηγούνι του.

Τόσο μεγάλα φύλλα χαρτιού δεν υπήρχαν όταν ζούσε ο Λεονάρντο, οπότε ένωσε πολλά κομμάτια μεταξύ τους, μάλιστα μπορεί κάποιος να δει καθαρά, αν κοιτάξει προσεκτικά τις ενώσεις του χαρτιού.  Ορισμένα μέρη του σχεδίου είναι εξαιρετικά προχωρημένα, ενώ άλλες περιοχές, όπως το χέρι της Άννας που δείχνει προς τον ουρανό, έμειναν απλώς ως περιγράμματα. Αυτό μας δείχνει πώς ο Λεονάρντο ξεκίνησε δημιουργώντας πρόχειρα περιγράμματα των σχημάτων και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας το φως και τη σκιά, έφτιαξε σταδιακά πιο ολοκληρωμένα σχήματα.   

Για να αποφύγει τις σκληρές γραμμές, ο Λεονάρντο θόλωσε τα περιγράμματα των μορφών, και το αποτέλεσμα που προέκυψε ονομάζεται "sfumato". Χρησιμοποίησε αυτό το εφέ και στους πίνακές του, όπως για παράδειγμα στην "Παναγία των βράχων".

Ορισμένα μέρη του σχεδίου είναι εξαιρετικά προχωρημένα, ενώ άλλες περιοχές, όπως το χέρι της Άννας που δείχνει προς τον ουρανό, έμειναν απλώς ως περιγράμματα. Αυτό μας δείχνει πώς ο Λεονάρντο ξεκίνησε δημιουργώντας πρόχειρα περιγράμματα των σχημάτων και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας το φως και τη σκιά, έφτιαξε σταδιακά πιο ολοκληρωμένα σχήματα.

Ενώ ο ακριβής σκοπός αυτού του σχεδίου είναι άγνωστος, είναι επίσης πιθανό να μην έγινε καθόλου για την προετοιμασία ενός πίνακα, αλλά αντίθετα να είναι αυτόνομο έργο. 

Το αριστουργηματικό μοναδικό σωζόμενο μεγάλης κλίμακας σχέδιο σε χαρτόνι του Ντα Βίντσι Facebook Twitter
Παναγία των Βράχων: Εκδοχή της Πινακοθήκης του Λονδίνου | 1503-1506

Το σχέδιο αποτελούσε σημαντικό μέρος της καλλιτεχνικής διαδικασίας του Λεονάρντο και δημιούργησε πολυάριθμες μελέτες μικρής κλίμακας για ζώα, την ανθρώπινη ανατομία και τοπία. Στην πραγματικότητα, γνωρίζουμε περισσότερα για τον Λεονάρντο ως καλλιτέχνη από τα σχέδιά του παρά από τους πίνακές του, καθώς σώζονται ελάχιστοι από αυτούς. Το έργο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς είναι το μοναδικό σωζόμενο σχέδιο μεγάλης κλίμακας του καλλιτέχνη. Σε αντίθεση με τις μελέτες του, πρόκειται για μια ιδιαίτερα ολοκληρωμένη σύνθεση.

Υπάρχει ένας πίνακας του Λεονάρντο με την Παναγία καθισμένη στην αγκαλιά της μητέρας της στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Ωστόσο, είναι διαφορετικός από αυτό το σκίτσο σε ορισμένα σημεία: Η Παναγία απλώνει το χέρι της πάνω από τη μητέρα της για να πιάσει τον Χριστό  ο οποίος παίζει μάχη με ένα μικρό αρνάκι (το οποίο εμφανίζεται στη θέση του μικρού Ιωάννη του Βαπτιστή).

Το 1501, ο Fra Pietro da Novellara, μοναχός Καρμελίτης, έγραψε στη Μαρκησία της Μάντοβα, Isabella d'Este, η οποία ήταν θαυμάστρια του έργου του Ντα Βίντσι, για να της πει ότι είχε δει ένα σχέδιο με την Αγία Άννα, την Παναγία, τον Χριστό και ένα αρνί. Η αναφορά του αρνιού υποδηλώνει ότι επρόκειτο για το σκίτσο της εικόνας του Παρισιού. Ίσως ο Λεονάρντο άλλαξε γνώμη για τη σύνθεση φτιάχνοντας μια νέα, όπως περιγράφεται από τον Novellara, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως σχέδιο για τον πίνακα του Παρισιού. Αυτή η αλλαγή σχεδίου δεν ήταν ασυνήθιστη για τον Λεονάρντο - συμπεριέλαβε τον νεαρό Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή στον πίνακά μας Η Παναγία των Βράχων, αν και ο Άγιος εμφανίζεται μόνο σε ένα από τα σκίτσα για τον πίνακα.

Το αριστουργηματικό μοναδικό σωζόμενο μεγάλης κλίμακας σχέδιο σε χαρτόνι του Ντα Βίντσι Facebook Twitter
Η αγία Άννα, η Παρθένος και ο Ιησούς ως παιδί | Λούβρο | 1503-1519

Ένα σκίτσο μικρής κλίμακας που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου δείχνει τον Λεονάρντο να πειραματίζεται γρήγορα με ιδέες για αυτή την ασυνήθιστη ομαδοποίηση αλληλένδετων μορφών. Το σκίτσο, πυκνό με επαναλαμβανόμενες πινελιές, ήταν προφανώς επεξεργασμένο πολλές φορές και δείχνει τον Λεονάρντο να δοκιμάζει διάφορες στάσεις και συνδυασμούς μορφών- φαίνεται ότι άλλαξε γνώμη για το αρνί και το ζωγράφισε, μετατρέποντας την ουρά του σε δάχτυλο της Αγίας Άννας που δείχνει.

Ο Novellara είπε επίσης στην Ισαβέλλα ότι ο Λεονάρντο δεν ήταν σε θέση να δημιουργήσει κάτι γι' αυτήν επειδή ήταν απασχολημένος με ένα έργο για τον Λουδοβίκο ΧΙΙ της Γαλλίας. Το 1499, τα στρατεύματα του Λουδοβίκου εισέβαλαν στο Μιλάνο, όπου ο Λεονάρντο εργαζόταν για τον Λουδοβίκο Σφόρτσα, κυβερνήτη της πόλης από το 1483. Η σύζυγος του Λουδοβίκου ονομαζόταν Άννα και η παραγγελία ενός πίνακα της προστάτιδας αγίας της συζύγου του από τον πιο διάσημο καλλιτέχνη της νεοκατακτημένης πόλης δεν θα ήταν απίθανη. Ένα έγγραφο του δέκατου έβδομου αιώνα αποκαλύπτει ότι ο Λουδοβίκος παρήγγειλε μια εικόνα του θέματος από τον Λεονάρντο, όταν ο καλλιτέχνης ζούσε στο Μιλάνο.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι ο Λεονάρντο έφτιαξε το έργο για έναν φλωρεντινό προστάτη. Ο Τζόρτζιο Βαζάρι, καλλιτέχνης και βιογράφος του 16ου αιώνα, αφηγείται μια ιστορία για το πώς ένα σχέδιο σε χαρτόνι του Λεονάρντο εκτέθηκε για τρεις ημέρες στην εκκλησία Santissima Annunziata της Φλωρεντίας - η έκθεση συγκέντρωσε τεράστιο πλήθος και εξέπληξε όλους όσους την είδαν. Το σχέδιο έδειχνε την Παναγία και το παιδί με την Αγία Άννα και τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή - και ένα αρνί. Όσο ακριβής και αν είναι αυτή η ιστορία, η συμπερίληψη του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, του προστάτη της Φλωρεντίας, θα καθιστούσε το έργο αυτό ένα εύλογο σκηνικό. Και ενώ ήταν ασυνήθιστο να απεικονίζεται η Αγία Άννα με την αγία οικογένεια, ήταν σημαντική για την πόλη της Φλωρεντίας, επειδή ο τυραννικός Δούκας των Αθηνών, Ουίλιαμ Β’ είχε εκδιωχθεί την ημέρα της γιορτής της το 1343.

Είναι επίσης πιθανό το σχέδιο να μην έγινε καθόλου για την προετοιμασία ενός πίνακα, αλλά να προοριζόταν ως αυτοτελές έργο τέχνης.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μουσείο Πράδο: Ένα αφιέρωμα στο αντίγραφο της Μόνα Λίζα και τον άγνωστο βοηθό του Ντα Βίντσι

Πολιτισμός / Μουσείο Πράδο: Ένα αφιέρωμα στο αντίγραφο της Μόνα Λίζα και τον άγνωστο βοηθό του Ντα Βίντσι

Η έκθεση Leonardo and the copy of the Mona Lisa βοήθά εστιάζει στη μοναδική και αντισυμβατική φιγούρα του Ντα Βίντσι, στις ιδέες και τις πρακτικές του, αλλά και στο πώς τις αφομοίωσαν οι μαθητές του
THE LIFO TEAM
Τα Ιταλικά μουσεία θα πουλήσουν ψηφιακά αντίγραφα αριστουργημάτων των Ντα Βίντσι, Καραβάτζο και Μοντιλιάνι

Πολιτισμός / Τα Ιταλικά μουσεία θα πουλήσουν ψηφιακά αντίγραφα αριστουργημάτων των Ντα Βίντσι, Καραβάτζο και Μοντιλιάνι

Αντίγραφα έργων από τέσσερα Ιταλικά ιδρύματα Τέχνης θα πωληθούν ως NFT από την γκαλερί Unit London με τα έσοδα να πηγαίνουν στη συντήρηση των έργων.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνοιξε το πολυαναμενόμενο πρώτο μουσείο μετανάστευσης

Εικαστικά / Fenix: Το πρώτο μουσείο μετανάστευσης άνοιξε στο Ρότερνταμ

Τι κοινό έχουν ένα πλοίο που κατασχέθηκε από τη Λαμπεντούζα, ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου και δύο γιγάντιες φωτεινές μπλε παντόφλες; Όλα βρίσκουν τη θέση τους στο νέο μουσείο της Ολλανδίας που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT