Γιατί θύμωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

0

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΥΚΟΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ αυτή για την κυβέρνηση, η οποία τελευταία προσπαθεί με κάθε τρόπο να βελτιώσει την εικόνα της που έχει εμφανίσει ρωγμές. Οπότε, το βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή και νυν δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα και τον μέχρι πρότινος υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό ήρθε στην πιο ακατάλληλη στιγμή, μη αφήνοντας περιθώριο στον πρωθυπουργό για μια πιο ήπια αντίδραση, όπως, για παράδειγμα, να εκφράσει απλώς την ενόχλησή του μέσω διαρροών στον Τύπο. Αυτά ήταν για τις καλές εποχές. 

Τώρα τα μέτωπα είναι πολλά, η κυβέρνηση έχει χάσει την ορμή που διέθετε την πρώτη περίοδο και εδώ και λίγες μέρες προσπαθεί να επιβάλει μια «θετική ατζέντα», όπως την ονομάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να ξεχαστούν οι αποτυχίες και οι αδυναμίες που αναδείχθηκαν το τελευταίο διάστημα. 

Τα μέτωπα είναι πολλά, η κυβέρνηση έχει χάσει την ορμή που διέθετε την πρώτη περίοδο και εδώ και λίγες μέρες προσπαθεί να επιβάλει μια «θετική ατζέντα», ώστε να ξεχαστούν οι αποτυχίες που αναδείχθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρουσιάζεται πια ως χώρα-πρότυπο στη διαχείριση της πανδημίας – και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, με τόσους νεκρούς. Μετά τη μεγάλη καταστροφή από τις φωτιές της Εύβοιας το περασμένο καλοκαίρι και παρά την ίδρυση του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, η διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης βαθμολογήθηκε χαμηλά και στην πρόσφατη χιονόπτωση. Ούτε οι υποσχέσεις για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων συγκρατούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Μαζί με όλα αυτά, η ΝΔ έχει αποκτήσει πολιτικό αντίπαλο που τη σφυροκοπά στα αριστερά της, δηλαδή στο κέντρο, το νέο ΚΙΝ.ΑΛ. υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, το οποίο φαίνεται να αποτελεί εναλλακτική για αρκετούς ψηφοφόρους του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δυσαρέσκεια όμως εκδηλώνεται και από τους δεξιούς ψηφοφόρους, οι οποίοι διαμαρτύρονται κυρίως για το μεταναστευτικό, την ασφάλεια και τα εθνικά θέματα. Στα νησιά με τις δομές, στον Έβρο και στην Α’ Αθήνας το πρόβλημα είναι εντονότερο. 

Γιατί θύμωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης Facebook Twitter
Ο Πέτρος Δούκας είναι μια sui generis πολιτική προσωπικότητα και αν δημοσιεύονταν πιο συχνά αυτά που λέει, πολλοί στοιχηματίζουν ότι δεν θα ήταν αυτή η πρώτη φορά που θα διατύπωνε ένα «καθ’ υπερβολή και ατυχές σχήμα λόγου», όπως χαρακτήρισε όσα είπε στο βίντεο απολογούμενος. Φωτ.: Eurokinissi

Σε αυτήν τη συγκυρία, την πιο αρνητική στην οποία έχει βρεθεί η κυβέρνηση από τον Ιούλιο του 2019, και ενώ καταβάλλει εντατική προσπάθεια για να βγει από αυτήν, δημοσιεύτηκε το βίντεο με τον Σπήλιο Λιβανό, τον Πέτρο Δούκα και τους κυνικούς κομπασμούς του για το πώς μοίραζαν λεφτά στις οικογένειες των θυμάτων της πυρκαγιάς στην Ηλεία το 2007, όταν ήταν στην κυβέρνηση Καραμανλή.

Το αντικείμενο της σύσκεψης με τον υπουργό στη Σπάρτη ήταν οι αποζημιώσεις των αγροτών από τον παγετό, γι' αυτό και ο Πέτρος Δούκας θύμισε τις αποζημιώσεις στην Ηλεία, για τις οποίες κόμπασε ότι γύρισαν το «πολιτικό παιχνίδι» των εκλογών τότε, ενθαρρύνοντας προφανώς τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης να κάνουν το ίδιο για να το πιστωθούν.  

Ο Πέτρος Δούκας είναι μια sui generis πολιτική προσωπικότητα και αν δημοσιεύονταν πιο συχνά αυτά που λέει, πολλοί στοιχηματίζουν ότι δεν θα ήταν αυτή η πρώτη φορά που θα διατύπωνε ένα «καθ’ υπερβολή και ατυχές σχήμα λόγου», όπως χαρακτήρισε όσα είπε στο βίντεο απολογούμενος. 

Κι αν ο πρωθυπουργός μπορούσε να αγνοήσει τα λεγόμενα ενός νυν δημάρχου και πρώην μέλους της κυβέρνησης Καραμανλή, δεν μπορούσε να κάνει το ίδιο για τον υπουργό του, που επιδοκίμαζε ξεκάθαρα τον δήμαρχο Σπάρτης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αρκετές διαφωνίες με τη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, την οποία θεωρούσε λαϊκίστικη, ειδικά τη δεύτερη περίοδο, γι αυτό άλλωστε και δεν ψήφισε τον Προκόπη Παυλόπουλο (εμβληματικό στέλεχός της) για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η κίνηση αυτή είχε τον συμβολισμό της αποκήρυξης της διακυβέρνησης Καραμανλή, με τις γνωστές συνέπειες στην οικονομία. 

Πριν από λίγες μέρες στη Βουλή, όμως, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, του είπε ότι για το Μάτι δεν του άσκησε τόσο έντονη κριτική για τη διαχειριστική ανικανότητα, όσο για το σόου που στήθηκε την επόμενη μέρα και το οποίο φανέρωνε έλλειψη ενσυναίσθησης. Μια έλλειψη που είναι προφανής και στο βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως εχθές. 

Γιατί θύμωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης Facebook Twitter
O πρωθυπουργός ίσως δεν θα θύμωνε τόσο πολύ με τον υπουργό του εάν η δημοσιοποίηση του βίντεο δεν συνέπιπτε  με μια εξαιρετικά δύσκολη για την κυβέρνηση συγκυρία. Φωτ.: Eurokinissi

Δεν μπορούσε να κάνει, λοιπόν, τίποτα λιγότερο από το να παραιτήσει τον υπουργό του, προσπαθώντας να περιορίσει τις δυσάρεστες εντυπώσεις και να ανακόψει την ορμή της αντιπολιτευτικής κριτικής που ήξερε ότι μετά από αυτό θα ενισχυόταν.

Βέβαια, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών του Κώστα Καραμανλή (με υπουργό τον Γ. Αλογοσκούφη), το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων και της Μονής Βατοπεδίου, υποστήριξε πως επρόκειτο απλώς για «ένα καθ υπερβολή και ατυχές σχήμα λόγου» που πήρε «απρόσμενη διάσταση» και λυπάται που «είχε σαν αποτέλεσμα την παραίτηση ενός από τους πιο ικανούς υπουργούς και φίλους του». Ισχυρίστηκε δε ότι η υποστήριξη των πυρόπληκτων της Ηλείας το 2007 έγινε με «απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα…».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού ξεπέρασε την αρχική αμηχανία του, γιατί δεν θέλει να καταφέρεται εναντίον της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, αλλά ούτε να αφήνει να χάνονται ευκαιρίες να αντιπολιτευθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έβγαλε ανακοίνωση που έλεγε ότι «δεκαπέντε χρόνια μετά ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να ζητήσει την παραίτηση του κ. Λιβανού, αν και ακολουθεί την ίδια ακριβώς συνταγή εξαπάτησης».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε στην ανακοίνωσή του επίσης «ότι η πολιτική αναισθησία του κ. Λιβανού χαρακτηρίζει όλη την κυβέρνηση που μοίρασε διχίλιαρα με εκλογική υστεροβουλία μετά την τελευταία κακοκαιρία και το επιτελικό φιάσκο».

Η απροθυμία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, να αναφερθούν στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή ώστε να χρεώσουν το 2007 στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν προφανής. 

Ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά και βουλευτής Ηλείας που γνωρίζει από πρώτο χέρι όσα είχαν συμβεί τότε στην περιοχή, ήταν μάλλον ο πρώτος βουλευτής που ανέδειξε χθες το θέμα, αρχικά στα social media. «Τα 3χίλιαρα που μοίρασε η κυβέρνηση Καραμανλή μέσα στις φωτιές του 2007 είχαν "στόχευση". Η ίδια "στρατηγική" εφαρμόζεται κατά γράμμα από τότε σε κάθε φυσική καταστροφή…» σχολίασε, χωρίς τον φόβο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να αναφερθούν στο όνομα του Κώστα Καραμανλή.

Το ΚΙΝ.ΑΛ. στην ανακοίνωσή του αναφέρθηκε στην «κυνική ομολογία υπουργών της ΝΔ που προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων και αποκαλύπτει τις πελατειακές νοοτροπίες που μένουν αναλλοίωτες στο κόμμα της ΝΔ», ενώ κάποια στελέχη του, όπως η Ελπίδα Τσουρή, θύμισαν το εγκώμιο που είχε πλέξει πριν από λίγο καιρό ο Σπήλιος Λιβανός στον αρνητή εμβολίων Μητροπολίτη Αιτωλίας, σε έναν νομό γεμάτο κρούσματα και πολλούς ανεμβολίαστους. «Η απουσία ενσυναίσθησης του αποπεμφθέντος υπουργού είχε διαφανεί τότε» σημείωσε η Ελπίδα Τσουρή, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να είχε αποπεμφθεί από τότε.  

Η αποπομπή του Σπήλιου Λιβανού από την κυβέρνηση ήταν και μια προειδοποίηση του πρωθυπουργού προς όλους του υπουργούς και τους βουλευτές του πως από δω και πέρα δεν πρόκειται να ανεχθεί συμπεριφορές που ζημιώνουν την εικόνα της κυβέρνησης και της ΝΔ. 

Πάντως, ο πρωθυπουργός ίσως δεν θα θύμωνε τόσο πολύ με τον υπουργό του εάν η δημοσιοποίηση του βίντεο δεν συνέπιπτε με μια εξαιρετικά δύσκολη για την κυβέρνηση συγκυρία. Αλλά όταν, εκεί που δεν το περιμένει, προκύπτει μια συμπεριφορά που εκθέτει το κόμμα του και την κυβέρνησή του, την ώρα που αυτή αντιμετωπίζει πλήθος υπαρκτών κρίσεων και προβλημάτων, δεν έχει πολλά περιθώρια ούτε να κάνει τον επιεική ούτε  να υποκριθεί ότι δεν είδε και δεν άκουσε.  

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ