Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ παρουσιάζουν ενιαίο μέτωπο, εν μέσω της κόντρας με τη Δύση

Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ παρουσιάζουν ενιαίο μέτωπο, εν μέσω της κόντρας με τη Δύση Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν στο Πεκίνο, παρουσιάζοντας ένα ενιαίο μέτωπο, εν μέσω της τεταμένης αντιπαράθεσης με τη Δύση, λόγω της ανάπτυξης των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας. 

Ο Ρώσος πρόεδρος είναι ο πρώτος ηγέτης που συναντά από κοντά ο Σι Τζινπίνγκ εδώ και δύο χρόνια. Ο Πούτιν άνοιξε τη συνάντηση λέγοντας ότι έφτασε στο Πεκίνο με ένα νέο συμβόλαιο για την παροχή 10 δισεκατομμυρίων κυβικών φυσικού αερίου τον χρόνο στην Κίνα. 

«Οι παραγωγοί μας έχουν ετοιμάσει πολύ καλές λύσεις για την προμήθεια υδρογονανθράκων στην Κίνα», είπε ο Ρώσος ηγέτης στις δηλώσεις που έγιναν μπροστά στις κάμερες. Από την πλευρά του ο Κινέζος ομόλογός του εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνάντηση θα δώσει μεγαλύτερη ζωτικότητα στις σχέσεις των δύο χωρών. 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ σχεδιάζουν να υιοθετήσουν ένα πακέτο μέτρων, που «περιλαμβάνει διακυβερνητικές και εμπορικές πρωτοβουλίες, ενώ η Μόσχα έχει «πάνω από 15 συμβόλαια και συμφωνίες στον φάκελο που έχει ετοιμαστεί για αυτή την επίσκεψη», δήλωσε την Τετάρτη ο Γιούρι Ουσάκοφ, συνεργάτης του Πούτιν στο Κρεμλίνο. 

Επίσης, οι δύο ηγέτες σχεδιάζουν να συνεχίσουν τη συνεργασία των χωρών τους στην ατομική ενέργεια, την τεχνολογία, τη γεωργία και τις μεταφορές, όπως και σε άλλους τομείς, σύμφωνα με τον Ουσάκοφ. 

Η συνάντηση έγινε λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση Αμερικανών αξιωματούχων ότι η Μόσχα σχεδιάζει να «στήσει» ψεύτικη επίθεση από τις δυνάμεις του Κιέβου, ως πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία. Το Πεκίνο, αν κάνει έκκληση για διπλωματία, έχει προσφέρει στήριξη στη Μόσχα, καλώντας τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια στην ανατολική Ευρώπη. 

Παράλληλα, η συνάντηση έγινε λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων, τους οποίους μποϊκοτάρουν διπλωματικά οι ΗΠΑ, λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ και την επαρχία Σιντζιάνγκ. 

«Είμαι σίγουρος ότι οι αθλητές μας θα αγωνιστούν με αξιοπρέπεια, τόσο οι Κινέζοι όσο και οι Ρώσοι», δήλωσε ο Πούτιν και συμπλήρωσε: «Όλος ο κόσμος θα παρακολουθεί στενά τι θα γίνεται στις αθλητικές εγκαταστάσεις». 

Ο Πούτιν είναι ο κορυφαίος από τους ξένους αξιωματούχους που έχουν προσκληθεί στην τελετή έναρξης. Ο Σι Τζινπίνγκ είχε ταξιδέψει στη Ρωσία το 2014, για την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων του Σότσι. 

Η τελευταία φορά που είχαν συναντηθεί από κοντά ήταν τον Νοέμβριο του 2019. Σε τηλεδιάσκεψη που έκαναν τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Πούτιν επεσήμανε ότι οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει ένα μοντέλο συνεργασίας, βασισμένο εν μέρει «στις αρχές της μη ανάμειξης στις υποθέσεις του άλλου και της αμοιβαίας αποφασιστικότητας να γίνουν τα κοινά μας σύνορα μια ζώνη αιώνιας ειρήνης και καλής γειτονίας». 

Η συνάντησή τους τώρα εξυπηρετεί στο να τονιστεί το γεγονός ότι έρχονται ολοένα πιο κοντά, αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές. «Έχουν έναν κοινό στόχο να κάνουν τον κόσμο ασφαλέστερο για τα αυταρχικά κράτη. Για να τα βάλουν με τις δημοκρατίες, χρειάζονται ο ένας την υποστήριξη του άλλου», επεσήμανε ο Στιβ Τσανγκ, διευθυντής του SOAS China Institute

Με πληροφορίες από WSJ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM