Ινδία: Συνελήφθη 21χρονος για fake online δημοπρασία Μουσουλμάνων γυναικών

Ινδία: Συνελήφθη 21χρονος για fake online δημοπρασία Μουσουλμάνων γυναικών Facebook Twitter
0

Η ινδική αστυνομία συνέλαβε έναν 21χρονο άνδρα καθώς φέρεται να είχε σχέση με μια εφαρμογή που μοιραζόταν φωτογραφίες περισσότερων από 100 μουσουλμάνων γυναικών προς «πώληση».

Πρόκειται για έναν φοιτητή από τη νότια πόλη Μπανγκαλόρ του οποίου η ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφθεί.

Οι κατηγορίες εναντίον του είναι ασαφείς, αλλά φέρεται να έχει στενή σχέση με την εφαρμογή, Bulli Bai, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η εφαρμογή φιλοξενήθηκε στην πλατφόρμα GitHub, η οποία έκτοτε την απέσυρε εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων.

Σε αυτήν χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες αρκετών επιφανών μουσουλμάνων δημοσιογράφων και ακτιβιστών χωρίς την άδειά τους, όπου τέθηκαν προς «πώληση» σε μια ψεύτικη δημοπρασία.

Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα παρενόχλησης των μουσουλμάνων γυναικών που επιχειρεί να τις «δημοπρατήσει» διαδικτυακά.

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, μια εφαρμογή με το όνομα Sulli Deals δημιούργησε προφίλ περισσότερων από 80 μουσουλμάνων γυναικών με φωτογραφίες που ανέβασαν στο διαδίκτυο, όπου και τις περιέγραψε ως «προσφορές της ημέρας».


Και στις δύο περιπτώσεις, δεν υπήρξε πραγματική πώληση, αλλά ο σκοπός ήταν να υποβιβαστούν και να εξευτελιστούν οι γυναίκες, πολλές από τις οποίες έχουν εκφραστεί αρνητικά για την άνοδο του ινδουιστικού εθνικισμού υπό τον πρωθυπουργό Ναρέντα Μόντι.

Το Sulli είναι ένας υποτιμητικός όρος αργκό της ινδικής γλώσσας, που χρησιμοποιούν τα δεξιά ινδουιστικά τρολ για τις μουσουλμάνες ενώ ανάλογη είναι και η χρήση του όρου bulli.

Αν και η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση Sulli deals, κανείς δεν έχει κατηγορηθεί.

Όταν κυκλοφόρησε η είδηση ​​της εφαρμογής Bulli Bai, η ποιήτρια Nabiya Khan, η οποία στοχοποιήθηκε στην υπόθεση Sulli, έγραψε στο Twitter ότι η αστυνομία του Δελχί δεν είχε λάβει ακόμη μέτρα για την καταγγελία της το 2021.

Η αστυνομία σε τουλάχιστον τρεις πολιτείες άνοιξε έρευνα για την εφαρμογή Bulli Bai με βάση καταγγελίες γυναικών που έγιναν στόχος.

Τη Δευτέρα, το ειδικό τμήμα της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της αστυνομίας της Βομβάης συνέλαβε τον φοιτητή στη Μπανγκαλόρ.

Μεταφέρθηκε αεροπορικώς στη Βομβάη, όπου και κρατείται. Η αστυνομία είπε στο BBC ότι ανακρίνει επίσης μια γυναίκα στη βόρεια πολιτεία του Ουταραχάντ σε σχέση με την υπόθεση.

Η λίστα των γυναικών στην εφαρμογή Bulli Bai περιελάμβανε μεταξύ άλλων μία ηθοποιό του Bollywood και την 65χρονη μητέρα ενός εξαφανισμένου Ινδού φοιτητή.

Η ψεύτικη δημοπρασία σόκαρε και εξόργισε τον κόσμο αφού πολλές γυναίκες που εμφανίστηκαν σε αυτήν μοιράστηκαν τα μηνύματα τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Ο υπουργός Πληροφοριών και Τεχνολογίας Ashwini Vaishnaw είπε το Σάββατο ότι το GitHub είχε αποκλείσει τον χρήστη που ανέβασε την εφαρμογή και η αστυνομία συντονιζόταν με κυβερνητικές υπηρεσίες προκειμένου να αναλάβει «περαιτέρω δράση».

Η Priyanka Chaturvedi, βουλευτής από το κόμμα Shiv Sena, έγραψε στο Twitter ως απάντηση πως «Εκτός από τον αποκλεισμό της πλατφόρμας είναι σημαντικό να τιμωρούνται οι παραβάτες που δημιουργούν τέτοιους ιστότοπους».

Μιλώντας στον πρακτορείο ειδήσεων ANI είπε ότι η νέα εφαρμογή δημιουργήθηκε ακριβώς επειδή δεν τιμωρήθηκε κανείς στην προηγούμενη υπόθεση.

Ένας εκπρόσωπος του GitHub είπε ότι η εταιρεία έχει αναστείλει έναν λογαριασμό χρήστη μετά την έρευνα για τη δραστηριότητά του αυτή, η οποία παραβιάζει όλες τις πολιτικές της.

Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας του 2018 για την παρενόχληση στο διαδίκτυο στην Ινδία έδειξε ότι όσο πιο έντονα εκφράζεται μία γυναίκα, τόσο πιο πιθανό ήταν να στοχοποιηθεί.

Η κλίμακα δε αυτή αυξάνεται για τις γυναίκες από θρησκευτικές μειονότητες και κάστες.

Οι επικριτές λένε ότι το τρολάρισμα κατά των μουσουλμάνων γυναικών έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια στο πολωμένο πολιτικό κλίμα της Ινδίας.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΣΧΕΔΙΟ 10 ΣΗΜΕΙΩΝ

Διεθνή / Ιράν: Το σχέδιο 10 σημείων για την εκεχειρία και οι βασικές διαφωνίες με τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα, το σχέδιο θέτει ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου την αποδοχή συγκεκριμένων όρων, αρκετοί από τους οποίους έχουν απορριφθεί στο παρελθόν από τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΑ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ

Διεθνή / «Θέλω να κάνω τον εαυτό μου περιττό»: Ένας βουλευτής μάχεται για την αυτοκυβέρνηση της Γροιλανδίας

Ο νεοεκλεγμένος βουλευτής Qarsoq Høegh-Dam, φιλοδοξεί να κάνει τον ρόλο του «περιττό», μεταφέροντας σταδιακά την εξουσία από την Κοπεγχάγη στη Γροιλανδία και προωθώντας την πλήρη αυτοκυβέρνηση του νησιού
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Έρευνα: Σε ποια χώρα της Ευρώπης βρίσκονται οι πιο αγχωμένοι εργαζόμενοι - Τι ισχύει για την Ελλάδα

Μια νέα μελέτη που καλύπτει 160 χώρες συγκρίνει τα επίπεδα άγχους στην Ευρώπη με αυτά του υπόλοιπου κόσμου, καταλήγοντας σε ένα μείγμα καλών και κακών ειδήσεων για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες της γηραιάς ηπείρου
THE LIFO TEAM
Η δημοπρασία που φέρνει το design στο πιο ακριβό του σημείο

Διεθνή / Όλα όσα κρύβει η πώληση της συλλογής Γκούντσμπουργκ, η δημοπρασία design που μπορεί να γράψει ιστορία

Καθρέφτες της Κλοντ Λαλάν, έπιπλα του Ρουλμάν και του Ζαν Ρουαγιέρ, αλλά και έργα των Ρόθκο, Πικάσο και Πωλ Κλέε, συνθέτουν μια συλλογή που φέρνει ξανά στο προσκήνιο το κύρος και τη δύναμη του design.
THE LIFO TEAM