Έρευνα: Η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς μειώνει δραστικά την έκθεση στον κορωνοϊό

Επιβάτης με μάσκα Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου AP
0

Τη δραστική μείωση της έκθεσης στον κορωνοϊό με τη χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς τεκμηριώνει μελέτη του Πανεπιστημίου της Σεούλ, του Ινστιτούτου Τοξικολογίας της Νότιας Κορέας και του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα ΜΜΜ τις ώρες αιχμής μειώνει το ποσοστό έκθεσης στον ιό κατά 93,5%, ενώ όταν αυτό το μέτρο συνδυάζεται με την τήρηση των αποστάσεων το ποσοστό ανέρχεται σε 98,1%. 

Για τις ανάγκες της έρευνας, που εστίασε στη Σεούλ, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα από τα ηλεκτρονικά εισιτήρια των επιβατών σε συνδυασμό με μαθηματικά μοντέλα προσομοίωσης της κίνησης στα ΜΜΜ και τα συνέκριναν με πραγματικά δεδομένα νέων κρουσμάτων. 

Επίσης, μελέτησαν τη μείωση της εκπνοής σταγονιδίων στο χώρο με τη χρήση μάσκας, λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο μη ορθής χρήσης της. Ακόμη, έλαβαν υπόψη τα στοιχεία από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων για να συμπεράνουν τις ακριβείς δραστηριότητες των ατόμων πριν μολυνθούν.

Ακόμη, οι επιστήμονες έκαναν αναλύσεις για δύο ομάδες, τα άτομα που δεν τηρούσαν τα μέτρα και εκείνα που τα εφάρμοζαν και έλαβαν υπόψη τις διαφορές που προκύπτουν ανάλογα με την κίνηση στα ΜΜΜ και τον χρόνο της μετακίνησης με αυτά. 

Από όλα αυτά τα στοιχεία συμπέραναν ότι με την τήρηση των αποστάσεων, χωρίς τη χρήση μάσκας, ο κίνδυνος έκθεσης στον κορωνοϊό μειώνεται κατά 39,8%. Με τη χρήση μάσκας, χωρίς τήρηση αποστάσεων, ο κίνδυνος έκθεσης περιορίζεται κατά 95,8% όταν υπάρχει συμφόρηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όταν εφαρμόζονται και τα δύο μέτρα κατά 96,6%.  

Στις ώρες αιχμής, ο κίνδυνος έκθεσης μειώνεται κατά 64,4% με τήρηση αποστάσεων, κατά 93,5% με τη χρήση μάσκας και κατά 98,1% με την εφαρμογή και των δύο μέτρων. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ