Συνελήφθη ο πρώην Πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν

Συνελήφθη ο πρώην Πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν Facebook Twitter
AP
0

Ο αυτονομιστής πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν συνελήφθη στην Ιταλία με εντολή ισπανικού δικαστηρίου, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε τον ηγέτη του κινήματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας όταν έφτασε στη Σαρδηνία την Πέμπτη για να λάβει μέρος σε μια πολιτιστική εκδήλωση και να συναντηθεί με ηγέτες του αντίστοιχου κινήματος ανεξαρτησίας της Σαρδηνίας. Παραμένει υπό κράτηση στο αεροδρόμιο Alghero.

Ο Πουτζντεμόν έφυγε για πρώτη φορά από την Ισπανία το 2017 για να αυτοεξοριστεί στο Βέλγιο μετά την αποτυχημένη προσπάθεια ανεξαρτησίας της Καταλονίας, την οποία τα ισπανικά δικαστήρια είχαν κηρύξει αντισυνταγματική.

Τα βελγικά δικαστήρια έκτοτε έχουν αποκλείσει την έκδοση του ίδιου και άλλων πρώην Καταλανών ηγετών στην Ισπανία.

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνεται. Ο πρώην Καταλανός πρόεδρος είχε επίσης συλληφθεί το 2018 στη Γερμανία, αλλά διέφυγε την έκδοση, αφού το δικαστήριο αποφάσισε να τον στείλει στην Ισπανία με λιγότερο σοβαρές κατηγορίες από ό, τι ζητούσαν οι αξιωματούχοι της Μαδρίτης.

Το ένταλμα σύλληψης αποσύρθηκε στη συνέχεια.

Αυτή τη φορά στην Ιταλία, ο Πουτζντεμόν συνελήφθη με νέο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το Ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο τον Οκτώβριο του 2019, το οποίο στη συνέχεια ανεστάλη από Βέλγο δικαστή τον Ιανουάριο του 2020.

Ο Πουτζντεμόν, αν και ευρωβουλευτής, δεν έχει ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική ασυλία καθώς του αφαιρέθηκε τον Μάρτιο.

Ο ίδιος έφτασε στο Δικαστήριο της ΕΕ σε μια προσπάθεια να αναστείλει την άρση της ασυλίας του, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε τον Ιούλιο, αφήνοντάς τον ανοιχτό για δίωξη και πιθανή έκδοση στην Ισπανία.

Με πληροφορίες του Politico

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΚΗ ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Διεθνή / Μπενιαμίν Νετανιάχου: Η δίκη του για διαφθορά συνεχίζεται την Κυριακή

«Με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την επιστροφή του δικαστικού συστήματος σε πλήρη λειτουργία, οι ακροάσεις θα συνεχιστούν κανονικά», ανέφερε ανακοίνωση των ισραηλινών δικαστηρίων
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗΣΗ ΣΠΙΤΙ

Διεθνή / Άντριου Μάουντμπάτεν - Ουίνδσορ: Μετακόμισε μετά από αρκετή καθυστέρηση στο νέο του σπίτι

Ο αδελφός του βασιλιά Καρόλου προσπαθεί να εδραιώσει μια πιο σταθερή και ήρεμη καθημερινότητα μακριά από το Royal Lodge, ενώ συνεχίζονται οι νομικές και προσωπικές του υποθέσεις
THE LIFO TEAM
DISCOVEREU ΕΥΡΩΠΗ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ

Διεθνή / ΕΕ: Δωρεάν εισιτήρια για 40.000 άτομα - Ποιοι οι δικαιούχοι, μέχρι πότε οι αιτήσεις

Η πρωτοβουλία της ΕΕ επιστρέφει το 2026 - Δεκάδες χιλιάδες νέοι Ευρωπαίοι μπορούν να ανακαλύψουν προορισμούς που αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική, τις καλές τέχνες, τη γαστρονομία
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ LGBTQI+ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Τουρκία: Σε δίκη στελέχη οργάνωσης για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας - Κατηγορούνται για «ανηθικότητα»

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στην Τουρκία, αλλά η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αποτελεί συχνά στόχο των αρχών, οι οποίες την κατηγορούν για τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων στη χώρα
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ ΝΑΡΚΕΣ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ανακοίνωσε δύο εναλλακτικές διαδρομές «για προστασία των πλοίων από νάρκες»

Για την είσοδο στον Κόλπο από τη θάλασσα του Ομάν, τα πλοία πρέπει να περνούν ανάμεσα στις ιρανικές ακτές και το νησί Λαράκ, τον «σταθμό διοδίων της Τεχεράνης»
THE LIFO TEAM