Το Πεντάγωνο παραδέχθηκε ότι έκανε «τραγικό λάθος» στο πλήγμα στην Καμπούλ- Σκοτώθηκαν μόνο άμαχοι, οι 7 παιδιά

Το Πεντάγωνο παραδέχθηκε ότι έκανε «τραγικό λάθος» στο πλήγμα στην Καμπούλ- Σκοτώθηκαν μόνο άμαχοι, οι 7 παιδιά Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Το Πεντάγωνο ανακάλεσε την αρχική τοποθέτησή του για το πλήγμα με drone που έκαναν οι αμερικανικές δυνάμεις στην Καμπούλ στις 29 Αυγούστου και παραδέχθηκε ότι σκοτώθηκαν μόνο άμαχοι και όχι ένας εξτρεμιστής του Ισλαμικού Κράτους, όπως εκτιμούσαν αρχικά οι ΗΠΑ. 

«Η επίθεση ήταν ένα τραγικό λάθος», ομολόγησε ο στρατηγός Φρανκ ΜακΚένζι, επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης των ΗΠΑ, σε συνέντευξη Τύπου. 

Για μέρες μετά το πλήγμα της 29ης Αυγούστου, αξιωματούχοι του Πενταγώνου επέμεναν ότι αυτό είχε εκτελεστεί σωστά, παρότι είχαν χάσει τη ζωή τους 10 άμαχοι, ανάμεσά τους επτά παιδιά. Διεθνή ΜΜΕ αμφισβήτησαν αυτές τις διαβεβαιώσεις, μεταδίδοντας ότι ο οδηγός του οχήματος που μπήκε στο στόχαστρο εργαζόταν για καιρό σε αμερικανική ανθρωπιστική οργάνωση και επεσήμαναν ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις που να επιβεβαίωναν την εκτίμηση του Πενταγώνου ότι το αυτοκίνητο περιείχε εκρηκτικά. 

Ο ΜακΚένζι δήλωσε ότι το όχημα επλήγη με την «ειλικρινή πεποίθηση» ότι αποτελούσε επικείμενη απειλή. «Τώρα είμαι πεπεισμένος ότι έως και 10 άμαχοι, ανάμεσά τους έως επτά παιδιά, σκοτώθηκαν τραγικά σε αυτό το πλήγμα», συμπλήρωσε ο Αμερικανός στρατηγός. «Επιπλέον, τώρα εκτιμάμε ότι είναι απίθανο το όχημα και εκείνοι που σκοτώθηκαν να σχετίζονταν με το ISIS-K ή με ευθεία απειλή για τις αμερικανικές δυνάμεις», παραδέχθηκε. 

Ο ΜακΚένζι ζήτησε συγγνώμη για το λάθος και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ σκέφτονται να καταβάλουν αποζημιώσεις στην οικογένεια των θυμάτων.  

Το Πεντάγωνο παραδέχθηκε ότι έκανε «τραγικό λάθος» στο πλήγμα στην Καμπούλ- Σκοτώθηκαν μόνο άμαχοι, οι 7 παιδιά Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP

Δύο ημέρες μετά την επίθεση, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, δήλωνε ότι φαινόταν πως επρόκειτο για ένα «δικαιολογημένο» χτύπημα. Επίσης είχε δηλώσει ότι τουλάχιστον ένας από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν, που στις 26 Αυγούστου με βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σκότωσε 169 Αφγανούς αμάχους και 13 Αμερικανούς στρατιώτες. 

«Αυτή είναι μια φρικτή τραγωδία του πολέμου και είναι σπαρακτική», δήλωσε μετά τις ανακοινώσεις του ΜακΚένζι ο Μίλι, μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στην Ευρώπη. «Είμαστε δεσμευμένοι για απόλυτη διαφάνεια για αυτό το περιστατικό», συμπλήρωσε. 

«Σε ένα δυναμικό περιβάλλον υψηλής απειλής, οι διοικητές που βρίσκονταν εκεί είχαν την κατάλληλη εξουσία και τη λογική βεβαιότητα ότι ο στόχος ήταν εύλογος, αλλά έπειτα από σε βάθος ανάλυση μετά το πλήγμα, το συμπέρασμά μας είναι ότι σκοτώθηκαν αθώοι άμαχοι», παραδέχθηκε και εκείνος με τη σειρά του. 

Περιγραφές συγγενών και έγγραφα που έχει δει το Associated Press, σκιαγραφούν μια οικογένεια που είχε δουλέψει για τους Αμερικανούς και προσπαθούσε να πάρει βίζα για τις ΗΠΑ, φοβούμενη για τη ζωή τους υπό τους Ταλιμπάν. 

Ο 37χρονος Ζεμεράι Αχμαντί έφτασε στο σπίτι του με το αυτοκίνητό του μόνος του. Όταν πάρκαρε κόρναρε, ο 11χρονος γιος του έτρεξε έξω και ο Ζεμεράι άφησε το αγόρι να μπει και να οδηγήσει το αυτοκίνητο στο δρομάκι. Τα άλλα παιδιά βγήκαν έξω για να δουν, όταν ο  πύραυλος Hellfire έπληξε το όχημα, σκοτώνοντας επτά παιδιά και έναν ενήλικο γιο και έναν ανιψιό του Ζεμεράι. 

Αυτό το αεροπορικό πλήγμα ήταν το τελευταίο των αμερικανικών δυνάμεων σε έναν πόλεμο που τελείωσε όπως ξεκίνησε το 2001: με τους Ταλιμπάν στην εξουσία στην Καμπούλ. Η ταχύτητα της προέλασής τους στο Αφγανιστάν αιφνιδίασε την αμερικανική κυβέρνηση και την ανάγκασε να στείλει χιλιάδες στρατιώτες στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, για μια εσπευσμένη απομάκρυνση Αμερικανών, Αφγανών και άλλων πολιτών. Η επιχείρηση εκκένωσης, που ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου, εκτυλίχθηκε υπό τη σχεδόν συνεχή απειλή επίθεσης από το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν. 

Με πληροφορίες από ΑP 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Διεθνή / «Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Στο Πόρτλαντ, κάτοικοι του Gray’s Landing βιώνουν καθημερινά συγκρούσεις με ομοσπονδιακούς πράκτορες και διαδηλωτές - Δακρυγόνα, Εθνοφρουρά και μέτρα προστασίας έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας
LIFO NEWSROOM
Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Διεθνή / Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ και τους μεσολαβητές – Ζήτησε τερματισμό της κατοχής και δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα με ένα τολμηρό σχέδιο ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων - Ποιοι παραμένουν αιχμάλωτοι, τι προβλέπει η συμφωνία και ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν στην πορεία προς την ειρήνη
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Κτηνοτρόφοι υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM