Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας

Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας Facebook Twitter
Καθώς θα έχετε βρει τη θέση σας σε ένα μπαλκόνι του οικισμού με απόλυτα προνομιακή θέση, κοιτάζοντας προς τα πάνω θα δείτε κόσμο συγκεντρωμένο να απαθανατίζει τον πορτοκαλί κύκλο που χαμηλώνει και κατεβαίνει προς τα σκούρα μπλε νερά.
0

Στο υψηλότερο σημείο της καλντέρας και σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, το Ημεροβίγλι είναι ο γραφικός οικισμός της Σαντορίνης που συναγωνίζεται την Οία και τα Φηρά ως ιδανική τοποθεσία για να απολαύσει κανείς το φημισμένο ηλιοβασίλεμα του νησιού. Κάποιοι ισχυρίζονται πως από κει είναι ακόμα πιο μαγευτικό.

Καθώς θα έχετε βρει τη θέση σας σε ένα μπαλκόνι του οικισμού με απόλυτα προνομιακή θέση, κοιτάζοντας προς τα πάνω θα δείτε κόσμο συγκεντρωμένο να απαθανατίζει τον πορτοκαλί κύκλο που χαμηλώνει και κατεβαίνει προς τα σκούρα μπλε νερά.

Απέναντί σας στέκεται ο Σκάρος, εκεί όπου ανεγέρθηκε το παλαιότερο κάστρο κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας από τον Giacomo Barozzi, ενώ γύρω και κάτω από αυτό αναπτύχθηκε ένα από τα πέντε καστέλια της Σαντορίνης, ένας οχυρωμένος οικισμός. 

Η ζωή στον απότομο βράχο, που είναι επισκέψιμος μέχρι σήμερα, άρχισε να φθίνει στις αρχές του δέκατου έβδομου αιώνα, όταν οι Καστρινοί, όπως λέγονταν οι κάτοικοί του, άρχισαν να τον εγκαταλείπουν, παίρνοντας μάλιστα μαζί τους την πέτρα του για να χτίσουν αλλού τη νέα τους ζωή. Παρέμεινε η πρωτεύουσα της Σαντορίνης μέχρι τον δέκατο όγδοο αιώνα.

Αξιοποιώντας την πρώτη ύλη που δίνει η σαντορινιά γη αλλά και τα γύρω νησιά, οι δύο σεφ προσφέρουν ένα σύντομο μενού à la carte και ένα degustation, οκτώ σταδίων.

Σήμερα δεν διασώζεται τίποτα από το παρελθόν του εκτός από ένα σχέδιο με μολύβι από τη συλλογή του Thomas Hope, που βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη, και ο σχεδιασμός του αποδίδεται στον L.S. Fauvel, Γάλλο πρόξενο στην Αθήνα. 

santoro Facebook Twitter
Ο αστακός κρύβεται κάτω από έναν αφρό από θυμάρι και συνοδεύεται από ένα ραβιόλι βοτάνων και καραμελωμένα φουντούκια σε ένα αριστουργηματικό πιάτο.

Όμως, ακόμα και η εικόνα του πλέον γυμνού Σκάρου εντυπωσιάζει, ενώ το μοναδικό φυσικό τοπίο και η ανεπιτήδευτη πολυτέλεια που σας περιτριγυρίζει σας προετοιμάζουν για μια μοναδική εμπειρία φαγητού.

Το προαναφερθέν μπαλκόνι είναι αυτό του Santoro, του εστιατορίου εντός του Grace Hotel (μέρος της βραβευμένης αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων Auberge Resorts Collection) που ανοίγει φέτος το καλοκαίρι τις πόρτες του και για τους μη ενοίκους του ξενοδοχείου. 

Με τον πολυβραβευμένο Jean-Charles Métayer να έχει επιμεληθεί το μενού και τον Γιάννη Κουτσοπεράκη να το εκτελεί, το Santoro σερβίρει πιάτα που παντρεύουν τις γαλλικές τεχνικές με τα εγχώρια υλικά και τις παραδόσεις της μεσογειακής κουζίνας. 

Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας Facebook Twitter
Το αρνί σερβίρεται με πουρέ παστινάκι και αγκινάρες κονφί. Η σάλτσα που ολοκληρώνει αυτό το τελευταίο πιάτο παρασκευάζεται μπροστά σας.

Αξιοποιώντας την πρώτη ύλη που δίνει η σαντορινιά γη αλλά και τα γύρω νησιά, οι δύο σεφ προσφέρουν ένα σύντομο μενού à la carte κι ένα degustation, οκτώ σταδίων. Στο δεύτερο, ο τόνος ταιριάζεται με το αυγοτάραχο, πέρλες από αβοκάντο και λεμονοθύμαρο, ενώ το συμιακό γαριδάκι με θαλασσινά σπαράγγια, γάλα καρύδας και εποχικά λαχανικά. Ο αστακός κρύβεται κάτω από έναν αφρό από θυμάρι και συνοδεύεται από ένα ραβιόλι βοτάνων και καραμελωμένα φουντούκια σε ένα αριστουργηματικό πιάτο. Ένα φιλεταρισμένο καλκάνι έχει στο πλάι του μια μους από παντζαρόφυλλα, κρεμμύδια στιφάδου και μια σάλτσα με μελάνι σουπιάς, το αρνί σερβίρεται με πουρέ παστινάκι και αγκινάρες κονφί. Η σάλτσα που ολοκληρώνει αυτό το τελευταίο πιάτο παρασκευάζεται μπροστά σας, θα παρακολουθήσετε τη διαδικασία της εκχύλισης του καφέ σε αυτή. 

Τα επιδόρπια του Santoro είναι ένα ακόμα σημαντικό κεφάλαιο, αφού είναι εξίσου υψηλού γαστρονομικού επιπέδου με τα πιάτα που έχουν προηγηθεί. Η έκπληξη των mignardises, από το αμυγδαλωτό μέχρι αυτό με το φιστίκι, ολοκληρώνει μια αξέχαστη εμπειρία φαγητού που ενισχύει τον ανανεωμένο γαστρονομικό χάρτη της Σαντορίνης.

Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας Facebook Twitter
Ο τόνος ταιριάζεται με το αυγοτάραχο, με πέρλες από αβοκάντο και λεμονοθύμαρο
Santoro: Υψηλού επιπέδου μεσογειακή κουζίνα στο πιο προνομιακό μπαλκόνι της καλντέρας Facebook Twitter
Τα επιδόρπια του Santoro είναι ένα ακόμα σημαντικό κεφάλαιο, αφού είναι εξίσου υψηλού γαστρονομικού επιπέδου με τα πιάτα που έχουν προηγηθεί.

Santoro restaurant, Grace Hotel - Ημεροβίγλι, 22860 21300

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ