Οινοποιείο Ρούβαλη: Κρασιά που εμπεριέχουν την τόλμη και τον κόπο των δημιουργών τους

Οινοποιείο Ρούβαλη Facebook Twitter
0

ΠΙΣΩ ΣΤΑ 1990, ο Άγγελος Ρούβαλης, μια εμβληματική μορφή στον κόσμο της ελληνικής οινοποιίας, βρίσκει στην ορεινή Αιγιάλεια μια αμπελουργική «γη της επαγγελίας», τόπο ιδανικό για να φιλοξενήσει τα πρωτοποριακά κρασιά που οραματίζεται, τα οποία, με τη σειρά τους, θα «αποκάλυπταν» αυτό το χαρισματικό terroir ως μία από τις σπουδαιότερες αμπελουργικές ζώνες του κόσμου. 

Παράλληλα, ο Άγγελος διαμορφώνει στην καρδιά της αμπελουργικής ζώνης ένα πρότυπο βαρυτικό οινοποιείο, το πρώτο στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα παγκοσμίως. Ακολουθώντας την κλίση του εδάφους, η οινοποιητική διαδρομή κατακτά εδώ μια αβίαστη και ήρεμη ροή. Αυτή η «φυσική» οινοποιία, σε συνδυασμό με την ορεινή αμπελουργία, του δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ποιοτικά κρασιά με ιδιαίτερη ταυτότητα.

Το 1990 κυκλοφορεί για πρώτη φορά το «Ασπρολίθι» και πολύ γρήγορα κατακτά τη θέση του στην αγορά, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για το ελληνικό κρασί ως η καλύτερη έκφραση του ορεινού Ροδίτη. Ακολούθησαν, αξιοποιώντας διεθνείς ποικιλίες, οι εξαιρετικά δημοφιλείς «Μικροί Βοριάδες» και οι 4 εκδοχές του σπουδαίου «Ιανού», ενός ευγενικού κρασιού μακρόχρονης παλαίωσης. 

Οινοποιείο Ρούβαλη Facebook Twitter

Σήμερα, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Άγγελο Ρούβαλη, η Θεοδώρα Ρούβαλη και ο Antonio Ruiz Paego επενδύουν στην οινοποιητική πρωτοπορία. Με εμπειρία σε σπουδαία οινοποιεία του εξωτερικού, αφοσιωμένοι σε μια υψηλής ποιότητας βιολογική αμπελουργία και οινοποίηση ήπιων παρεμβάσεων, φέρνουν νέα πνοή στον ιδιόκτητο αμπελώνα και στο οικογενειακό οινοποιείο, δημιουργώντας νέα κρασιά με αφοσίωση και φροντίδα για το χαρισματικό terroir αυτής της ιδιαίτερης αμπελουργικής ζώνης. 

Η χαρισματική «Τσιγκέλω» ήταν ο πρώτος καρπός της νέας γενιάς. Ένα βραβευμένο και ντελικάτο κρασί, θαυμάσιο δείγμα της γενικότερης στροφής που παρατηρείται παγκοσμίως από το υπερώριμο, συμπυκνωμένο στυλ προς κρασιά πιο μεταξένια, με φρεσκάδα, φινέτσα και λεπτότητα. Παράλληλα, στο «σύρραχο» των Αγίων Θεοδώρων, εκεί όπου τέμνονται δύο ορεινές ράχες και η κλίση του εδάφους ξεπερνά σε κάποια σημεία το 50%, η Θεοδώρα και ο Antonio δημιουργούν έναν πρότυπο βιολογικό αμπελώνα, εφαρμόζοντας πρωτοποριακές αμπελουργικές τεχνικές.

Αναγνωρίζοντας στον «δύσκολο» αμπελώνα της Αιγιάλειας έναν τόπο «ηρωικής αμπελουργίας», το CERVIM (διεθνές Κέντρο Έρευνας, Μελέτης και Ανάδειξης της Ορεινής Αμπελουργίας) έχρισε πρόσφατα το Οινοποιείο Ρούβαλη μέλος του, το πρώτο στην Ελλάδα που κατακτά αυτόν τον τίτλο. 

Τα extreme κρασιά της «ηρωικής αμπελουργίας», που παράγονται με τη φροντίδα της Θεοδώρας και του Antonio, αποτελούν ένα βαθιά αυθεντικό, ειλικρινές δημιούργημα. Πέντε λευκά κρασιά, δύο ροζέ και δύο ερυθρά, που αξιοποιούν σημαντικές ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες: το «Ασπρολίθι», ο «Μικρός Βοριάς», η «Φραγκοσυκιά», το «Λευκό Λινό», το «Σύρραχο», το «Ασύρτικο» και η «Τσιγκέλω». Κρασιά που εμπεριέχουν την τόλμη, την αγωνία και τον κόπο των δημιουργών τους και υπόσχονται βαθιές συγκινήσεις σε κάθε φίλο του κρασιού. 

Οινοποιείο Ρούβαλη Facebook Twitter

www.rouvaliswinery.gr

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ