Τοποθετώντας τα μεγαλειώδη γλυπτά του Takis στο πάρκο του ΚΠΙΣΝ

Takis ΚΠΙΣΝ Facebook Twitter
0

Από την παραλιακή προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προβάλλει αιωρούμενο ένα πράσινο και λευκό Αιολικό του Τάκη, επιβεβαιώνοντας για άλλη μία φορά ότι τα έργα του, μακριά από μουσεία και γκαλερί, σε έναν χώρο φυσικό, αναδεικνύονται, με όλη τους την ενέργεια, πρωταγωνιστές και ρυθμιστές του χώρου που τα φιλοξενεί, συνομιλώντας παράλληλα με το περιβάλλον και τα στοιχεία της φύσης με έναν τρόπο που τα κάνει παιγνιώδη.

Ο αυτοδίδακτος Τάκης Βασιλάκης (Takis), από τους κυριότερους εκπροσώπους της σύγχρονης εικαστικής σκηνής και πρωτοπόρος για τα υλικά και τις τεχνικές που χρησιμοποίησε, τιμάται με μια έκθεση σε έναν σημαντικό υπαίθριο χώρο της Αθήνας, με τα έργα του να περιμένουν να ανακαλυφθούν από επισκέπτες και τυχαίους περαστικούς, διαβάτες και αθλητές.  

Λουσμένα στο φως, τα βλέπουμε, άλλα τοποθετημένα, άλλα να τοποθετούνται όταν φτάνουμε, με το ελαφρύ αεράκι της καλοκαιρινής μέρας να τα κινεί, υπενθυμίζοντας τον βασικό πυρήνα του έργου του διεθνούς φήμης εικαστικού, την κίνηση σε κάθε της μορφή, μηχανική, ηλεκτρομηχανική, θερμική, μαγνητική, υδροδυναμική. 

Στα έργα της έκθεσης περιλαμβάνονται τα εμβληματικά Αιολικά του Takis, «Σινιάλα με φως» και «Βίδες του Αρχιμήδη», τα Πυροτεχνήματα αλλά και αντιπροσωπευτικά έργα του από τις ενότητες των Μουσικών Γλυπτών, των Μαγνητικών Τοίχων-Τέταρτη Διάσταση, των Σπειρών, των Ηλεκτρικών Βαρελιών, των Λουλουδιών και των Σφαιρών. 

Στην άκρη του καναλιού τα τρία Αιολικά, τα επονομαζόμενα και «Ολυμπιακά», υποδέχονται τους επισκέπτες. Πρόκειται για τα τρία έργα που είχαν στηθεί στην αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου το 2004 με τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες αποστάσεις που είχε επιλέξει τότε ο Takis, ενώ, λίγο πιο πέρα, στην είσοδο του Μεσογειακού Κήπου, γύρω από μια αμυγδαλιά, μια άλλη συστάδα έργων, έξι φωτοβολταϊκά σινιάλα απορροφούν την ηλιακή ενέργεια για να φωτιστούν τη νύχτα.

Σε απροσδόκητα σημεία του πάρκου ξεπροβάλλουν μικρές «οικογένειες» έργων, άνθη, σφαίρες ανάμεσα στα ψηλά χορτάρια, σπείρες που βρίσκονται στο πιο ψηλό σημείο, απ’ όπου ατενίζει κάποιος τον Σαρωνικό, ένα κυνήγι θησαυρού από τη μία άκρη μέχρι την άλλη, σε ένα στήσιμο, χάρη στο οποίο μπορεί να τα δει κάποιος αυτόνομα και να τα σκεφτεί συνολικά. 

Takis ΚΠΙΣΝ Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Takis ΚΠΙΣΝ Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Από τις 23 Ιουνίου μέχρι τις 7 Νοεμβρίου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν αυτήν τη μεγάλης έκτασης έκθεση με εμβληματικά γλυπτά που είναι μια συνεργασία του ΚΠΙΣΝ με το ίδρυμα Takis. Η έκθεση τιτλοφορείται «Τakis: Κόσμος σε κίνηση» και έχει ως στόχο όχι μόνο την παρουσίαση σαράντα έξι αντιπροσωπευτικών έργων του κορυφαίου Έλληνα καλλιτέχνη στον δημόσιο χώρο αλλά και τη γνωριμία του με μια νέα γενιά που θα δει ένα μεγάλο σύνολο έργων του σε αλληλεπίδραση με το τοπίο, το φως και τη φύση. 

Στα έργα της έκθεσης περιλαμβάνονται τα εμβληματικά Αιολικά του Takis, «Σινιάλα με φως» και «Βίδες του Αρχιμήδη», τα Πυροτεχνήματα αλλά και αντιπροσωπευτικά έργα του από τις ενότητες των Μουσικών Γλυπτών, των Μαγνητικών Τοίχων-Τέταρτη Διάσταση, των Σπειρών, των Ηλεκτρικών Βαρελιών, των Λουλουδιών και των Σφαιρών. 

Τα έργα, όλα μαζί και το καθένα χωριστά, συγκροτούν έναν «κόσμο σε κίνηση», έναν κόσμο τον οποίον οι επισκέπτες θα μπορούν να εξερευνήσουν και να συνδεθούν μαζί του σε μια έκθεση που θέτει στο κέντρο της, μεταξύ άλλων, την ενασχόληση του καλλιτέχνη με τους φυσικούς νόμους και τις κοσμικές δυνάμεις του σύμπαντος στην προσπάθειά του να ορίσει με υλικό τρόπο τις αόρατες δυνάμεις.

Η δουλειά του Takis προκύπτει από τη σύνθεση ενός μεγάλου φάσματος ιδεών και εμπειριών ‒από την εντατική επιστημονική έρευνα έως την αρχαία φιλοσοφία και την πνευματικότητα‒ και σφυρηλατεί ένα μοναδικό όραμα που συνεχίζει να εξελίσσεται ακόμα και σήμερα μέσα από τη συναναστροφή μας με το έργο του.

Takis ΚΠΙΣΝ Facebook Twitter
Περνώντας τα φυτεμένα δώματα με κατεύθυνση προς τον Θόλο, οι σφαίρες, τοποθετημένες μέσα στην ψηλή βλάστηση, μοιάζουν με κομμάτι του πλανητικού συστήματος, κομήτες που έχουν πέσει από τον ουρανό και έχουν προσγειωθεί στον δημόσιο χώρο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Η συνεργασία μας με το ΚΠΙΣΝ ξεκίνησε το 2018. Αρχίσαμε με δεκαοκτώ έργα που υπερδιπλασιάστηκαν» μας εξηγεί ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, υπεύθυνος ανάπτυξης του Ιδρύματος Takis. «Από τα σαράντα έξι έργα, τα τριάντα εννιά ανήκουν στη συλλογή του ιδρύματος. Έχουμε έργα κινητικά, τα Αιολικά, φωτοβολταϊκά σινιάλα. Ο κύριος άξονας της έκθεσης, εκτός από την κίνηση, είναι η ενέργεια, η βιώσιμη ανάπτυξη, οι αόρατες δυνάμεις της φύσης που ο Takis καθιστά ορατές με το έργο του και συνομιλούν ουσιαστικά με το πάρκο.

Για πρώτη φορά παρουσιάζουμε και τα Ηλεκτρικά Βαρέλια, κάτι που είχε ο Takis στο μυαλό του όχι ως έργο αλλά ως κατασκευή, και μάλιστα με ανθρωπιστικό χαρακτήρα, προτείνοντας μια πρωτοποριακή, ουσιώδη και οικονομικά υλοποιήσιμη απάντηση σε ζητήματα όπως η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας και πόσιμου νερού. Το όραμά του ήταν να δημιουργήσει μια μεγάλη ποσότητα από αυτά και να τα δωρίσει σε φτωχές οικογένειες στην Ινδία, αφού, χάρη σε αυτά, ένα μικρό νοικοκυριό, ένα μικρό σπίτι μπορεί να αυτονομηθεί ηλεκτρικά, τουλάχιστον σε επίπεδο φωτισμού. Ως βασικό υλικό χρησιμοποιείται ένα από τα δισεκατομμύρια άδεια βαρέλια πετρελαίου που υπάρχουν σε αφθονία σε όλη την υφήλιο και βρίσκονται σε αχρηστία. Εδώ επαναχρησιμοποιούνται και μετατρέπονται σε πηγές ενέργειας, εκμεταλλευόμενα την ηλιακή ακτινοβολία. Τα βαρέλια συνδέονται με συλλέκτες του ηλιακού φωτός και συσσωρεύουν την ενέργεια σε μια μπαταρία, η οποία την αποθηκεύει».

Μάλιστα, γι’ αυτή την κατασκευή το Ίδρυμα Τakis έχει βραβευτεί από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η χρήση του βαρελιού είναι συμβολική. Ο Τakis, ήδη από το 1960, είχε πει στο μαγνητικό μανιφέστο του: «Θα ήθελα να δω όλες τις ατομικές βόμβες της γης να μετατρέπονται σε τέχνη». Χρησιμοποιεί, λοιπόν, ένα αντικείμενο που σχετίζεται με τον πόλεμο, είτε πετρέλαιο είτε νερό, και του δίνει μια νέα διάσταση, έργα τέχνης με χαρακτήρα ανθρωποκεντρικό, προσφέροντας στην ανθρωπότητα ένα πρακτικό έργο με χαμηλό κόστος παραγωγής, ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες, με μεγάλη διάρκεια ζωής, ρεαλιστικό και εύκολο στην εγκατάσταση και τη χρήση.

Takis ΚΠΙΣΝ Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Περνώντας τα φυτεμένα δώματα με κατεύθυνση προς τον Θόλο, οι σφαίρες, τοποθετημένες μέσα στην ψηλή βλάστηση, μοιάζουν με κομμάτι του πλανητικού συστήματος, κομήτες που έχουν πέσει από τον ουρανό και έχουν προσγειωθεί στον δημόσιο χώρο. Στον Θόλο τα λουλούδια ανοίγουν διάλογο με το περιβάλλον, ενώ στο εσωτερικό του το περίφημο γκονγκ και επτά μουσικά έργα συγκροτούν ένα μουσικό δωμάτιο, όπως άρεσε στον Takis να το αποκαλεί.

«Εκτός από το γκονγκ, υπάρχουν οι Παράλληλες Γραμμές και τοίχοι με μαγνητικά έργα. Η όλη σκέψη είναι να υπάρχει μια αντιστοιχία με ένα music room, όπως το είχε φτιάξει ο Takis στο παρελθόν» μας λέει η Γαβριέλλα Τριανταφύλλη, διευθύντρια Προγραμματισμού και Παραγωγής του ΚΠΙΣΝ.

«Το σημαντικό είναι για εμάς ότι το στοιχείο της μουσικής είναι πολύ ενεργό στο έργο του Takis, όπως και στο Κέντρο Πολιτισμού, γι’ αυτό θεωρήσαμε σημαντική την ύπαρξη μιας τέτοιας ενότητας έργων. Αυτή είναι η μεγαλύτερη έκθεση που έχουμε φιλοξενήσει στον δημόσιο χώρο μας. Η δημιουργία κόσμων υλικών και άυλων, που είναι πάντα στο επίκεντρο του έργου του, συνδέεται με τον κόσμο που φτάνει εδώ. Θεωρήσαμε ότι με αυτή την έκθεση μας δίνεται μια ευκαιρία να γεμίσουμε τον χώρο με έργα σημαντικά, για να έρθει ο κόσμος και να τα ανακαλύψει και να επικοινωνήσει μαζί τους». 

Takis ΚΠΙΣΝ Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Takis ΚΠΙΣΝ Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Takis ΚΠΙΣΝ Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Takis ΚΠΙΣΝ Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Takis ΚΠΙΣΝ Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Takis ΚΠΙΣΝ Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Takis ΚΠΙΣΝ Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


 

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Σιντριβάνια του ΚΠΙΣΝ χορεύουν καθημερινά σε ρυθμούς disco, όπερας, κλασικής μουσικής και γνωστών soundtracks

Πολιτισμός / Τα Σιντριβάνια του ΚΠΙΣΝ χορεύουν καθημερινά σε ρυθμούς disco, όπερας, κλασικής μουσικής και γνωστών soundtracks

Τα Σιντριβάνια περιλαμβάνουν ένα σύμπλεγμα από 59 κατακόρυφους πίδακες, οι οποίοι συμβαδίζουν με την αρχιτεκτονική του κτιριακού συγκροτήματος που σχεδίασε το Renzo Piano.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ