Κορωνοϊός: Οι διασωληνώσεις σε ΜΕΘ είναι περισσότερες από τις αποσωληνώσεις- Η διασπορά συνεχίζεται στις μεγάλες πόλεις

Κορωνοϊός: Οι διασωληνώσεις σε ΜΕΘ είναι περισσότερες από τις αποσωληνώσεις- Η διασπορά συνεχίζεται στις μεγάλες πόλεις Facebook Twitter
0

Η επιδημία εμφανίζει σταθεροποίηση, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια είναι σημαντικά επιβαρυμένο, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. 

Τα διαπιστωμένα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια είναι περίπου 26.000, με μέσο όρο 2.800 κρούσματα την ημέρα. Υπάρχει διασπορά στην κοινότητα, κυρίως στις μεγάλες πόλεις και η μετάδοση συνεχίζεται, ανέφερε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 5,3%, που ήταν αναμενόμενο, καθώς εξετάζονται και υγιείς άνθρωποι, είπε η καθηγήτρια. 

Το ιικό φορτίο είναι ιδιαίτερα βεβαρυμένο σε Αττική, κεντρική και δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά και Δυτική Ελλάδα όπου ο δείκτης των συνολικών νέων κρουσμάτων των τελευταίων 14 ημερών ξεπέρασε το όριο των 250 κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού. Παράλληλα υπάρχουν περιοχές που καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων όπως το Κιλκίς, το Ρέθυμνο και η Θάσος. 

δείκτης αναπαραγωγής Rt παραμένει πάνω από τη μονάδα. Οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι παραμένουν ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση σε συναθροίσεις έξω από το σπίτι και για αυτό τον λόγο χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση, καθώς «ο ιός στην οποιαδήποτε χαλάρωση μπορεί να μας ξεγελάσει».

Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων στη χώρα δείχνει μία μικρή μείωση. Αυξημένος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που σήμερα νοσηλεύονται -στην επικράτεια συνολικά 5.500 ασθενείς - με μέσο όρο τις 250 νέες εισαγωγές ανά μέρα. Η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αυξάνεται στη βόρεια Ελλάδα και η αποκλιμάκωση των ΜΕΘ θα καθυστερήσει ακόμα τουλάχιστον δύο με τρεις εβδομάδες, εκτίμησε η Δρ. Παπαευαγγέλου.

Περίπου ένας στους τέσσερις διασωληνωμένους είναι νεότερος των 55 ετών.  Πλέον οι περισσότεροι ασθενείς σε ΜΕΘ είναι της ηλικιακής κατηγορίας 65-74 ετών παρά υπερήλικες άνω των 75 ετών. «Τα οφέλη του εμβολιασμού είναι σαφή με βάση τα δικά μας δεδομένα» είπε η Δρ. Παπαευαγγέλου που έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται. Η μέση διάρκεια νοσηλείας σε ΜΕΘ υπολογίζεται στις 17 ημέρες ενώ ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων είναι μεγαλύτερος από τις αποσωληνώσεις. Παρά τη σημαντική αύξηση των κλινών Covid ΜΕΘ σήμερα η κάλυψη είναι ιδιαίτερα υψηλή, 86% στην επικράτεια και 91% στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. 

Ο αριθμός των ανθρώπων που χάνονται από Covid καθημερινά στην Ελλάδα έχει αυξηθεί, και οι προβλέψεις με βάση τους διασωληνωμένους είναι πως ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων θα παραμείνει υψηλός και την ερχόμενη εβδομάδα. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για Σαββόπουλο: «Δεν είμαι εδώ μόνο ως φίλος και θαυμαστής του, αλλά έχω χρέος προς ένα σπουδαίο Έλληνα»

Ελλάδα / Μητσοτάκης για Σαββόπουλο: «Δεν είμαι εδώ μόνο ως φίλος και θαυμαστής του, αλλά έχω χρέος προς ένα σπουδαίο Έλληνα»

Ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε στίχους του Διονύση Σαββόπουλο από τον Άγγελο - Εξάγγελο, «γιατί αποτελούν ευθύ και δημόσιο λόγο. Πετυχαίνουν να ενώσουν τον ευαίσθητο χώρο της τέχνης με τον πραγματισμό της πολιτικής»
LIFO NEWSROOM
Συγκίνησε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην κηδεία Σαββόπουλου: «Θα σου την προσέχουμε την Άσπα, να είσαι ήσυχος»

Ελλάδα / Συγκίνησε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην κηδεία Σαββόπουλου: «Θα σου την προσέχουμε την Άσπα, να είσαι ήσυχος»

«Ίσως οι αφηγήσεις των πρώτων και νεανικών μας χρόνων που προλάβαμε να μοιραστούμε και σε έκαναν να με αποκαλείς την "καινούργια μου παιδική φίλη"», είπε η πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κηδεία του Διονύση Σαββόπουλου
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναβαθμίζονται οι κατηγορίες για τον «λογιστή» - Καίριος ο ρόλος του λέει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Ελλάδα / ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναβαθμίζονται οι κατηγορίες για τον «λογιστή» - Καίριος ο ρόλος του λέει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αναβαθμίζει τις κατηγορίες κατά του λογιστή της εγκληματικής οργάνωσης για τις παράνομες επιδοτήσεις – Στοιχεία πολυτελείας, ακριβά ταξίδια και απολογίες για 12 ακόμα κατηγορούμενους
LIFO NEWSROOM
Κορωπί: Μάχη για τη ζωή της δίνει η 40χρονη - Χτυπήματα φέρει και ο 4χρονος γιος

Ελλάδα / Κορωπί: Μάχη για τη ζωή της δίνει η 40χρονη - Χτυπήματα φέρει και ο 4χρονος γιος

Ενώπιον του Εισαγγελέα, ο δράστης του εγκλήματος εμφανίστηκε χωρίς δικηγόρο - Η γυναίκα, πολύ σοβαρά τραυματισμένη, νοσηλεύεται διασωληνωμένη στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός»
LIFO NEWSROOM
Δημογραφικό και υπογεννητικότητα: Για 45 χρόνια έξι νομοί καταγράφουν περισσότερους θανάτους από γεννήσεις

Ελλάδα / Δημογραφικό και υπογεννητικότητα: Για 45 χρόνια έξι νομοί καταγράφουν περισσότερους θανάτους από γεννήσεις

Νέα ανάλυση αποκαλύπτει τις τεράστιες δημογραφικές ανισότητες στην Ελλάδα: έξι νομοί με 45 χρόνια περισσότερους θανάτους από γεννήσεις, και μια χώρα που γερνά ταχύτερα από ποτέ
LIFO NEWSROOM