Brexit: Χειρότερο από το αναμενόμενο το πλήγμα για το Σίτι του Λονδίνου- Ποιες πόλεις βγαίνουν κερδισμένες

Brexit: Χειρότερο από το αναμενόμενο το πλήγμα για το Σίτι του Λονδίνου- Ποιες πόλεις βγαίνουν κερδισμένες Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Περισσότερες από 400 χρηματοοικονομικές εταιρείες της Βρετανίας μετέφεραν στην ΕΕ δραστηριότητες, προσωπικό και περιουσιακά στοιχεία ενός τρισεκατομμυρίου λιρών (1,4 τρισ. δολ.), λόγω του Brexit.

Οι συνολικά 440 μετεγκαταστάσεις που καταγράφει έκθεση του New Financial είναι πολύ περισσότερες από τις 269 που ανέφερε σε έρευνα του 2019 το think tank, ενώ εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός τους είναι πολύ πάνω από τις 500. Και έρχονται περισσότερες απώλειες, σύμφωνα με το New Financial.

 

«Πιστεύουμε ότι αποτελεί υποεκτίμηση και αναμένουμε ότι οι αριθμοί θα αυξηθούν με τον καιρό. Είμαστε μόνο στο τέλος της αρχής του Brexit», αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη.

Περίπου 7.400 θέσεις εργασίας μετακινήθηκαν από τη Βρετανία ή δημιουργήθηκαν σε νέα κέντρα στην ΕΕ, σύμφωνα με τη μελέτη. Τραπεζίτες ανέφεραν στο Reuters ότι κάποιες από τις μετακινήσεις προσωπικού έχουν καθυστερήσει, εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών λόγω του κορωνοϊού.

 

Οι μεγάλοι νικητές

 

Το Δουβλίνο είναι ο μεγάλος νικητής, καθώς εκεί έχουν γίνει 135 από τις μετεγκαταστάσεις από τη Βρετανία. Ακολουθούν το Παρίσι με 102, το Λουξεμβούργο με 95, η Φρανκφούρτη με 63 και το Άμστερνταμ με 48.



«Αυτή η αναδιανομή δραστηριότητας στην ΕΕ γυρίζει το ρολόι πίσω κατά περίπου 20 χρόνια», αναφέρει η μελέτη.

 

Οι τράπεζες έχουν ήδη μεταφέρει- ή μεταφέρουν- από τη Βρετανία προς την ΕΕ περιουσιακά στοιχεία που η αξία τους ξεπερνά τα 900 δισεκατομμύρια λίρες, ενώ ασφαλιστές και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν μεταφέρει πάνω από 100 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και fund, κάτι που περιορίζει τη φορολογική βάση της Βρετανίας.

 

«Αναμένουμε ότι η Φρανκφούρτη θα είναι μακροπρόθεσμα ο νικητής σε όρους περιουσιακών στοιχείων και ότι το Παρίσι θα είναι ο μεγαλύτερος κερδισμένος σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας», αναφέρει η μελέτη.

 

Το think tank εκτιμά ότι 300-500 μικρότερες χρηματοοικονομικές εταιρείες μπορεί να ανοίξουν μόνιμο γραφείο στη Βρετανία, πολύ λιγότερες από τις επικρατέστερες προβλέψεις για περίπου 1.000.



Το Σίτι του Λονδίνου θα παραμείνει το κυρίαρχο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης για το άμεσο μέλλον, αλλά η επιρροή του θα είναι μειωμένη, κάτι που απειλεί να μειώσει το ετήσιο πλεόνασμα της Βρετανίας σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, της τάξεως των 26 δισεκατομμυρίων λιρών, σημειώνει η μελέτη.

 

Με πληροφορίες από Reuters

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM