Πέθανε ο Μπέρνι Μέιντοφ, «εγκέφαλος» της μεγαλύτερης απάτης «πυραμίδα»

Πέθανε ο Μπέρνι Μέιντοφ, «εγκέφαλος» της μεγαλύτερης απάτης «πυραμίδα» Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο Μπέρνι Μέιντοφ, χρηματιστής που παραδέχθηκε την ενορχήστρωση της μεγαλύτερης απάτης «πυραμίδα» στην ιστορία, πέθανε σε ομοσπονδιακή φυλακή, σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press.

 

Ο Μέιντοφ πέθανε σήμερα, Τετάρτη, στο Federal Medical Center στο Μπάτνερ της Βόρειας Καρολίνας, κατά τα φαινόμενα από φυσικά αίτια, σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

 

Πέρυσι οι δικηγόροι του Μέιντοφ κατέθεσαν έγγραφα προκειμένου να πετύχουν την αποφυλάκιση του 82χρονου λόγω της πανδημίας, υποστηρίζοντας ότι έπασχε από νεφρική πάθηση στο τελικό στάδιο και άλλες χρόνιες ασθένειες. Το αίτημά τους απορρίφθηκε.

 

Ο Μέιντοφ είχε παραδεχθεί ότι εξαπάτησε χιλιάδες πελάτες, αποσπώντας τους δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις, επί δεκαετίες. Εμφανιζόταν ως ένας αυτοδημιούργητος «γκουρού» των επενδύσεων, με ένα άγγιγμα του Μίδα που αψηφούσε τις διακυμάνσεις των αγορών.


Πρώην πρόεδρος του χρηματιστήριο Nasdaq, είχε προσελκύσει μια αφοσιωμένη «στρατιά» πελατών, από συνταξιούχους στη Φλόριντα μέχρι διάσημους όπως ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και ο Κέβιν Μπέικον. Αποδείχθηκε ότι πλήρωνε τους επενδυτές με χρήματα από νέους πελάτες. Τα θύματά του εκτιμάται ότι έχασαν 20 δισεκατομμύρια δολάρια που είχαν επενδύσει αρχικά και 65 δισεκατομμύρια από αυτά που θα έπρεπε να είχαν κερδίσει.

 

Το 2008 αποκαλύφθηκε ότι η επιχείρηση παροχής επενδυτικών συμβουλών του ήταν ένα ένα σχήμα Πόντσι, μια απάτη που εξαφάνισε τις περιουσίες πολιτών και κατέστρεψε φιλανθρωπικές οργανώσεις και ιδρύματα. Έγινε τόσο μισητός, που αναγκάστηκε να εμφανίζεται στο δικαστήριο φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο.



Τον Μάρτιο του 2009 δήλωσε ένοχος για απάτη και άλλες κατηγορίες, λέγοντας ότι λυπόταν βαθιά και πως ντρεπόταν. Ο δικαστής Ντένι Τσιν δεν έδειξε έλεος και τον καταδίκασε στο μάξιμουμ της ποινής: 150 έτη φυλάκισης.

 

Έπειτα από μήνες σε κατ’ όίκον περιορισμό στο 7 εκατομμυρίων δολαρίων ρετιρέ του στο Μανχάταν, οδηγήθηκε στη φυλακή φορώντας χειροπέδες, ενώ οι οργισμένοι πελάτες του χειροκροτούσαν στο δικαστήριο.

 

«Έκλεψε τους πλούσιους. Έκλεψε τους φτωχούς. Έκλεψε από όσους είναι στο ενδιάμεσο. Δεν είχε αξίες», δήλωσε στο δικαστήριο ο επενδυτής Τομ Φιτζμόρις κατά την ανακοίνωση της ποινής. «Εξαπάτησε τα θύματά του αποσπώντας τους χρήματα ώστε ο ίδιος και η σύζυγός του να ζουν μια απίστευτα πολυτελή ζωή», συμπλήρωσε.

 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται «βαθύ σεβασμό» για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM
ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM
Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΚΕΝΤΡΙΚ ΛΑΜΑΡ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Η στιγμή που χορεύει σε κλαμπ το «Not Like Us» του Λαμάρ λίγες ημέρες πριν εκλεγεί δήμαρχος Νέας Υόρκης

Η επικράτησή του αντανακλά τη δύναμη μιας νεανικής, προοδευτικής συμμαχίας και μια πολιτική βούληση που δίνει προτεραιότητα σε ζητήματα, όπως το κόστος ζωής
LIFO NEWSROOM