Πέθανε ο Μπέρνι Μέιντοφ, «εγκέφαλος» της μεγαλύτερης απάτης «πυραμίδα»

Πέθανε ο Μπέρνι Μέιντοφ, «εγκέφαλος» της μεγαλύτερης απάτης «πυραμίδα» Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο Μπέρνι Μέιντοφ, χρηματιστής που παραδέχθηκε την ενορχήστρωση της μεγαλύτερης απάτης «πυραμίδα» στην ιστορία, πέθανε σε ομοσπονδιακή φυλακή, σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press.

 

Ο Μέιντοφ πέθανε σήμερα, Τετάρτη, στο Federal Medical Center στο Μπάτνερ της Βόρειας Καρολίνας, κατά τα φαινόμενα από φυσικά αίτια, σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

 

Πέρυσι οι δικηγόροι του Μέιντοφ κατέθεσαν έγγραφα προκειμένου να πετύχουν την αποφυλάκιση του 82χρονου λόγω της πανδημίας, υποστηρίζοντας ότι έπασχε από νεφρική πάθηση στο τελικό στάδιο και άλλες χρόνιες ασθένειες. Το αίτημά τους απορρίφθηκε.

 

Ο Μέιντοφ είχε παραδεχθεί ότι εξαπάτησε χιλιάδες πελάτες, αποσπώντας τους δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις, επί δεκαετίες. Εμφανιζόταν ως ένας αυτοδημιούργητος «γκουρού» των επενδύσεων, με ένα άγγιγμα του Μίδα που αψηφούσε τις διακυμάνσεις των αγορών.


Πρώην πρόεδρος του χρηματιστήριο Nasdaq, είχε προσελκύσει μια αφοσιωμένη «στρατιά» πελατών, από συνταξιούχους στη Φλόριντα μέχρι διάσημους όπως ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και ο Κέβιν Μπέικον. Αποδείχθηκε ότι πλήρωνε τους επενδυτές με χρήματα από νέους πελάτες. Τα θύματά του εκτιμάται ότι έχασαν 20 δισεκατομμύρια δολάρια που είχαν επενδύσει αρχικά και 65 δισεκατομμύρια από αυτά που θα έπρεπε να είχαν κερδίσει.

 

Το 2008 αποκαλύφθηκε ότι η επιχείρηση παροχής επενδυτικών συμβουλών του ήταν ένα ένα σχήμα Πόντσι, μια απάτη που εξαφάνισε τις περιουσίες πολιτών και κατέστρεψε φιλανθρωπικές οργανώσεις και ιδρύματα. Έγινε τόσο μισητός, που αναγκάστηκε να εμφανίζεται στο δικαστήριο φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο.



Τον Μάρτιο του 2009 δήλωσε ένοχος για απάτη και άλλες κατηγορίες, λέγοντας ότι λυπόταν βαθιά και πως ντρεπόταν. Ο δικαστής Ντένι Τσιν δεν έδειξε έλεος και τον καταδίκασε στο μάξιμουμ της ποινής: 150 έτη φυλάκισης.

 

Έπειτα από μήνες σε κατ’ όίκον περιορισμό στο 7 εκατομμυρίων δολαρίων ρετιρέ του στο Μανχάταν, οδηγήθηκε στη φυλακή φορώντας χειροπέδες, ενώ οι οργισμένοι πελάτες του χειροκροτούσαν στο δικαστήριο.

 

«Έκλεψε τους πλούσιους. Έκλεψε τους φτωχούς. Έκλεψε από όσους είναι στο ενδιάμεσο. Δεν είχε αξίες», δήλωσε στο δικαστήριο ο επενδυτής Τομ Φιτζμόρις κατά την ανακοίνωση της ποινής. «Εξαπάτησε τα θύματά του αποσπώντας τους χρήματα ώστε ο ίδιος και η σύζυγός του να ζουν μια απίστευτα πολυτελή ζωή», συμπλήρωσε.

 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερντογάν: «Εντοπίσαμε το δεύτερο μεγαλύτερο πεδίο σπάνιων γαιών στον κόσμο»

Διεθνή / Ερντογάν: «Εντοπίσαμε το δεύτερο μεγαλύτερο πεδίο σπάνιων γαιών στον κόσμο»

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι το πεδίο περιέχει δέκα από τα δεκαεπτά γνωστά στοιχεία σπάνιων γαιών, υλικά ζωτικής σημασίας για την αμυντική βιομηχανία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  και τη διαστημική τεχνολογία
LIFO NEWSROOM
Το Λονδίνο έγινε παγκόσμιο κέντρο κλοπής κινητών τηλεφώνων - Τώρα ξέρουμε γιατί

Διεθνή / Το Λονδίνο έγινε παγκόσμιο κέντρο κλοπής κινητών τηλεφώνων - Τώρα ξέρουμε γιατί

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου κλιμακώνει τις επιχειρήσεις κατά της κλοπής κινητών, αποκαλύπτοντας παγκόσμια εγκληματικά δίκτυα που χρησιμοποιούν e-bikes και καταστήματα μεταχειρισμένων τηλεφώνων για να εξάγουν χιλιάδες κλεμμένα iPhone στο εξωτερικό
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν παραδέχεται λάθος και αναζητά πολιτική σταθερότητα

Διεθνή / Ο Μακρόν παραδέχεται λάθος και αναζητά πολιτική σταθερότητα

Ο Εμανουέλ Μακρόν «παγώνει» την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση συντάξεων για να στηρίξει τον πρωθυπουργό Σεμπαστιάν Λεκορνί, προσπαθώντας να αποφύγει την κατάρρευση της κυβέρνησης και την πολιτική κρίση στη Γαλλία πριν τις εκλογές του 2027
LIFO NEWSROOM