Ο στρατός σκοτώνει πολίτες στη Μιανμάρ: Μπάιντεν και ΕΕ καταδικάζουν - «Φρικτό, απόλυτα εξοργιστικό»

Ο στρατός σκοτώνει πολίτες στη Μιανμάρ: Μπάιντεν και ΕΕ καταδικάζουν - «Φρικτό, απόλυτα εξοργιστικό» Facebook Twitter
EPA
0

Ο Τζο Μπάιντεν και η ΕΕ καταδίκασαν απερίφραστα τη βία στη Μιανμάρ, μετά τα γεγονότα του Σαββάτου, όταν έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 107 άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά παιδιά.

 

«Είναι φρικτό», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, αντιδρώντας μετά την πιο αιματηρή μέρα στη Μιανμάρ από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου. «Είναι απόλυτα εξοργιστικό και- σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβα- πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν χωρίς λόγο», συμπλήρωσε ο Μπάιντεν.

 

Η ΕΕ, διά στόματος του Ύπατου Εκπροσώπου για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής καταδίκασε την «απαράδεκτη κλιμάκωση της βίας» και τον «παράλογο δρόμο» που έχει πάρει η στρατιωτική χούντα στη Μιανμάρ. Ο Ζοζέπ Μπορέλ στην ανακοίνωσή του χαρακτήρισε το Σάββατο «ημέρα φρίκης και ντροπής».

 

Το Σάββατο συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις πολιτών που απαιτούν την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ο αριθμός των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν το Σάββατο ανήλθε σε 107, συμπεριλαμβανομένων επτά παιδιών. Όμως, προειδοποίησε ότι αυτός ο τραγικός απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω. Τα τοπικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για 114 νεκρούς.

 

Έως τώρα, ο αριθμός των θανάτων μετά το πραξικόπημα ανέρχεται σε τουλάχιστον 459, σύμφωνα με την Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους, μία ΜΚΟ η οποία κρατά στοιχεία για τα θύματα μετά την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης. Η ίδια οργάνωση ανέφερε ότι 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή, ημέρα που έγιναν οι κηδείες κάποιων εκ των θυμάτων του Σαββάτου.

 

Στο μεταξύ, ανώτατοι αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων 12 κρατών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας και της Γερμανίας, καταδίκασαν τη χρήση βίας από τον στρατό της Μιανμάρ εναντίον άοπλων αμάχων, τονίζοντας πως κάθε «επαγγελματικός στρατός» πρέπει να «τηρεί τους διεθνείς κανόνες» και «να προστατεύει τον λαό που υπηρετεί, όχι να τον βλάπτει».

 

Επιπλέον, σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας συμβούλευσε τους πολίτες της χώρας να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό τη Μιανμάρ, έπειτα από τη «σημαντική αύξηση του επιπέδου βίας».

 

Με πληροφορίες από AFP

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MI6: Για πρώτη φορά γυναίκα επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας – Ποια Είναι η Blaise Metreweli

Διεθνή / MI6: Για πρώτη φορά γυναίκα επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας – Ποια Είναι η Blaise Metreweli

Η Blaise Metreweli γίνεται η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη διοίκηση της MI6, της βρετανικής εξωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών - Ποια είναι και γιατί η ανάδειξή της θεωρείται ιστορική για το Ηνωμένο Βασίλειο
LIFO NEWSROOM
Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Ο τελευταίος αγώνας ενός σκληρού ηγέτη σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το Ιράν

Ανάλυση / Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Ο τελευταίος αγώνας ενός σκληρού ηγέτη σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το Ιράν

Μετά από δεκαετίες απόλυτης εξουσίας, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ βρίσκεται αντιμέτωπος με γεωπολιτική απομόνωση, εσωτερική αναταραχή και κατάρρευση της περιφερειακής στρατηγικής. Το Ιράν στο χείλος αλλαγής
LIFO NEWSROOM
Ρωσία: Οι Ουκρανοί χτύπησαν εργοστάσιο ιρανικών drone – Σκληρές μάχες και χτυπήματα σε ενεργειακές υποδομές

Διεθνή / Ρωσία: Οι Ουκρανοί χτύπησαν εργοστάσιο ιρανικών drone – Σκληρές μάχες και χτυπήματα σε ενεργειακές υποδομές

Ο ουκρανικός στρατός έπληξε εργοστάσιο drones στη Ρωσία, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε διυλιστήριο στην Πολτάβα. Μάχες και εξελίξεις σε Σούμι, Ντονέτσκ και Κίεβο, με φόντο επιστροφές σορών και πλήγματα στην υποδομή
THE LIFO TEAM
Βασιλιάς Κάρολος: Η ανάρτηση για τη Γιορτή του Πατέρα εν μέσω της ρήξης με τον πρίγκιπα Χάρι

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η ανάρτηση για τη Γιορτή του Πατέρα εν μέσω της ρήξης με τον πρίγκιπα Χάρι

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ δεν ήταν καλεσμένοι το Σάββατο στην ετήσια παρέλαση «Trooping the Colour» για τον επίσημο εορτασμό των γενεθλίων του βρετανού μονάρχη
LIFO NEWSROOM
ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Διεθνή / Νετανιάχου: «Το Ιράν θα πληρώσει βαρύ τίμημα, βρισκόμαστε σε υπαρξιακή μάχη»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός από το σημείο της ιρανικής επίθεσης που άφησε έξι νεκρούς προειδοποιεί για συντριπτική απάντηση – «Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν το Ιράν είχε πυρηνικά»
LIFO NEWSROOM