Πέθανε ο θρυλικός φούρναρης Τάκης, ιδρυτής του ιστορικού φούρνου στο Κουκάκι

Πέθανε ο «βασιλιάς» της λαγάνας Facebook Twitter
Φωτογραφία LiFO, Πάρις Ταβιτιάν
0

Ο ιδρυτής του διασημότερου και ιστορικού φούρνου στο Κουκάκι «Τάκης», ο «βασιλιάς του ψωμιού» Τάκης Παπαδόπουλος, έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών. 

Ο Τάκης Παπαδόπουλος πέθανε μετά από μία σύντομη μάχη με τον καρκίνο. Γεννημένος το 1948 στη Θεσσαλονίκη όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια, κατέβηκε στην Αθήνα αφότου ενηλικιώθηκε και ίδρυσε τον φούρνο του στις αρχές τις δεκαετίας του '70 -  έναν φούρνο που έμελλε να γίνει γνωστός σε ολόκληρη την πρωτεύουσα και η φήμη του να ταξιδέψει έξω από τα όρια της πόλης. 

«Απολύθηκα από φαντάρος τον Οκτώβριο του 1970 και τον Δεκέμβριο άνοιξε ο φούρνος για να προλάβουμε τα Χριστούγεννα», εξιστορούσε το 2016 στη LiFO. «Έναρξη έκανα τον Μάρτιο του 1971, βγάζοντας κυρίως κουλούρια. Τα κριτσανιστά κουλούρια Θεσσαλονίκης, τα σιμίτια, τα έφερε ο πατέρας μου στην Αθήνα το 1961, στην οδό Αδριανού στην Πλάκα. Στη δουλειά είμαι από το 1958, αλλά ήξερα από μικρό παιδάκι ότι ήθελα να κάνω τη δουλειά του μπαμπά μου.»

Πέθανε ο θρυλικός φούρναρης Τάκης, ιδρυτής του ιστορικού φούρνου στο Κουκάκι Facebook Twitter
Φωτογραφία LiFO, Πάρις Ταβιτιάν

Ήταν από τους πρώτους που έφεραν την μπαγκέτα στην Αθήνα και υπήρξε προμηθευτής αναρίθμητων γνωστών εστιατορίων και καφετεριών της Αθήνας. Τα τελευταία 50 χρόνια, ο φούρνος του στην οδό Μισαραλιώτου στο Κουκάκι, αποτελεί πραγματικό τοπόσημο για την γειτονιά και καθημερινά, σχηματίζονται ουρές για το ψωμί του. 

«Είναι δύσκολη η δουλειά του φούρναρη, με την έννοια ότι δεν έχει ωράρια, το μαγαζί στην ουσία δεν κλείνει ποτέ», έλεγε στη LiFO. “Στις 9 το βράδυ κλείνει ως φούρνος, αλλά μέχρι να κλείσω, έχω παραδώσει στη γραμμή παραγωγής. Και ό,τι καινούργιο βγάζουμε, περνάει από μένα. [...] Θυμάμαι τον πατέρα μου τη Μεγάλη Εβδομάδα να φεύγει από το σπίτι τη Μεγάλη Δευτέρα και να γυρνάει από τον φούρνο το Μεγάλο Σάββατο. Έλειπε πραγματικά μία εβδομάδα και κοιμόταν στα τσουβάλια, όποτε έβρισκε χρόνο. Ή σε ένα ντιβάνι που είχαν πίσω σε ένα γραφειάκι. Είναι βίωμά μου αυτά τα πράγματα, είναι ριζωμένα μέσα μου.»

Οι γιοι του, Θόδωρος και ο Αρτέμης ανέλαβαν τον φούρνο το 2010 και έκτοτε εξελίσσουν την τέχνη του «αρτοποιητή», συνδυάζοντας την οικογενειακή εμπειρία με σχετικές σπουδές.

Mετά την είδηση του θανάτου του, οι λαγάνες που ψήθηκαν για την Καθαρά Δευτέρα δόθηκαν δωρεάν στους πελάτες που περίμεναν και ο φούρνος έκλεισε. 

Πέθανε ο θρυλικός φούρναρης Τάκης, ιδρυτής του ιστορικού φούρνου στο Κουκάκι Facebook Twitter
Φωτογραφία LiFO, Πάρις Ταβιτιάν
Πέθανε ο θρυλικός φούρναρης Τάκης, ιδρυτής του ιστορικού φούρνου στο Κουκάκι Facebook Twitter
Φωτογραφία LiFO, Πάρις Ταβιτιάν
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελευθερία του Τύπου: Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση στην Ελλάδα

Ελλάδα / Ελευθερία του Τύπου: Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση στην Ελλάδα

Το Στέιτ Ντιπάρτμπεντ συντάσσει ξεχωριστή σχετική έκθεση «για όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών και για όλες τις χώρες που λαμβάνουν βοήθεια, σύμφωνα με τον Νόμο περί Εξωτερικής Βοήθειας του 1961 και τον Νόμο περί Εμπορίου του 1974»
LIFO NEWSROOM
Φωτιές στη Χίο: Το 22% του νησιού έχει καεί από το 2016 – Ρεκόρ καταστροφών το 2025

Ελλάδα / Φωτιές στη Χίο: Το 22% του νησιού έχει καεί από το 2016 – Ρεκόρ καταστροφών το 2025

H Ελλάδα καταγράφει ήδη πάνω από 454.000 στρέμματα καμένα έως τις 19 Αυγούστου, γεγονός που κατατάσσει το 2025 ως την πέμπτη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 20 ετών, επισημαίνει ο Κώστας Λαγουβάρδος
LIFO NEWSROOM