ΠΟΥ: «Ενδείξεις επαναμόλυνσης» από τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

ΠΟΥ: «Ενδείξεις επαναμόλυνσης» από τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη Facebook Twitter
EPA
0

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε σήμερα ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει από την Covid-19 μπορεί να επαναμολυνθούν με ένα παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η Δρ. Σούμια Σουαμινάθαν, η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, είπε: «Λαμβάνουμε τώρα αναφορές για ανθρώπους που επαναμολύνονται από μια νέα παραλλαγή του ιού. Υπήρξαν κάποιες πρώτες αναφορές από τη Νότια Αφρική που αφήνουν να εννοηθεί ότι άνθρωποι οι οποίοι είχαν μολυνθεί προηγουμένως, μπορεί να προσβληθούν και πάλι».

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, μια μικρή μελέτη που έγινε στη Νότια Αφρική έδειξε ότι το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μπορεί να μην προστατεύει επαρκώς από την παραλλαγή του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα αυτή, την αποκαλούμενη B1351 ή 501YV2.

Η Σουαμινάθαν τόνισε ωστόσο ότι «παρέχεται σαφώς προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης που οδηγεί στη νοσηλεία και τον θάνατο», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν τώρα αναφορές ότι αν έχετε κάνει ένα εμβόλιο και προσβληθείτε, το ιικό φορτίο είναι πολύ μικρότερο».

Σε κρίσιμη κατάσταση ένας ασθενής στη Γαλλία

Στη Γαλλία, οι γιατροί προσπαθούν να κρατήσουν στη ζωή έναν ασθενή, ο οποίος μολύνθηκε από τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή του νέου κορωνοϊού, τέσσερις μήνες αφότου ανάρρωσε από την Covid-19.

«Η περίπτωση αυτή υπογραμμίζει το γεγονός ότι η παραλλαγή (σ.σ. της Νότιας Αφρικής) μπορεί να ευθύνεται για σοβαρή επαναμόλυνση μετά από μια πρώτη, ελαφρά μόλυνση» με το «κλασικό» στέλεχος του SARS-CoV-2, ανέφεραν οι Γάλλοι ερευνητές που μελέτησαν την περίπτωση και την περιέγραψαν σε άρθρο τους στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, είναι η πρώτη περιγραφή μιας επαναμόλυνσης με τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή που προκαλεί σοβαρή Covid-19, τέσσερις μήνες μετά από μια πρώτη, ελαφριά μόλυνση», πρόσθεσαν.

Ο ασθενής είναι ένας 58χρονος που πάσχει από άσθμα και αρχικά είχε βρεθεί θετικός στην Covid-19 τον Σεπτέμβριο, όταν πήγε στον γιατρό του επειδή είχε πυρετό και δύσπνοια. Τα συμπτώματα επέμειναν μόνο για λίγες ημέρες και τον Δεκέμβριο ο άνδρας αυτός υποβλήθηκε δύο φορές σε τεστ, που βγήκαν αρνητικά.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο εισήχθη σε νοσοκομείο και διαγνώστηκε ξανά με Covid-19, αυτή τη φορά με τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε και χρειάστηκε να διασωληνωθεί. Όταν οι συντάκτες του άρθρου το έδωσαν προς δημοσίευση, νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Περιπτώσεις επαναμόλυνσης με τις παραλλαγές του SARS-CoV-2 από τη Βρετανία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική έχουν αναφερθεί και άλλες φορές, όμως συνήθως τη δεύτερη φορά τα συμπτώματα είναι πιο ήπια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισπανία: Ο Σάντσεθ ζητά τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις

Διεθνή / Ισπανία: Ο Σάντσεθ ζητά τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις μετά τα επεισόδια

Οι δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού ήρθαν μία μέρα μετά την πρόωρη διακοπή του ποδηλατικού αγώνα Vuelta a España, εξαιτίας επεισοδίων με φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που οδήγησαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία θέλει πίσω τους S-400 από την Τουρκία – Στο τραπέζι η επαναγορά τους

Διεθνή / Η Ρωσία θέλει πίσω τους S-400 από την Τουρκία – Στο τραπέζι η επαναγορά τους

Η Ρωσία φέρεται να ζήτησε από την Τουρκία να επαναγοράσει τους S-400, καθώς αντιμετωπίζει ελλείψεις λόγω αυξημένης ζήτησης - Πώς η πρόταση επηρεάζει τις σχέσεις Άγκυρας με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ και τι σημαίνει για τα F-35
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
«Ερντογάν παραιτήσου»: Εντυπωσιακή διαδήλωση του CHP στην Άγκυρα εν μέσω του πογκρόμ κατά των κεμαλικών

Διεθνή / «Ερντογάν παραιτήσου»: Εντυπωσιακή διαδήλωση του CHP στην Άγκυρα εν μέσω του πογκρόμ κατά των κεμαλικών

Μεγάλη διαδήλωση 50.000 ατόμων στην Άγκυρα ενάντια στη δικαστική απόφαση που απειλεί την ηγεσία του CHP - Ο Οζγκιούρ Οζέλ κάνει λόγο για «δικαστικό πραξικόπημα» και επιτίθεται στην κυβέρνηση Ερντογάν
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Στο Ισραήλ ο Ρουμπιο - Η προσάρτηση της Δυτικής Όχθης στην ατζέντα

Διεθνή / Στο Ισραήλ ο Ρουμπιο - Η προσάρτηση της Δυτικής Όχθης στην ατζέντα

Ο Ρούμπιο έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι η αμερικανική διοίκηση δεν θα αντιταχθεί στην προσάρτηση αυτή - Αξιωματούχοι επισημαίνουν όμως τον κίνδυνο να διαταραχθούν οι Συμφωνιες του Αβραάμ
LIFO NEWSROOM