Η κλιματική αλλαγή καταστρέφει τον «κόκκινο χρυσό» του Κασμίρ, τη σοδειά σαφράν

Η κλιματική αλλαγή καταστρέφει τον «κόκκινο χρυσό» του Κασμίρ, τη σοδειά σαφράν Facebook Twitter
EPA
0

Η κλιματική αλλαγή πλήττει τη σοδειά σαφράν του Κασμίρ, εκεί που κάποτε τα χωράφια ήταν «σκεπασμένα» με ένα πλούσιο μοβ «χαλί».

Οι ξηρές συνθήκες, που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή, τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν ρίξει στο μισό την εκεί συγκομιδή του ακριβότερου μπαχαρικού στον κόσμο και απειλούν το μέλλον αυτής της βιομηχανικής παραγωγής που φέρνει κέρδη στην περιοχή εδώ και 2.500 χρόνια.

«Αυτά τα χωράφια ήταν κάποτε σαν χρυσωρυχεία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντούλ Αχάντ Μιρ στην πόλη Παμπόρ, στο Κασμίρ. Η οικογένειά του έχει μεγαλώσει με την ντελικάτη δουλειά του μαζέματος των πολύτιμων αλλά μικροσκοπικών πορφυρών ινών από τα άνθη του κρόκου.

«Όταν ήμουν παιδί, χρειαζόμασταν 80 άνδρες για μία εβδομάδα, προκειμένου να μαζέψουμε τα λουλούδια. Σήμερα, η εξαμελής οικογένειά μας ολοκληρώνει αυτή τη δουλειά σε μια ημέρα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Απαιτούνται περίπου 160.000 λουλούδια για να βγει ένα κιλό του πολύτιμου μπαχαρικού, που πουλιέται περίπου 1.350 δολάρια στις τοπικές αγορές. Αλλά, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η συγκομιδή του «κόκκινου χρυσού» ήταν μόλις 1,4 κιλό ανά ανά δέκα στρέμματα το 2018, μισή από την ποσότητα που είχε καταγραφεί το 1998.

Ο Μοχάμαντ Ραμζάν Ράδερ δηλώνει ότι το χωράφι του στο Παμπόρ παρήγαγε μόλις 30 γραμμάρια φέτος, σε σύγκριση με τα 2 κιλά πριν από 12 χρόνια.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά. Η εποχή της συγκομιδής- που διαρκεί δύο εβδομάδες στο τέλος του φθινοπώρου- επλήγη από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και ένα πρόσφατο lockdown ασφαλείας, λόγω της αναταραχής στην αμφισβητούμενη περιοχή, που την διεκδικούν Ινδία και Πακιστάν.

Σύμφωνα με ιστορικούς, το σαφράν καλλιεργείται στο Κασμίρ τουλάχιστον από το 500 π.Χ. Σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιείται στη μαγειρική και σε καλλυντικά και η τιμή του μπορεί να ξεπεράσει τα 10.000 δολάρια το κιλό στη διεθνή αγορά.

Σχεδόν το 90% της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από το Ιράν, αλλά ειδικοί θεωρούν ότι το σαφράν του Κασμίρ είναι ανώτερο, επειδή έχει βαθύ κόκκινο χρώμα και ιδιαίτερο άρωμα.

Το 2010, οι ινδικές αρχές προσπάθησαν να περιορίσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, δημιουργώντας ένα ταμείο ύψους 54 εκατομμυρίων δολαρίων για να εισάγουν τους αγρότες στη σύγχρονη γεωργική τεχνολογία. Οι αρχές πιστεύουν ότι η προσπάθεια ήταν επιτυχής, υποστηρίζοντας ότι αναζωογόνησε τα περίπου 15.000 στρέμματα καλλιεργειών σαφράν στο Κασμίρ.

Όμως οι αγρότες έχουν διαφορετική άποψη. Έκοψαν τους πλαστικούς σωλήνες άρδευσης, που τώρα είναι σκορπισμένοι στα χωράφια τους, λέγοντας ότι έφερναν λίγο νερό και έκαναν πιο δύσκολο το όργωμα.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι ποικιλίες σπόρων υψηλής απόδοσης, που περιελάμβανε το ίδιο πρόγραμμα, κατέστρεψαν την καλλιέργειά τους. Πλέον, κάποιοι μετατρέπουν τα χωράφια τους σε οπωρώνες, επειδή απαιτούν λιγότερο νερό.

Με πληροφορίες από AFP

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Περιβάλλον / «SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προβλέπει 80% πιθανότητες για νέο ρεκόρ θερμοκρασίας τα επόμενα πέντε έτη και αυξημένο κίνδυνο από ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές - Πλησιάζει το όριο των +2°C
LIFO NEWSROOM
Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM