ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Λινού: Λίγες oι δόσεις του εμβολίου και με καθυστέρηση - Θα εμβολιαστούν μόνο 600.000

Λινού: Λίγες oι δόσεις του εμβολίου και με καθυστέρηση - Θα εμβολιαστούν μόνο 600.000 Facebook Twitter
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
0

Μικρό το ποσοστό του πληθυσμού που θα αποκτήσει ανοσία από το εμβόλιο στην Ελλάδα, σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, καθώς οι πρώτες δόσεις θα καθυστερήσουν να έρθουν στη χώρα.

Όπως τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1, οι δόσεις αυτές θα είναι λίγες. «Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, γιατί η Ελλάδα θα πάρει κάτι περισσότερο από 1 εκατ. δόσεις μέχρι το Μάρτιο, πράγμα που σημαίνει ότι θα εμβολιαστούν 600.000 πολίτες, αριθμός που αντιστοιχεί με το 5% του πληθυσμού και αν υπολογίσουμε πώς ακόμη ένα 5% είναι ασυμπτωματικοί και έχουν αποκτήσει ανοσία τότε πάμε σε ένα 10%», το οποίο όπως τόνισε «και πάλι είναι πολύ μικρό νούμερο».

Επιπλέον τόνισε πως το εμβόλιο «καθυστερεί πολύ» με τα αποτελέσματα του εμβολίου να καθίστανται, επίσης, μακρινά όσον αφορά στη χώρα διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται για ευθύνη της ποιότητας του εμβολίου αλλά των λίγων δόσεων.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό και τη διστακτικότητα του κόσμου σημείωσε πως «να ξαναδούμε την επικοινωνία, είναι πολύ σημαντικό γιατί δικαίως κάποιοι φοβούνται», καθώς «είναι κάτι νέο, που δεν το ξέρουν, υπάρχει παραφιλολογία». «Πρέπει να πείσουμε όλους να αναλογιστούν τον κίνδυνο να μην κάνουμε εμβόλιο σε σχέση με τον ελάχιστο κίνδυνο απλών παρενεργειών, το πόσο κερδισμένοι θα είμαστε αν το κάνουμε -όταν το έχουμε, βέβαια», σημείωσε.

Αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, έκανε λόγο για «πολύ λίγα τεστ», επισημαίνοντας πως τα επιδημιολογικά δεδομένα που βλέπουμε είναι η «κορυφή του παγόβουνου».

«Τα τεστ είναι λίγα αν με 11.000 έχουμε 550 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα, είναι 5%, σαφώς πάνω από το όριο του εξαιρετικά επικίνδυνου, που είναι το 4%. Βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου, τα σοβαρά κρούσματα, εκεί που υπάρχουν τα αδιάγνωστα κρούσματα, εκεί είναι ο μεγάλος κίνδυνος να έχουμε έξαρση» επεσήμανε.

Δείτε το βίντεο:

 
Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη για Μάτι: «Θα έρθουν κι άλλα Τέμπη» λέει ο συγγενής θύματος που πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο

Ελλάδα / Δίκη για Μάτι: «Θα έρθουν κι άλλα Τέμπη» λέει συγγενής θύματος που πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο

«Σκοτώνεις 104; Πλημμέλημα και πας σπίτι σου με 10 ευρώ την ημέρα» σχολιάζει συγγενής θύματος στο Μάτι που προσήχθη αφού πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο με το άκουσμα της απόφασης
NEWSROOM