Εποχικά: «Ανεβάζουν ρολά» 110 καταστήματα - Τα ωράρια και οι κανόνες

Εποχικά: «Ανεβάζουν ρολά» 110 καταστήματα - Τα ωράρια και οι κανόνες Facebook Twitter
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
0

Με αυστηρά μέτρα και αποστάσεις ανοίγουν από αύριο Δευτέρα, 110 εποχικά καταστήματα για τις αγορές των Χριστουγέννων, «ξεκλειδώνοντας» παράλληλα και την πώληση εποχικών ειδών στα σούπερ μάρκετ. 

Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για το πώς θα κινηθεί η χώρα, θα ανακοινωθεί στις αρχές της εβδομάδας. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, είναι πιθανό από τις 14 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία και καταστήματα παιχνιδιών.

Τα συγκεκριμένα καταστήματα, με τα χριστουγεννιάτικα είδη, θα είναι ανοιχτά έως τις 8 Ιανουαρίου 2021, προκειμένου οι καταναλωτές εν μέσω lockdown να μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Τα εποχικά καταστήματα όπως ανακοινώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη θα είναι ανοικτά από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ.

Οι κανόνες λειτουργίας

Οι κανόνες λειτουργίας είναι προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις αποτροπής διάδοσης του κορονοϊού και ενταγμένοι στις διαδικασίες του lockdown, και έχουν ως εξής:

Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων ισχύουν τα εξής:

– Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100

– Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.

– Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.

– Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.

– Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.

– Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενης σκάλας, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Σε απόγνωση οι έμποροι - «Καταστροφή για την εστίαση το "ακορντεόν"»

 

Το λιανεμπόριο περιμένει τη σειρά του. Οι έμποροι ετοιμάζουν τα καταστήματά τους, η αβεβαιότητα όμως για το εάν θα προλάβουν τις γιορτές προστίθεται στα χρέη που τους βαραίνουν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, το πλέον σίγουρο είναι ότι η εστίαση θα λειτουργήσει μόνο όταν τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού πέσουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Κι αυτό για να αποφευχθεί το lockdown ακορντεόν, στο οποίο έχουν συμφωνήσει και οι επιχειρηματίες.

Οι εμπειρογνώμονες ζητούν από την κυβέρνηση περισσότερο χρόνο. Η εβδομάδα που έρχεται θα είναι ο καταλύτης των εξελίξεων, καθώς ήδη συμπληρώνεται ένας μήνας καραντίνας σε ολόκληρη τη χώρα και οι λοιμωξιολόγοι ελπίζουν να δούμε επιτέλους τον αριθμό των νέων κρουσμάτων αλλά και τον νοσηλευομένων με κορωνοϊό να μειώνεται.

Με πληροφορίες από ΜΕGA/ΕΡΤ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημήτρης Παπανικολάου για Light: «Εδώ μιλάμε για ρητορική μίσους»

Ελλάδα / Δημήτρης Παπανικολάου για Light: «Εδώ μιλάμε για ρητορική μίσους»

Ο διακεκριμένος παλαίμαχος διεθνής καλαθοσφαιριστής που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, όπως και η κόρη του, σχολίασε τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν λόγω των μισαναπηρικών στίχων στο νέο τραγούδι του Light
LIFO NEWSROOM
Έκρηξη στη Θεσσαλονίκη: Τον κατασκευαστή της βόμβας αναζητούν οι Αρχές - Στο «μικροσκόπιο» το κινητό της 38χρονης

Ελλάδα / Έκρηξη στη Θεσσαλονίκη: Τον κατασκευαστή της βόμβας αναζητούν οι Αρχές - Στο «μικροσκόπιο» το κινητό της 38χρονης

Η ΕΛ.ΑΣ. αναζητά έναν άνδρα, φερόμενο ως κατασκευαστή του εκρηκτικού μηχανισμού, ο οποίος φέρεται να διέμενε με την 38χρονη σε διαμέρισμα στα Λαδάδικα που είχε νοικιαστεί μέσω Airbnb
LIFO NEWSROOM