LIVE!

Κορωνοϊός: Γιατί κάποιοι επιστήμονες ζητούν να προστεθεί βιταμίνη D σε τρόφιμα στη Βρετανία

Κορωνοϊός: Γιατί κάποιοι επιστήμονες ζητούν να προστεθεί βιταμίνη D σε τρόφιμα στη Βρετανία Facebook Twitter
0

Κάποιοι επιστήμονες ζητούν από τους υπουργούς να προσθέσουν βιταμίνη D σε κοινά τρόφιμα όπως το ψωμί και το γάλα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του Covid-19, μεταδίδει ο Guardian.

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D και η κυβερνητική οδηγία για λήψη συμπληρωμάτων δεν αποδίδει, σύμφωνα με μια ιατρική ομάδα που συγκλήθηκε από τον Δρ. Gareth Davies, ερευνητή ιατρικής φυσικής.

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, τα οποία παράγει ο οργανισμός μας σε απόκριση στο έντονο ηλιακό φως, μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από κορωνοϊό ή πιο σοβαρές επιπτώσεις μετά την μόλυνση, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες. Την περασμένη εβδομάδα, ερευνητές στην Ισπανία διαπίστωσαν ότι το 82% των 216 ασθενών με κορωνοϊό που εισήχθησαν στο νοσοκομείο είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Ωστόσο, την ίδια ώρα υπάρχουν και έρευνες που δείχνουν ότι τα επίπεδα βιταμίνης D έχουν μικρή ή και καθόλου επίδραση στο Covid-19, τη γρίπη και άλλες αναπνευστικές ασθένειες.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει ραχίτιδα σε παιδιά και οστεομαλακία σε ενήλικες, αλλά και μια σειρά ακόμη παθήσεων. Όμως η υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας Αγγλία και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας απέρριψαν τις εκκλήσεις των τελευταίων 10 ετών για ενίσχυση των τροφίμων όπως το γάλα, το ψωμί και ο χυμός πορτοκαλιού, μια πρακτική που ακολουθούν στη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Αυστραλία και τον Καναδά.

«Κατά τη γνώμη μου, είναι σαφές ότι η βιταμίνη D όχι μόνο θα μπορούσε να προστατεύσει από τη σοβαρότητα της νόσου, αλλά θα μπορούσε επίσης να προστατεύσει από τη μόλυνση», δήλωσε ο Davies. «Η ενίσχυση των τροφίμων θα χρειαζόταν προσεκτικό σχεδιασμό για να είναι αποτελεσματική, ειδικά καθώς οι άνθρωποι λαμβάνουν τώρα συμπληρώματα. Η επιλογή των σωστών τροφίμων για οχύρωση θα πρέπει να γίνει προσεκτικά».

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο του Guardian, o Adrian Martineau, καθηγητής αναπνευστικών λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο, ο οποίος δεν ανήκει στην ομάδα του Davies, διεξάγει μια κλινική δοκιμή για να εξετάσει εάν η βιταμίνη D μπορεί πράγματι να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από Covid-19 ή τη σοβαρότητά της νόσου. Η μελέτη Coronavit, η οποία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και υποστηρίζεται από το Barts Charity, το Fischer Family Trust και το Ίδρυμα AIM, θα παρακολουθήσει περισσότερα από 5.000 άτομα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

«Η κυβέρνηση συνιστά σε ολόκληρο τον πληθυσμό να λαμβάνει συμπληρώματα βιταμίνης D κατά τους χειμερινούς μήνες και όσοι βρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου τα λαμβάνουν όλο το χρόνο», δήλωσε ο Martineau. «Γνωρίζουμε όμως ότι δεν το κάνουν σε σημαντικό βαθμό. Η οχύρωση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την εξάλειψη της ανεπάρκειας».

Ορισμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά πρωινού και μανιτάρια εμπλουτίζονται με βιταμίνη D και τα άτομα σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος δικαιούνται δωρεάν πολυβιταμίνες. Το άσπρο αλεύρι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη εμπλουτιστεί με βιταμίνες Β1 (θειαμίνη) και Β3 (νιασίνη) και πέρυσι η κυβέρνηση ξεκίνησε μια διαβούλευση για την προσθήκη βιταμίνης Β9 (φολικό οξύ) για να βοηθήσει στην πρόληψη σειράς προβλημάτων.

Μια μελέτη του 2019 στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, με επικεφαλής την επιστήμονας υγείας Magda Aguiar, έδειξε ότι θα υπήρχαν τουλάχιστον 25% λιγότερες περιπτώσεις ανεπάρκειας βιταμίνης D κατά τα επόμενα 90 χρόνια, εάν υιοθετηθεί η ενίσχυση και στο αλεύρι.

Το 2017, ο καθηγητής Louis Levy, επικεφαλής της επιστήμης της διατροφής του PHE, απάντησε σε εκκλήσεις για οχύρωση λέγοντας ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία ότι η βιταμίνη D θα μείωνε τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων. Το Υπουργείο Υγείας προσεγγίστηκε για ένα σχόλιο, αλλά δεν ανταποκρίθηκε, καταλήγει ο Guardian.

Δεν είναι όλοι βέβαιοι πως η βιταμίνη D πραγματικά βοηθάει

Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D έχουν αδύναμες ανοσολογικές αντιδράσεις που τα καθιστούν πιο ευαίσθητα στο να κολλήσουν Covid-19 και σε σοβαρά συμπτώματα. Η αντίληψη ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D επηρεάζουν, προκάλεσε συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων και ώθησε τους ερευνητές του Χάρβαρντ και άλλων πανεπιστημίων να ξεκινήσουν τυχαίες έρευνες εξετάζοντας εάν υπάρχει σύνδεση, αναφέρει ένα σχετικά πρόσφατο άρθρο των New York Times.

Αλλά, το ίδιο άρθρο τονίζει πως μέχρι στιγμής, τα περισσότερα στοιχεία για τον ισχυρισμό προέρχονται από μελέτες που δεν αποδεικνύουν αιτιώδη συνάφεια. Επίσης εμπειρογνώμονες παροτρύνουν τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί σχετικά με την λήψη υψηλών δόσεων συμπληρωμάτων με την ελπίδα να λάβουν οφέλη που μπορεί να μην υπάρχουν.

Η εικασία ότι η βιταμίνη D θα μπορούσε να προστατεύσει από το Covid-19 τροφοδοτήθηκε εν μέρει από παρατηρήσεις ότι οι ανεπάρκειες είναι ιδιαίτερα συχνές μεταξύ ομάδων που έχουν πληγεί δυσανάλογα σκληρά από το νέο κορωνοϊό, όπως ηλικιωμένοι και κάτοικοι γηροκομείων. 

Τech & Science
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά… φιλόσοφο

Τech & Science / Anthropic: Η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά… φιλόσοφο

Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic έχει αναθέσει σε φιλόσοφο τη διαμόρφωση του ηθικού πλαισίου του chatbot Claude, δημιουργώντας ένα εσωτερικό «σύνταγμα» 30.000 λέξεων που καθοδηγεί τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα απαντά σε σύνθετα ηθικά ζητήματα.
THE LIFO TEAM
OPENAI ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΗΠΑ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ

Τech & Science / OpenAI τροποποιεί τη συμφωνία με το Πεντάγωνο μετά τις αντιδράσεις – «Έμοιαζε ευκαιριακή και πρόχειρη», λέει ο Σαμ Άλτμαν

Περίπου 900 εργαζόμενοι των OpenAI και Google κάλεσαν, μέσω ανοιχτής επιστολής, τις διοικήσεις των εταιρειών να απορρίψουν οποιαδήποτε συνεργασία που θα οδηγούσε σε μαζική παρακολούθηση ή σε αυτόνομα οπλικά συστήματα χωρίς ανθρώπινο έλεγχο
THE LIFO TEAM
CLAUDE ANTHROPIC ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Τech & Science / Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποίησε το Claude στην επίθεση κατά του Ιράν, παρά την απαγόρευση Τραμπ

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το στρατιωτικό επιτελείο των ΗΠΑ χρησιμοποίησε το Claude για ανάλυση πληροφοριών, αλλά και για την επιλογή στόχων και την προσομοίωση επιχειρήσεων στο πεδίο μάχης
THE LIFO TEAM