O Γιώργος Μουχταρίδης επιλέγει τις καλύτερες νέες κυκλοφορίες (17-18/10/2020)

O Γιώργος Μουχταρίδης επιλέγει τις καλύτερες νέες κυκλοφορίες (17-18/10/2020) Facebook Twitter
Celeste
0



Η ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ BABY BOOMERS της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ ξύνεται για άλλη μια φορά επάνω στην γκλίτσα της νοσταλγίας και της new age αθωότητας των σέβεντις –όχι ότι ήθελε και μεγάλο σπρώξιμο για να το κάνει– και φέρνει ξανά στα τσαρτ, με αφορμή ενα βιντεάκι που ανέβηκε στο TikTok, ένα τραγούδι του 1977, το σπουδαίο Dreams των Fleetwood Mac της εποχής του Rumours.

Στα φρέσκα τώρα, η νέα σημαντική φωνή της βρετανικής soul/jazz, η Celeste, ερμηνεύει μια μπαλάντα, το Hear My voice, για τις ανάγκες της ταινίας Η δίκη των 7 Του Σικάγο, που θυμίζει τις μεγάλες μπαλάντες του Sam Cooke, ο Asaf Avidan κανει ένα υπέροχο ντουέτο με τον εμβληματικό Γαλλο MC Solaar, στο Horse, και ο πιό γοητευτικός surfer της καρδιάς μας, ο Jack Johnson, αφήνει για λίγο τη σανίδα του surf και συνεργάζεται με τους Γερμανους της folkatronica, τους Milky Chance, στο απολαυστικό Don't let me down (Poolside remix).

Οι επίσης Γερμανοί Grandbrothers συνεχίζουν με μουσικές που θυμίζουν εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς σε grand piano, παντρεύοντας την κλασική με τις ηλεκτρονικές λούπες, στο All the Uknown – πώς θα μπορούσε να ειναι και αλλιώς για να έχει ενδιαφερον, παρά μόνον «unknown». Οι Future Islands φέρνουν ξανά την ουσιώδη και διασκεδαστική indie synth pop αισθητική τους με το Born In a War και η Lana Del Rey δεν ξεχναέι στιγμή ότι όλοι οι μεγάλοι ποιητές, στιχουργοί και τραγουδοποιοί, οι ήρωές της δηλαδή, ειναι αυτοί που έγραψαν την ιστορία της Αμερικής που αγαπάμε στα σιξτις και στα τραγούδια. Κυκλοφορεί το Let me Love you like a woman – από καλούς τίτλους δεν θα ξεμείνει ποτε!

Στην Ελλάδα τα κρούσματα καλής μουσικής αυξάνονται και ο Blend Mishkin βρίσκει στην φωνή της Sugahspank! την αυθεντικότητα και το βάθος που ψάχνει στο αισιόδοξο, τροπικό και υπερχαριτωμένο Yummy Man και ο Monsieur Minimal βουτάει βαθιά, στου vintage τα νερά, και μας δίνει το Tonight. Και αυτός, σαν τον Χίτσκοκ στο σινεμά, μοιάζει να έχει στο μυαλό του έναν συγκεκριμένο τύπο γυναικείας φωνής που του ταιριάζει. Εδώ η φωνή λέγεται Rosey Blue – υπέροχο όνομα!

Το φινάλε μας βάζει στο φθινόπωρο, και σωστά, γιατί Autumn is coming soon, με μια εύθραυστη αλλά ταυτόχρονα δυνατή μελωδία του Mιλανέζου μαθητη του Luciano Berio, του Ludovico Einaudi.

Θα είναι ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τριπλή δύναμη του Μπετόβεν

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η τριπλή δύναμη του Μπετόβεν

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει το Τριπλό Κοντσέρτο του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν με τρεις λαμπερούς σολίστ: ο Μαξίμ Βενγκέροφ, ο Στίβεν Ίσερλις και η Θεοδοσία Ντόκου ενώνονται υπό την μπαγκέτα του Φίνεγκαν Ντάουνι Ντίαρ την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
MARCEL DETTMANN INTERVIEW

Μουσική / Marcel Dettmann: «Η τέκνο δεν γεννήθηκε για VIP τραπέζια»

Ένας από τους επιδραστικότερους εκπροσώπους της τέκνο, λίγες μέρες πριν από την εμφάνισή του στο Ωδείο Αθηνών, μιλάει για την αγαπημένη του μουσική ως έναν τρόπο να σχετίζεται με τον κόσμο και την πολιτική του nightlife.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τίνα Τέρνερ (1939-2023): Ένας αληθινός θρύλος

Μουσική / Τίνα Τέρνερ: «Ούτε ένας δεν με αγάπησε στη ζωή μου, ούτε καν ο πατέρας και η μάνα μου»

Παρ’ όλες τις επιτυχίες και τις εκρηκτικές εμφανίσεις, η Τίνα Τέρνερ έζησε τα πρώτα σαράντα χρόνια της ζωής της με μοναξιά, κακοποίηση και στερημένη από αγάπη. Ο τρόπος που άφησε πίσω της τον τρόμο και την ενδοοικογενειακή βία και έγινε σύμβολο τόλμης και περηφάνιας και η πορεία της προς τη σαρωτική επιτυχία είναι είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το παζλ της ζωής της.
M. HULOT
Το μέλλον που προφήτευσε το «Ghost in the shell» είναι εδώ

Μουσική / Το μέλλον που προφήτευσε το «Ghost in the shell» είναι εδώ

Το 1995, όταν βγήκε στους κινηματογράφους το διάσημο άνιμε του Mamoru Oshii, οι αναφορές του στην ΑΙ ακούγονταν εξωγήινες. Σήμερα, μοιάζει πιο επίκαιρο και σύγχρονο από ποτέ. Το ίδιο και το σάουντρακ του Kenji Kawai. Σε λίγες μέρες προβάλλεται ξανά στην Αθήνα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Κορμί κι αλάτι, Μπέσσυ μου!

Οι Αθηναίοι / Κορμί κι αλάτι, Μπέσσυ μου!

Η καριέρα της μετράει πάνω από μισό αιώνα. Αν και έχει να βγάλει δίσκο από το 1983, τα τραγούδια που ηχογράφησε μέσα σε μια δεκαετία έχουν απήχηση σήμερα σε 17χρονα παιδιά, κι αυτό την κάνει να νιώθει έφηβη. Η Μπέσσυ Αργυράκη αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Olivia Dean: Η νέα σταρ της βρετανικής ποπ

Μουσική / Mόνο η Olivia Dean κρατήθηκε απέναντι στην καταιγίδα των hits της Taylor Swift

Μια 26χρονη τραγουδοποιός από το Λονδίνο που καταφέρνει να κρατά γερά τις υψηλές θέσεις της στα charts, με έναν ήχο που ισορροπεί μεταξύ παρελθόντος και παρόντος. Bonus για σήμερα: ο νέος δίσκος των Dury Dava.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Εικαστικά / Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Από την έκθεση με τις φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο μέχρι τις άπειρες συναυλίες: Αυτά τα 22 events αξίζουν την προσοχή σας στην αγαπημένη πόλη της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ & ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΙΔΗ
SANDWELL DISTRICT INTERVIEW

Μουσική / Οι Sandwell District φτιάχνουν τέκνο σαν να προσεύχονται

O Regis και ο Function, δύο από τους πρωτεργάτες του πρότζεκτ που εξελίχθηκε σε διεθνές underground δίκτυο, με αφορμή την εμφάνισή τους στην Αθήνα μιλούν στη LiFO για την επανένωσή τους, την τέκνο σήμερα και τον καινούργιο τους δίσκο.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
KET: «Το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να υπάρχουμε τόσα χρόνια είναι ένα μικρό θαύμα»

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων / KET: «Καταφέραμε να υπάρχουμε τόσα χρόνια, κι αυτό είναι ένα μικρό θαύμα»

Μια μεγάλη συζήτηση για την ιστορία του Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων, ενός από τους βασικούς πυρήνες της πειραματικής και ανεξάρτητης μουσικής σκηνής της πόλης και όχι μόνο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ