Το πλοίο διάσωσης του Banksy καλεί σε βοήθεια: «Η κατάσταση είναι απελπιστική»

Το πλοίο διάσωσης του Banksy καλεί σε βοήθεια: «Η κατάσταση είναι απελπιστική» Facebook Twitter
0

Το πλοίο που χρηματοδότησε ο Banksy για τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο εξέδωσε έκκληση για βοήθεια τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, αφού έχει διασώσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων από τη θάλασσα, αναφέροντας ότι υπάρχει ήδη ένας νεκρός στο πλοίο και ότι η κατάσταση σε αυτό είναι απελπιστική.

Το Louise Michel περισυνέλεξε χθες Παρασκευή 130 μετανάστες που επέβαιναν σε φουσκωτή βάρκα η οποία έβαζε νερά, έγραψαν στο Twitter οι διοργανωτές της εκστρατείας στον λογαριασμό @MVLouiseMichel.


Καθώς είχε ήδη διασώσει μετανάστες την Πέμπτη, στο πλοίο πλέον επιβαίνουν 219 διασωθέντες και δεκαμελές πλήρωμα. Εξαιτίας του συνωστισμού το πλοίο δεν μπορεί να προχωρήσει, ενώ 33 άνθρωποι βρίσκονται σε ναυαγοσωστική σχεδία που είναι δεμένη με αυτό.

«Χρειαζόμαστε άμεση βοήθεια», τόνισε το πλήρωμα του Louise Michel, επισημαίνοντας ότι έχει εκπέμψει σήμα κινδύνου προς τις αρχές της Ιταλίας και της Μάλτας, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση. «Υπάρχει ήδη ένας νεκρός στο πλοίο. Οι άλλοι έχουν εγκαύματα από το πετρέλαιο, έχουν περάσει μέρες στη θάλασσα», πρόσθεσε.


Το πλοίο, το οποίο πήρε το όνομά του από μία Γαλλίδα αναρχική του 19ου αιώνα, ναυλώθηκε με μεγάλη μυστικότητα. Αναχώρησε στις 18 Αυγούστου από το λιμάνι Μπουριάνα, κοντά στη Βαλένθια της Ισπανίας, σύμφωνα με τον Guardian.

Σύμφωνα με το Marinetraffic, το Louise Michel βρισκόταν σήμερα το πρωί ακινητοποιημένο στη θάλασσα, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας.

Το πλοίο Sea- Watch 4, το οποίο έχουν ναυλώσει οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) και η οργάνωση Sea-Watch για τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο, ανακοίνωσε ότι νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα το Louise Michel του παρείχε βοήθεια στις επιχειρήσεις του και κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της Μάλτας «να σπεύσετε αμέσως στη θέση (του πλοίου) και να κάνετε τη δουλειά σας!».

Αναρχικό και φεμινιστικό εγχείρημα

 

Καπετάνιος του Louise Michel είναι η Γερμανίδα ακτιβίστρια Πία Κλεμπτ, η οποία έχει κυβερνήσει και άλλα σκάφη διάσωσης, ανάμεσά τους και το Sea-Watch 3. Εναντίον της εκκρεμεί έρευνα από την ιταλική δικαιοσύνη για «υποστήριξη της παράνομης μετανάστευσης».

Το πλοίο διάσωσης του Banksy καλεί σε βοήθεια: «Η κατάσταση είναι απελπιστική» Facebook Twitter

Το πλοίο είναι ένα παλιό σκάφος των γαλλικών τελωνείων. Με μήκος 31 μέτρα, είναι μικρότερο, αλλά σημαντικά πιο γρήγορο από τα συνηθισμένα σκάφη των μη κυβερνητικών οργανώσεων που επεμβαίνουν μέσα στη ζώνη, πράγμα που του επιτρέπει να ξεπερνάει σε ταχύτητα τα σκάφη της λιβυκής ακτοφυλακής.

Το δεκαμελές πλήρωμα του Louise Michel δηλώνει «ακτιβιστές κατά του ρατσισμού και αντιφασίστες, υπέρμαχοι των ακραίων πολιτικών αλλαγών», αναφέρει ο Guardian.

Σύμφωνα με τη Λία Ράισνερ, μια νοσηλεύτρια υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις διάσωσης του πλοίου, το εγχείρημα αυτό είναι «πρώτα απ' όλα αναρχικό, καθώς έχει στόχο να υπερασπιστεί τη σύγκληση των αγώνων για κοινωνική δικαιοσύνη –περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων-, για φυλετική ισότητα, υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών, για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων». Και καθώς «πρόκειται για ένα φεμινιστικό εγχείρημα, μόνο οι γυναίκες μέλη του πληρώματος μπορούν να μιλούν εκ μέρους του Louise Michel», εξήγησε η ίδια.

Το 2020 παρατηρήθηκε αύξηση των πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες στην κεντρική Μεσόγειο, την πιο θανατηφόρα μεταναστευτική οδό στον κόσμο την οποία χρησιμοποιούν κυρίως όσοι επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη αναχωρώντας κυρίως από τη Λιβύη και την Τυνησία.

Επισήμως περισσότεροι από 300 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος στην κεντρική Μεσόγειο, αριθμός που στην πραγματικότητα εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό μετανάστευσης (IOM).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Politico: Κερδισμένοι και χαμένοι των δασμών Τραμπ από την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ

Διεθνή / Politico: Κερδισμένοι και χαμένοι των δασμών Τραμπ από την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ

Η συμφωνία Τραμπ–φον ντερ Λάιεν φέρνει 15 % δασμούς στις εξαγωγές της ΕΕ, υποχρεωτικές επενδύσεις στα 600 δισ. δολάρια, ενώ ωφελεί ενεργειακές και τεχνολογικές αμερικανικές εταιρείες ενέργειας και τεχνολογίας - Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν
LIFO NEWSROOM
Ο Στάρμερ ανακάλεσε τις άδειες βουλευτών του: Επείγουσα συνάντηση για Γάζα - Σκέψεις για αναγνώριση της Παλαιστίνης

Διεθνή / Ο Στάρμερ ανακάλεσε βουλευτές του από τις άδειες - Σκέψεις για αναγνώριση της Παλαιστίνης

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ βρίσκεται υπό πίεση να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, καθώς η κρίση στη Γάζα επιδεινώνεται και αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος
LIFO NEWSROOM
Δυτική Όχθη: Νεκρός Παλαιστίνιος ακτιβιστής που συνέβαλε στο οσκαρικό «No Other Land»

Διεθνή / Δυτική Όχθη: Νεκρός Παλαιστίνιος ακτιβιστής που συνέβαλε στο οσκαρικό «No Other Land»

Το No Other Land, που βραβεύτηκε στο φεστιβάλ του Βερολίνου και κατέκτησε Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, έχει αναδείξει διεθνώς την καταστολή που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι στις περιοχές υπό στρατιωτική κατοχή
LIFO NEWSROOM
Αφότου το δήλωσε ο Τραμπ, εμπειρογνώμονες που συνδέονται με τον ΟΗΕ λένε πως η Γάζα βιώνει λιμό

Διεθνή / Αφότου το δήλωσε ο Τραμπ, εμπειρογνώμονες που συνδέονται με τον ΟΗΕ λένε πως η Γάζα βιώνει λιμό

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο IPC αναφέρει επίσημα πως λιμός βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα, παρότι στο παρελθόν είχε προειδοποιήσει πως η κατάσταση ήταν «στο χείλος»
LIFO NEWSROOM
Η Μεσόγειος στις φλόγες: Φωτιές μαίνονται σε Τουρκία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Βαλκάνια

Διεθνή / Η Μεσόγειος στις φλόγες: Φωτιές μαίνονται σε Τουρκία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Βαλκάνια

Οι φωτιές, που τροφοδοτούνται από έντονους ανέμους και τις εξαιρετικά ξηρές συνθήκες, ωθούν σε εκκενώσεις, αποκλεισμούς και προκαλούν συναγερμό στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης
LIFO NEWSROOM
Αιματηρή επίθεση στη Νέα Υόρκη με 4 νεκρούς: Ο δράστης στόχευε τα κεντρικά του NFL, αλλά μπέρδεψε τον όροφο

Διεθνή / Αιματηρή επίθεση στη Νέα Υόρκη με 4 νεκρούς: Ο δράστης στόχευε τα κεντρικά του NFL, αλλά μπέρδεψε τον όροφο

Η κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τον δράστη να φτάνει με διπλοπαρκαρισμένη BMW και να εισέρχεται οπλισμένος με M4 τουφέκι λίγο πριν τις 6:30 το απόγευμα της Δευτέρας
LIFO NEWSROOM
Η Κομισιόν προτείνει την μερική αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ στο πρόγραμμα Horizon λόγω Γάζας

Διεθνή / Η Κομισιόν προτείνει την μερική αναστολή της συμμετοχής του Ισραήλ στο πρόγραμμα Horizon λόγω Γάζας

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το εμβληματικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιστημονικής έρευνας Horizon κινδυνεύει να αποκλείσει μια χώρα λόγω ανθρωπιστικής κρίσης
LIFO NEWSROOM
Σάρον Όζμπορν: «Είναι συντετριμμένη, όλοι είναι δίπλα της» - Η κατάσταση της μετά τον θάνατο του Όζι

Διεθνή / Σάρον Όζμπορν: «Είναι συντετριμμένη, όλοι είναι δίπλα της» - Η κατάσταση της μετά τον θάνατο του Όζι

Οι πρώτες ημέρες της οικογένειας του θρύλου της heavy metal μετά τον θάνατό του - «Υπάρχει πολλή οδύνη αλλά και παρηγοριά, καθώς πέρασαν χρόνο όλοι μαζί μέχρι το τέλος»
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι - βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση που δίνει ελπίδες για επανασύνδεση μετά από χρόνια αποξένωσης

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι - βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση που δίνει ελπίδες για επανασύνδεση μετά από χρόνια αποξένωσης

Η τελευταία τους συνάντηση ήταν τον Φεβρουάριο του 2024, όταν ο πρίγκιπας Χάρι μετέβη στη Βρετανία για να δει τον βασιλιά Κάρολο μετά την ανακοίνωση της διάγνωσης του με καρκίνο
LIFO NEWSROOM