«Παραιτήσου»- Γιούχαραν τον Λουκασένκο σε εργοστάσιο, έκτακτη τηλεδιάσκεψη της ΕΕ για τη Λευκορωσία

«Παραιτήσου»- Γιούχαραν τον Λουκασένκο σε εργοστάσιο, έκτακτη τηλεδιάσκεψη της ΕΕ για τη Λευκορωσία Facebook Twitter
Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο επισκέφθηκε εργοστάσιο, τον γιούχαραν οι εργαζόμενοι (Πηγή φωτό EPA)
0

«Παραιτήσου» φώναζαν υπάλληλοι εργοστασίου, το οποίο επισκέφθηκε ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ενώ γιούχαραν τον πρόεδρο της Λευκορωσίας.

Με την επίσκεψη στο κρατικό εργοστάσιο κατασκευής στρατιωτικών οχημάτων, έξω από το Μινσκ, ο Λουκασένκο θέλησε να δείξει ότι έχει ακόμη τον έλεγχο, μία ημέρα μετά τη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει γίνει στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, κατά την οποία 100.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους εναντίον του.

Όμως, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δεν πέτυχε τον στόχο του. Βίντεο από την ομιλία του ενώπιον επιλεγμένων εργαζομένων του εργοστασίου φαίνεται ότι του φώναζαν «παραιτήσου», ενώ άλλοι φώναζαν «ψεύτη».

 

Παρόλα αυτά, ο Λουκασένκο απέκλεισε ξανά νέες εκλογές. «Μιλάτε για άδικες εκλογές και θέλετε να γίνουν δίκαιες», είπε στο πλήθος, που φώναξε «Ναι!». «Η απάντησή μου είναι η εξής: κάναμε εκλογές και- αν δεν με σκοτώσετε- δεν θα γίνουν άλλες εκλογές», συνέχισε.

Ως παραχώρηση, επανέλαβε την πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση για τον περιορισμό των προεδρικών εξουσιών του, προσθέτοντας όμως ότι δεν θα μπει ποτέ σε αυτή τη διαδικασία «υπό πίεση» ή λόγω των διαδηλώσεων.

«Δεν είμαι άγιος», παραδέχθηκε. «Ξέρετε οτι είμαι σκληρός. Ξέρετε ότι αν δεν ήμουν σκληρός, δεν θα υπήρχε χώρα», δήλωσε ακόμη ο Λουκασένκο. Σε άλλο βίντεο, ο Λευκορώσος πρόεδρος φαίνεται να απειλεί μια ομάδα απεργών. «Μην ανησυχείτε, δεν θα σας χτυπήσω, δεν είναι στα ενδιαφέροντά μου», είπε πλησιάζοντας την ομάδα. «Αλλά αν ένας από εσάς με προκαλέσει, θα τον αντιμετωπίσω με σκληρότητα. Να είστε άνδρες. Υπάρχει ολόκληρο πλήθος εδώ και εγώ είμαι μόνος», είπε ακόμη.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη της ΕΕ

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής των ηγετών της ΕΕ, για την κατάσταση στη Λευκορωσία.

«Ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να αποφασίζει το μέλλον του και να εκλέγει ελεύθερα τον ηγέτη του. Η βία εναντίον των διαδηλωτών είναι απαράδεκτη», έγραψε ο Μισέλ σε ανάρτηση στο Twitter.

Η ΕΕ έχει ξεκινήσει διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε βάρος Λευκορώσων αξιωματούχων που ευθύνονται για τη νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 9η Αυγούστου, αλλά και για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν πώς μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στη Λευκορωσία. Μεταξύ των αρχικών σκέψεων είναι η δημιουργία ενός ταμείου για τα θύματα της καταστολής στη χώρα, η χρηματοδότηση σχεδίων προκειμένου να υποστηριχθεί ο πλουραλισμός στα μέσα ενημέρωσης, προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, ενίσχυση των ανταλλαγών φοιτητών με την ΕΕ καθώς και ευκολότερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας για τους Λευκορώσους.

Τραμπ: Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Λευκορωσία. Η Ουάσινγκτον ήδη έχει ζητήσει να γίνουν σεβαστές οι ελευθερίες των διαδηλωτών και κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο.

«Είναι μια φρικτή κατάσταση», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας στους δημοσιογράφους στους κήπους του Λευκού Οίκου. «Θα παρακολουθήσουμε πολύ στενά τις εξελίξεις», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ/ AFP, Reuters

 


Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: «Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα» - Επιβεβαίωσε ότι καταρρίφθηκε τρίτος πύραυλος από το Ιράν

Διεθνή / Τουρκία: «Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα» - Επιβεβαίωσε ότι καταρρίφθηκε τρίτος πύραυλος από το Ιράν

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά την κατάρριψη δεύτερου βαλλιστικού πυραύλου που είχε εκτοξευθεί από το Ιράν - Βίντεο από το περιστατικό
THE LIFO TEAM
Η Βουλή της Σενεγάλης ψήφισε αυστηρότερο νόμο κατά των ομόφυλων σχέσεων

Διεθνή / Η Βουλή της Σενεγάλης αυστηροποιεί τις διώξεις ομοφυλοφίλων: «Δεν είναι της κουλτούρας μας»

Η Βουλή της Σενεγάλης ενέκρινε νομοσχέδιο που αυξάνει στα 10 χρόνια τη μέγιστη ποινή για ομόφυλες σχέσεις και προβλέπει κυρώσεις και για την προώθηση ή χρηματοδότησή τους.
THE LIFO TEAM
Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Η σύζυγος του είναι ακόμη ζωντανή - Ψευδείς οι αναφορές για τον θάνατό της , λένε τα ιρανικά ΜΜΕ

Διεθνή / Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Η σύζυγος του είναι ακόμη ζωντανή - Ψευδείς οι αναφορές για τον θάνατό της, λένε τα ιρανικά ΜΜΕ

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ κατά τη διάρκεια του πρώτου επίσημου μηνύματός του στον λαό του Ιράν, αξίζει να σημειωθεί πως δεν ανέφερε πουθενά τη μητέρα του
THE LIFO TEAM
Ισραήλ: «Οι τελευταίες μέρες ήταν οι πιο δύσκολες»: Η ζωή των κατοίκων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Διεθνή / Ισραήλ: «Οι τελευταίες μέρες ήταν οι πιο δύσκολες»: Η ζωή των κατοίκων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Οι κάτοικοι στο βόρειο Ισραήλ ζουν καθημερινά στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων, προσπαθώντας να κρατήσουν την κανονικότητα παρά τις συνεχείς επιθέσεις της Χεζμπολάχ και τις εκτοξεύσεις ιρανικών πυραύλων
THE LIFO TEAM
ΕΡΙΚ ΝΤΕΙΝ ΟΜΙΛΙΑ ALS ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Διεθνή / Έρικ Ντέιν: Προσπαθούσε μέσω AI να ανακτήσει την επικοινωνία με την οικογένειά του

Ο ηθοποιός είχε διαγνωστεί με ALS και είχε αρχίσει να χάνει τη δυνατότητα της ομιλίας - Η αποκάλυψη της συζύγου του, Ρεμπέκα Γκέιχαρτ για τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής του
THE LIFO TEAM