Παρατείνεται η τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα -Έως και 30 Σεπτεμβρίου

Παρατείνεται η τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα -Έως και 30 Σεπτεμβρίου Facebook Twitter
Παρατείνεται η τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα -Έως και 30 Σεπτεμβρίου
0

Παράταση έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, η δυνατότητα των εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα να εφαρμόζουν την τηλεργασία, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Αναλυτικά, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εργασίας, Οικονομικών και Υγείας, «ορίζεται η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του, μονομερώς, ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο, από την ατομική σύμβαση, τόπο εργασίας θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, η οποία θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο με την έναρξη της πανδημίας, στα μέσα Μαρτίου, και η οποία παρατείνεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2020.

 

Οι εργοδότες που, έως τις 30/9/2020, θα καθορίσουν με απόφασή τους ότι η εργασία κάποιου θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας υποχρεούνται να υποβάλουν, μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα από την εφαρμογή του μέτρου, το ειδικό έντυπο που απαιτείται στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Το μέτρο της τηλεργασίας εφαρμόστηκε ως αναγκαστική επιλογή λόγω του κορωνοϊού.

Πιθανότατα δε, μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται και νομοθετική διάταξη που θα καθορίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα εργοδοτών και εργαζομένων κατά την εξ' αποστάσεως εργασία, ακόμη και μετά την άρση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου, καθώς πολλοί επιχειρηματίες εκτιμούν ότι η τηλεργασία ήρθε και στη χώρα μας για να μείνει, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Βάσει των προωθούμενων διατάξεων, η προσφυγή στην τηλεργασία δεν θα μπορεί να αλλάζει τη φύση της σύμβασης εργασίας, ενώ ο εργοδότης θα πρέπει να καλύπτει το κόστος του εξοπλισμού και τη συντήρησή του.

Αν ο εξοπλισμός ανήκει στον εργαζόμενο, στη σύμβαση πρέπει να προσδιορίζεται ο τρόπος αποκατάστασης του κόστους χρήσης του για την τηλεργασία.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στη σχετική ρύθμιση θα υπάρχει ρητή αναφορά στις υποχρεώσεις τήρησης του νόμιμου ωραρίου εργασίας.

Με πληροφορίες της Καθημερινής

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Νέο Υπουργείο Έρευνας και Ανάπτυξης μετά τις εκλογές

Ελλάδα / Μητσοτάκης: Νέο Υπουργείο Έρευνας και Ανάπτυξης μετά τις εκλογές

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η επιστημονική έρευνα συνδέεται άμεσα με ζητήματα εθνικής ασφάλειας και επισήμανε ότι «βλέπω να αναδύεται ένας νέος χώρος όσον αφορά στην τεχνολογική καινοτομία γύρω από τον τομέα της άμυνας»
LIFO NEWSROOM
Κρήτη: Πάνω από 1.100 μετανάστες στην Αγυιά Χανίων - Ανησυχίες για τις συνθήκες διαβίωσης

Ελλάδα / Κρήτη: Πάνω από 1.100 μετανάστες στην Αγυιά Χανίων - Ανησυχίες για τις συνθήκες διαβίωσης

Έκτακτη κρίση στην Αγυιά Χανίων με 1.139 μετανάστες να φιλοξενούνται σε ακατάλληλες συνθήκες - Χωρίς επαρκή υποδομή και μεταφορά, η κατάσταση κινδυνεύει να εξελιχθεί σε υγειονομική «βόμβα», προειδοποιεί η αντιδήμαρχος Ελένη Ζερβουδάκη
LIFO NEWSROOM