Ισπανία: Πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για τον Χουάν Κάρλος, έρευνες σε Ισπανία και Ελβετία

Ισπανία: Πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για τον Χουάν Κάρλος, έρευνες σε Ισπανία και Ελβετία Facebook Twitter
EPA
0

Ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας προσπαθεί μεν να διαχωρίσει τη θέση του από τον πατέρα του, αλλά εξαιτίας των αποκαλύψεων για τις οικονομικές συμφωνίες του Χουάν Κάρλος, η βασιλική οικογένεια δέχεται άνευ προηγουμένου πιέσεις.

Ο Χουάν Κάρλος αποχώρησε από τον θρόνο πριν από 6 χρόνια- έπειτα από σειρά σκανδάλων- και τον διαδέχθηκε ο γιος του. Όμως, τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για οικονομικές συμφωνίες που είχε κάνει τα προηγούμενα χρόνια. Αποκαλύψεις που αποτελούν αντικείμενο έρευνας από τις αρχές, τόσο στην Ισπανία όσο και εκτός της χώρας.

Τον Μάρτιο, ο Φελίπε έκοψε το ετήσιο επίδομα στον πατέρα του και αποποιήθηκε την προσωπική κληρονομιά, έπειτα από δημοσιεύματα ότι ο Χουάν Κάρλος έλαβε 100 εκατ. δολάρια, το 2008, από τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, μέσω λογαριασμού στην Ελβετία.

Οι έρευνες για τον Χουάν Κάρλος

Τον προηγούμενο μήνα, η ισπανική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο πρώην βασιλιάς στην επίτευξη μίας συμφωνίας με την οποία μια ισπανική κοινοπραξία εξασφάλισε συμβόλαιο 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή σιδηροδρομικής σύνδεσης υψηλής ταχύτητας ανάμεσα στις πόλεις Μεδίνα και Μέκκα, στη Σαουδική Αραβία.

Στόχος της έρευνας είναι να «προσδιορίσει ή να απορρίψει την ποινικής σύνδεσης με ενέργειες που συνέβησαν μετά τον Ιούνιο του 2014», όταν ο Χουάν Κάρλος δεν προστατευόταν πλέον από ασυλία.

Στο μεταξύ, Ελβετοί εισαγγελείς κάνουν έρευνα αναφορικά με την υπόθεση των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι αρχές εξετάζουν λογαριασμούς στην Ελβετία που είχε ο πρώην μονάρχης και συνεργάτες του.

Έγγραφα της ελβετικής εισαγγελίας φέρεται να αναφέρουν ότι ο Χουάν Κάρλος δέχθηκε «δωρεά» 100 εκατομμυρίων δολαρίων, από τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, ποσό που κατατέθηκε σε υπεράκτιο λογαριασμό το 2008. Τέσσερα χρόνια αργότερα φέρεται να δώρισε 65 εκατομμύρια ευρώ από τον λογαριασμό στην πρώην ερωμένη του, Κορίνα Λάρσεν.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ισπανική ιστοσελίδα El Confidencial έγραψε ότι ο Χουάν Κάρλος «σήκωνε» 100.000 ευρώ τον μήνα από τον λογαριασμό, από το 2008 έως το 2012 και ότι χρησιμοποιούσε τα χρήματα για να καλύψει κάποιες από τις δαπάνες της βασιλικής οικογένειας.

Η αλλαγή του Συντάγματος

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, παραδέχθηκε την περασμένη Τετάρτη ότι τον ενοχλούν κάποια από αυτά τα δημοσιεύματα, ενώ σημείωσε ότι το Σύνταγμα του 1978- που αναφέρει ότι «το πρόσωπο του βασιλιά είναι ιερό και δεν πρέπει να λογοδοτεί»- πρέπει να εξελιχθεί «με βάση τα πρότυπα και την πολιτική συμπεριφορά που απαιτεί η κοινωνία.

«Είναι προφανές ότι οι Ισπανοί ακούνε κάποια ανησυχητικά ρεπορτάζ που μας ενοχλούν όλους και τα οποία ενοχλούν και εμένα», δήλωσε. «Αλλά πιστεύω ότι αξίζει να επισημανθούν κάποια πράγματα σε όλο αυτό. Πρώτα απ΄όλα, υπάρχουν κάποια ΜΜΕ που δεν κοιτάζουν από την άλλη πλευρά, αντιθέτως κάνουν ρεπορτάζ για όλα αυτά. Δεύτερον, υπάρχει η δικαιοσύνη που έχει αναλάβει δράση. Και τρίτον- και για αυτό είμαι ευγνώμων- ο βασιλικός οίκος έχει πάρει αποστάσεις από αυτά τα ανησυχητικά ρεπορτάζ», είπε ακόμη ο Σάντσεθ.

Παρά την αναφορά του Πέδρο Σάντσεθ στο Σύνταγμα, ο Χοακίν Ουρίας- λέκτορας συνταγματικού δικαίου στο πανεπιστήμιο της Σεβίλλης- θεωρεί εξαιρετικά απίθανο να γίνει κάτι τέτοιο, με δεδομένες τις αγεφύρωτες διαφορές που υπάρχουν στην ισπανική πολιτική σκηνή.

«Αυτή τη στιγμή η αλλαγή του συντάγματος είναι απίθανη, πολιτικά, εξαιτίας των ιδεολογικών διαφορών στη χώρα. Είναι αδύνατο να φανταστώ μια πολιτική συμφωνία για τον βασιλιά ή για εδαφικά ζητήματα, όπως η Καταλονία και η χώρα των Βάσκων», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση κάνει το μόνο που μπορεί, διαχωρίζει τον βασιλιά Φελίπε από τον πατέρα του», συμπλήρωσε και σημείωσε ότι αυτό κάνει και το παλάτι, πιθανόν έπειτα από σχετική πρόταση της κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χασάν Πικέρ: Ο YouTuber και επικριτής του Τραμπ λέει ότι συνελήφθη και ανακρίθηκε από συνοριακούς πράκτορες στις ΗΠΑ

Διεθνή / Χασάν Πικέρ: Ο YouTuber και επικριτής του Τραμπ λέει ότι συνελήφθη και ανακρίθηκε από συνοριακούς πράκτορες στις ΗΠΑ

Ο Hasan Piker, αριστερός πολιτικός σχολιαστής που έχει 2,8 εκατομμύρια οπαδούς στο Twitch, υποστηρίζει ότι ρωτήθηκε για την πολιτική του τοποθέτηση, τη γνώμη του για τον Τραμπ και αν έχει διασυνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες.
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Πέντε γυναίκες που τραυματίστηκαν στον πόλεμο ποζάρουν για το Playboy

Διεθνή / Ουκρανία: Οι γυναίκες που τραυματίστηκαν στον πόλεμο ποζάρουν για το Playboy

Στο νέο τεύχος του Playboy Ουκρανίας, πέντε γυναίκες που τραυματίστηκαν στον πόλεμο με τη Ρωσία, ανάμεσά τους και δύο που έχασαν τα άκρα τους, ποζάρουν αποκαλύπτοντας τα σημάδια στο σώμα τους και την ιστορία τους
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε νοσοκομείο - Ενας δημοσιογράφος νεκρός σύμφωνα με τη Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε νοσοκομείο - Ενας δημοσιογράφος νεκρός σύμφωνα με τη Χαμάς

Η κυβέρνηση της Χαμάς κατήγγειλε σε δική της ανακοίνωση ότι ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου «προκάλεσε τον θάνατο ασθενών», χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ–Κίνα: Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ και το τέλος της εποχής του ελεύθερου εμπορίου

Διεθνή / ΗΠΑ–Κίνα: Ο «πόλεμος» του Τραμπ και το τέλος της εποχής του ελεύθερου εμπορίου

Πώς η στρατηγική των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ από το 2017 έως το 2025 αναδιαμόρφωσε το παγκόσμιο εμπορικό τοπίο, κλυδώνισε τις αγορές και επανακαθόρισε τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Πεκίνου
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
ΗΠΑ: Τέλος στο Προστατευτικό Καθεστώς για Αφγανούς – Κίνδυνος Απέλασης για 9.000 Πρόσφυγες

Διεθνή / ΗΠΑ: Τέλος στο καθεστώς προστασίας για Αφγανούς πολίτες – Κίνδυνος απέλασης για 9.000 πρόσφυγες

Η κυβέρνηση Τραμπ, μέσω της Υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Kristi Noem, τερματίζει το Προστατευτικό Καθεστώς για χιλιάδες Αφγανούς - Οργή από ανθρωπιστικές οργανώσεις και προειδοποιήσεις για μαζικές απελάσεις
LIFO NEWSROOM
Αντόνιο Κόστα: «Αλβανία και Μαυροβούνιο θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ΕΕ πριν από τις άλλες χώρες»

Διεθνή / Αντόνιο Κόστα: «Αλβανία και Μαυροβούνιο θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ΕΕ πριν από τις άλλες χώρες»

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν συχνά υποδείξει το 2030 ως τον στόχο για τις πρώτες εντάξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα για την Αλβανία και το Μαυροβούνιο
LIFO NEWSROOM