Χατζηδάκης για Μάτι: Αρκετά σπίτια μέσα σε ρέμα - Απολύτως αναγκαίες κατεδαφίσεις

Χατζηδάκης για Μάτι: Αρκετά σπίτια μέσα σε ρέμα - Απολύτως αναγκαίες κατεδαφίσεις Facebook Twitter
0

Η διαβούλευση για το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για το Μάτι ξεκίνησε σήμερα και επισήμως, μετά τη σχετική ανάρτησή των προτάσεων για τις πυρόπληκτες περιοχές που βρίσκονται στους δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας – Πικερμίου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, επισκέφθηκε την πυρόπληκτη περιοχή, και συνομίλησε με κατοίκους που μετέφεραν τα πρώτα σχόλια και τον προβληματισμό τους, ενώ παρόντες στην ειδική εκδήλωση που έγινε και οι δήμαρχοι των δύο δήμων, Στέργιος Τσίρκας και Βαγγέλης Μπουρνούς αντίστοιχα.

«Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε αν αποφασίζαμε να μην παρέμβουμε στα ρέματα, να μην τα διευθετήσουμε και να μην κάνουμε τις απολύτως αναγκαίες κατεδαφίσεις για σπίτια που είναι μέσα στα ρέματα. Αυτό δεν θα ήταν υπεύθυνη πολιτική. Ξέρω λοιπόν ότι αυτό που σήμερα κάνουμε μπορεί να δυσαρεστεί πολλούς κατοίκους στο Μάτι. Αλλά είναι μία υπεύθυνη πολιτική», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

«Ήρθα και περπάτησα τον χειμώνα στην περιοχή και ξανά μετά από 50 μέρες είδα τα προβλήματα στην παραλία, στους δρόμους, τα ρέματα. Είδα αρκετά σπίτια μέσα σε ρέμα. Μπορείς άραγε, να αναλάβεις την ευθύνη, ως υπεύθυνος υπουργός να βάλεις την υπογραφή σου σε μια λύση, η οποία θα λέει ότι αυτό το σπίτι μετά από την καταστροφή που έγινε θα παραμείνει στη θέση του και αύριο-μεθαύριο να γίνει μια πλημμύρα και εδώ να γίνει γης μαδιάμ; Δεν γίνονται αυτά», σχολίασε ο υπουργός προαναγγέλλοντας κατεδαφίσεις «μακριά από δύο άκρα».

«Το ένα άκρο θα ήταν να πούμε ότι θέλουμε να κάνουμε το Μάτι τον πιο τέλειο πολεοδομικά οικισμό ολόκληρης της χώρας. Θα θέλαμε να τον κάνουμε, αλλά αυτό θα σήμαινε ατελείωτες κατεδαφίσεις οι οποίες θα οδηγούσαν σε μία πάρα πολύ μεγάλη και απολύτως κατανοητή κοινωνική αναστάτωση.

»Το άλλο άκρο θα ήταν φοβούμενοι το όποιο κόστος -συχνά γίνεται αυτό στη χώρα μας- για τις όποιες επί μέρους αντιδράσεις να δειλιάσουμε, να ακολουθήσουμε μία πολιτική δημοσίων σχέσεων [...] Αυτό θα ήταν τραγικό λάθος και για αυτό τον λόγο το αποφύγαμε

Όπως εξήγησε, προβλέπονται κατεδαφίσεις για 140 περίπου σπίτια και 340 μάνδρες και αυλές. «Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι [...] όταν δουν ότι γκρεμίζεται το σπίτι τους, κόποι αρκετών χρόνων, εδώ στο Μάτι στο Κόκκινο Λιμανάκι, στο Προβάλιθο, στην Αμπελούπολη, κάθε άλλο παρά θα χαρούν. Είναι μία απολύτως ανθρώπινη αντίδραση. Και το ίδιο για αυτούς που θα δουν να γκρεμίζονται μάνδρες και αυλές.» σχολίασε.

Εξαιρέσεις και ενστάσεις

 Σύμφωνα με τον υφυπουργό, Δ.Οικονόμου, μετά την οριστικοποίηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, με το πέρας της διαβούλευσης, ένα μεγάλο ποσοστό της περιοχής θα είναι άμεσα οικοδομήσιμο

Σύμφωνα με το υπουργείο, με βάση και τις νέες διατάξεις του πρόσφατου περιβαλλοντικού νόμου προβλέπεται: 

Πλήρης εξαίρεση των περιοχών Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι από τη δασική νομοθεσία. Για τις εκτάσεις αυτές ανακαλούνται και κάθε είδους διοικητικές πράξεις (αναδασωτέες, πρόστιμα, διοικητικές αποβολές, κατεδαφίσεις) που εκδόθηκαν με βάση τη δασική νομοθεσία.

• Αναμόρφωση δασικών χαρτών, λαμβάνοντας υπόψη διοικητικές πράξεις που δεν είχαν ενσωματωθεί στην αρχική κατάρτιση.

Στις περιοχές που δεν εξαιρούνται της δασικής νομοθεσίας (Προβάλινθος, Αμπελούπολη κ.λπ.), ακόμα και μετά τις παραπάνω ρυθμίσεις, παρέχεται η δυνατότητα:

• Εκ νέου υποβολή αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη, με νέες προθεσμίες, αφού αναρτηθεί ο αναμορφωμένος δασικός χάρτης.

• Υποβολή αιτήματος υπαγωγής στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου περί οικιστικών πυκνώσεων».

Πατήστε εδώ για τη διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) για την πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας – Πικερμίου, Περιφέρειας Αττικής.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών

Πολιτική / Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών

«Η ΝΔ προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη λειτουργία του Οργανισμού από την ίδρυσή του έως σήμερα ώστε να αντιμετωπιστούν οι βαθιά ριζωμένες παθογένειες και οι διακομματικές αστοχίες» ανέφερε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέϊνερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Πολιτική / Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέινερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών σε λύκειο της περιοχής - «Δίχτυα στις μπασκέτες θα βάλει από τα λεφτά που πήρε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ»
LIFO NEWSROOM
Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800 χιλ. ευρώ

Πολιτική / Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800.000 ευρώ τον μήνα

«Θα καταθέσουμε αύριο δήλωση συμμετοχής στο SAFE, με το 1,2 δισ. ευρώ δημοσιονομικό χώρο που μου έδωσε μετά από διαπραγμάτευση το υπουργείο Οικονομικών», είπε ο Νίκος Δένδιας
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

«Είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς» τόνισε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Λειψυδρία: Αλλάζει ριζικά το μοντέλο διαχείρησης υδάτων στη χώρα - Οι 5 βασικοί άξονες

Στη 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στον κίνδυνο λειψυδρίας - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό
LIFO NEWSROOM
Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

Πολιτική / Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

«Οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM