Τι να φορέσεις τη νύχτα της μεγάλης γιορτής για να μη νοιώθεις παράταιρoς

Τι να φορέσεις τη νύχτα της μεγάλης γιορτής για να μη νοιώθεις παράταιρoς Facebook Twitter
Έχουμε και τον καημό να είμαστε λαμπεροί...
0

Έρχεται πάλι αυτή η εποχή του χρόνου που με τον τρόπο τους όλοι μας καλούν να είμαστε «λαμπεροί» και «επίσημοι», γιατί «είναι γιορτές». Οι οδηγίες συνήθως είναι συγκεχυμένες, οι απαιτήσεις πολλές και οι περισσότεροι από εμάς αρκετά μουδιασμένοι.


Από την άλλη, θέλουμε να δείχνουμε όσο καλύτεροι γίνεται. Ο οδηγός που ακολουθεί απευθύνεται σε όλους εμάς που έστω μια φορά νιώσαμε παράταιροι σε ένα πάρτι. 


Κανόνας Νο1: Μην πιστεύετε στο φαινόμενο «Σταχτοπούτα»

Με λίγα λόγια, δεν γίνεται από το 0 να πάτε στο 1.000 και να είστε οι ίδιοι άνθρωποι. Μην αφήσετε κανέναν να σας το κάνει αυτό και μην το προσπαθήσετε ποτέ οι ίδιοι για τον εαυτό σας. Αν η καθημερινότητά σας ορίζεται από φούτερ και τζιν, μην πάτε να αγοράσετε ένα κουστούμι ή μια μακριά τουαλέτα.


Είναι σαν να πηγαίνετε στο γυμναστήριο για πρώτη φορά και να αρχίζετε αμέσως το πρόγραμμα για body builders − συνταγή για καταστροφή. Όπως όλες οι μεταβάσεις, ακόμα και η ενδυματολογική απαιτεί στρατηγική και μεθοδολογία. Μικρά βήματα, μικρές νίκες.

Μην ψωνίσετε τίποτα που σας φαίνεται πολύ κοντό, πολύ στενό, πολύ φαρδύ, πολύ ατσούμπαλο. Όταν κάτι σας φανεί τόσο φαρδύ που να σας κάνει νιώθετε πως κρύβεστε, βγάλτε το αμέσως. Τα ρούχα δεν είναι η κρυψώνα σας.

Κανόνας Νο2: Ξεκινήστε από τα άκρα

Όλα τα σύνολα του κόσμου δείχνουν καλύτερα και φινετσάτα με ένα ωραίο, καλοφτιαγμένο ζευγάρι παπούτσια. Αν είστε άντρας και φοράτε σχεδόν πάντα αθλητικά, ίσως ήρθε η στιγμή για ένα ωραίο ζευγάρι μπότες Chelsea ή ακόμα και για brogues.


Υπάρχουν σε όλες τις τιμές και, αν είναι το πρώτο σας ζευγάρι, θα πρότεινα suede για τις Chelsea – «δείχνουν» πιο εύκολα με όλα τα ρούχα. Σκούρο, καφέ ή μαύρο, δείτε ποιο χρώμα σας αρέσει περισσότερο.


Οι γυναίκες έχουν να αποφασίσουν ανάμεσα σε μια οργιαστική αλά Imelda Marcos ποικιλία, αλλά μια ωραία γόβα πάντα θα είναι μια ωραία γόβα. Το ξέρω πως θα το σκεφτείτε, αλλά μη διαλέξετε άβολα, ψηλά παπούτσια ακόμα, και αν είστε πρωταθλήτριες των τακουνιών. Θα κόψουν στιγμές χαράς από το πάρτι και την ανεμελιά που στην τελική σάς αξίζουν περισσότερο από 3 πόντους έξτρα ύψος.

Κανόνας Νο3: Άνεση και αίσθηση

Τίποτα δεν θα σας κάνει πιο όμορφους αν δεν νιώθετε άνετα μέσα στα ρούχα σας. Η άνεση ορίζεται από δύο παράγοντες συνήθως. Ο πρώτος είναι το σωστό νούμερο, το ρούχο δηλαδή να είναι ραμμένο σωστά, ώστε να μη σφίγγει κάπου ή να μην είναι περισσότερο φαρδύ απ' όσο χρειάζεται.


Ο επόμενος παράγοντας είναι η αίσθηση και έχει να κάνει με την ποιότητα του υφάσματος. Αν είναι μαλακό, ζεστό, αφήνει το δέρμα σας να αναπνέει, αν είναι ανάλαφρο ή στιβαρό το αναδεικνύουν αναλόγως. Οι λύκρες και τα συνθετικά ρούχα πολλές φορές δεν επιτρέπουν την παραπάνω αίσθηση και, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, αδικούμε το κορμί μας, αντί να το ομορφύνουμε με μια αίσθηση που του αξίζει.


Μην ψωνίσετε τίποτα που σας φαίνεται πολύ κοντό, πολύ στενό, πολύ φαρδύ, πολύ ατσούμπαλο. Όταν κάτι σας φανεί τόσο φαρδύ που να σας κάνει νιώθετε πως κρύβεστε, βγάλτε το αμέσως. Τα ρούχα δεν είναι η κρυψώνα σας.

Κανόνας Νο4: Τι σημαίνει casual

Μεγαλύτερο μυστήριο και από τις χαμένες κάλτσες στο πλυντήριο, η λέξη «casual» είναι ένας οσιομάρτυρας της καθημερινότητας με τόσα που της έχουν προσάψει. Ας υποθέσουμε ότι πάτε καλεσμένοι κάπου ντυμένοι casual, φορώντας ένα τζιν κι ένα φανελάκι.


Είστε νικητές αν αφήσετε στην άκρη τις θεόρατες στάμπες, φορέσετε ένα μαύρο ή λευκό φανελάκι, μπλε ή μαύρο τζιν και τα ολοκαίνουρια Chelsea μποτάκια σας, αν είστε άντρες (δες κανόνα Νο2),και ένα ωραίο ζευγάρι γόβες τα κορίτσια (κανόνας Νο2).


Το παραπάνω απλό combo σάς λύνει τα χέρια και σας πλασάρει παντού ως έναν άνθρωπο που α) έχει ενηλικιωθεί και β) ξέρει ακριβώς ποιος είναι. Αν, τώρα, διαλέξετε και ένα ωραίο, κόκκινο, φωτεινό κραγιόν, ή πολύ φάνκι κάλτσες οι άντρες, όχι μόνο ξερετε ποιοι είστε αλλά έχετε και άποψη.


Θα κάνω μια σημείωση εδώ για τον μεγάλο αντικαταστάτη του t-shirt αυτήν τη σεζόν − μιλώ για την επιστροφή του ζιβάγκο. Η ψηλή λαιμόκοψη που έκανε τον μικρό μου αδελφό να κλαίει, εμένα να δείχνω σαν ρακέτα και τον Ανδρέα Παπανδρέου επόμενο πρωθυπουργό είναι φέτος πολύ μοδάτη. Ένα ζιβάγκο σε στενή γραμμή θα φροντίσει όλους τους κρυουλιάρηδες που δεν αντέχουν τα t-shirts.

Κανόνας Νο5: Τι σημαίνει «επίσημο»

Δεύτερος οσιομάρτυρας του στυλ και θύμα μιας γενικότερης απελπισίας. Στην Ελλάδα, στις κοινωνικές εκδηλώσεις, το «επίσημο» είναι περισσότερο αυτό που εννοούμε «κοκτέιλ» στο διεθνές εμπόριο. Πολύ γενικά, ο όρος αυτός θέλει το ύψος της φούστας ή του φορέματος μέχρι το γόνατο και στους άντρες απαγορεύει το τζιν. Μιλάμε, επίσης, για πιο βαριά ή ακριβά υφάσματα, αποκλείουμε ζερσεϊ, πουλόβερ, t-shirt, φούτερ. Ξεχνάμε τα αθλητικά παπούτσια, τα μπουφάν.


Επίσημο, επίσης, δεν σημαίνει «black tie», δηλαδή σμόκιν, μακριές τουαλέτες. Αν έχετε πρόσκληση που υποδεικνύει το παραπάνω, πρώτον, δεν καταλαβαίνω γιατί διαβάζετε αυτό τον οδηγό και, δεύτερον, γιατί δεν πάμε μαζί; Οι άνδρες στο «επίσημο» οφείλουν να διαλέξουν ένα παντελόνι που δεν είναι τζιν, είναι σκουρόχρωμο και πληροί τον κανόνα Νο2 (άνεση και αίσθηση).


Συνδυάστε το με πουκάμισο. Κάντε μια τρέλα και διαλέξτε κάτι εμπριμέ για να αποφύγετε το μαύρο ή το λευκό − υπάρχουν τεράστιες πιθανότητες να σας περάσουν για μαφιόζο ή να σας ζητήσουν τον λογαριασμό. Σκεφτείτε την ιδέα του γιλέκου και διαλέξτε μπλέιζερ, όχι σακάκι κοστουμιού. Το πρώτο θα το φορέσετε και σε άλλες στιγμές, ενώ το δεύτερο, αν δεν έχετε άλλα κοστούμια στην ντουλάπα σας, θα «μαραζώσει».


Τι απομένει; Πάντως, σίγουρα όχι μόνο οι παγέτες. Προχωράμε, λοιπόν, στον κανόνα Νο6.

Κανόνας Νο6: Η προσδοκία του λαμπερού

Έχουμε κι αυτό τον καημό, να είμαστε λαμπεροί. Εδώ υπάρχουν διάφορα επίπεδα στη βαθμίδα Jennifer Lopez και όλοι οι καλοί χωράνε, οπότε, αν είστε οk με τον κανόνα Νο2 (άνεση και αίσθηση), βάλτε όλες τις παγέτες που μπορείτε και βγείτε − ποια είμαι εγώ για να σας σταματήσω; Αντιθέτως, θα χειροκροτήσω.


Στην περίπτωση που είστε επιφυλακτικοί, καλά κάνετε, αλλά μη φοβάστε, πιθανότατα αυτό που σας φαίνεται «πολύ» είναι αρκετό, απλώς δεν το έχετε συνηθίσει. Το λαμπερό, όμως, δεν είναι μόνο η παγέτα, αυτή είναι απλώς η δική σας εκδοχή της λάμψης.


Μπορεί να είναι ένα ζευγάρι σκουλαρίκια, ένα σατέν φόρεμα ή ένα μαύρο βελούδινο, μεσάτο παντελόνι. Μπορεί να είναι μόνο χρυσή σκιά στα μάτια ή μια μεταλλιζέ φούστα ή ασημένιες καουμπόικες μπότες (τις έχει μια φίλη μου).


Σκεφτείτε τον όρο «λαμπερό» με τον τρόπο που σκέφτομαι εγώ για όλες τις εναλλακτικές θεραπείες – αν σε κάνει χαρούμενο και καλύτερο, εμένα τι με νοιάζει; Whatever works!

Όλα θα πάνε καλά, λοιπόν. Και αν όχι, έχουμε μια ολόκληρη ζωή να ντυνόμαστε, μη φοβάστε!

Μόδα & Στυλ
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικό design: Υπάρχει και αυτή είναι η ιστορία του

Μόδα & Στυλ / Η ιδέα της Ελλάδας στη μόδα: ένα στοίχημα που επιτέλους αποδίδει

Πώς μια χούφτα brands και fashion insiders πήραν την απόφαση να χτίσουν πάνω στα αχαρτογράφητα νερά της «ελληνικότητας» και να μιλήσουν με όρους σύγχρονου design και marketing γι’ αυτό που θα μπορούσε να είναι το ελληνικό προϊόν στη διεθνή μόδα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Παρίσι, ανδρικές συλλογές, Άνοιξη/Καλοκαίρι 2026: Σορτς και see through 

Μόδα & Στυλ / Πιτζάμες, διαφάνειες, κοντά σορτς: Το Παρίσι δείχνει τον δρόμο για τον άνδρα του 2026

Πέντε σχεδιαστές με διαφορετική ματιά για τον νέο άντρα σχεδίασαν τη φιγούρα του για το ερχόμενο καλοκαίρι με παστέλ αλλά και έντονους τόνους, με τολμηρές duffle bags και μια διάχυτη θηλυκότητα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ποιος πιστεύει στον Jonathan Anderson;

Μόδα & Στυλ / Ποιος πιστεύει στον Jonathan Anderson;

H πρώτη επαφή του Jonathan Anderson −χαρισματικού ανανεωτή της Loewe και εν δυνάμει σωτήρα του Dior− με την premiere league της μόδας έγινε την Πέμπτη, και χαρακτηρίστηκε από τους πάντες ως «ιστορική», ως αρχή ενός νέου ελπιδοφόρου κεφαλαίου στην παγκόσμια μόδα. Είναι όντως έτσι; 
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Demna Gvasalia: Μια έκθεση για τον σχεδιαστή που έφερε τα πάνω κάτω στον οίκο Balenciaga

Μόδα & Στυλ / Demna Gvasalia: Μια έκθεση για τον σχεδιαστή που έφερε τα πάνω κάτω στον οίκο Balenciaga

Με το γνωστό περιπαικτικό του χιούμορ, ο Demna (Gvasalia) αποχαιρετά τον κόσμο που δημιούργησε για τον οίκο Balenciaga, παραδίδοντας στην ιστορία της μόδας μια έκθεση-αρχείο με τις πιο χαρακτηριστικές και διχαστικές δημιουργίες του.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η νοσταλγία του καλοκαιριού

Μόδα & Στυλ / Jacquemus: Ο μοντερνιστής με καρδιά μικρού παιδιού, έφερε τη μόδα του στην Ελλάδα

Με το ολοκαίνουριο κατάστημά του στο Nammos Beach της Μυκόνου, τον χαιρετίζουμε, αναγνωρίζοντάς τον ως βασιλιά της καλοκαιρινής ανεμελιάς σε κάθε σικ προορισμό στη Μεσόγειο.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Το ήθος της χειρονομίας

Μόδα & Στυλ / Η νέα καμπάνια της Bottega Veneta και το ήθος της χειρονομίας

Καλλιτέχνες και τεχνίτες μπλέκουν τα χέρια τους για χάρη του οίκου, δημιουργώντας ένα εγχειρίδιο χειρονομιών γεμάτο εσωτερικότητα, χορογραφημένο από τη Λενιώ Κακλέα, που μιλά στη LiFO από το Παρίσι.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
ΕΠΕΞ Σοφία Κοκοσαλάκη: Η Κρήτη μέσα της (or Greek Drama)

Μόδα & Στυλ / Η Σοφία Κοκοσαλάκη που πορεύτηκε χωρίς logos, εντυπωσιασμούς και εύκολο marketing

Το ανεξάρτητο κορίτσι της μόδας από την Κρήτη, που δημιούργησε το δικό της Grecian chic στυλ, με αναφορές στην ελληνική ιστορία, τη λαϊκή παράδοση και τον μινωικό πολιτισμό, άφησε πίσω της μια διαχρονική κληρονομιά που αξίζει να γιορτάζεται.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Μόδα & Στυλ / H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Η Soraya Oronti είναι μια σχεδιάστρια 25 ετών που κατάγεται από τη Λεμεσό της Κύπρου. Μένει σε ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη, αλλά έχει αλλού το ατελιέ της. Εμπνέεται από την αισθητική και το ήθος των Iannis Xenakis, Hussein Chalayan και HR Giger. Σπούδασε στο Λονδίνο και ήταν από τους βασικούς διοργανωτές του pop-up φεστιβάλ εγχώριας μόδας και τέχνης SOLACE. Μέσα από τις σουέντ μαύρες μπότες πυγμαχίας φοράει νέον πρασινο-πορτοκαλί κάλτσες.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΙΤΗ
75’ με τη Lysa Cooper

Μόδα & Στυλ / «Αν ζούσαν άνθρωποι σαν τον Basquiat, δεν θα υπήρχε όλη αυτή η μετριότητα»

Προσωπική φίλη του Jean-Michel Basquiat και θρυλική στυλίστρια, η Lysa Cooper, σε μια συνέντευξη-χείμαρρο στη LIFO, περιγράφει την εποχή όπου η τέχνη δεν κυνηγούσε νούμερα, αναγγέλλει την επικράτηση της ασημαντότητας, κατακεραυνώνει τον Τραμπ και παραδέχεται πως η ίδια απλώς ήταν εκεί «όταν συνέβαιναν όλα, στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή».
M. HULOT
Σεμνά και ταπεινά

Μόδα & Στυλ / Κάννες: Σεμνά και ταπεινά στο κόκκινο χαλί

Ένα φεστιβάλ που χρωστά τη φήμη του στις σκανδαλιστικές εμφανίσεις υπό τον ήλιο σχεδόν όσο και στην καλλιτεχνική τόλμη του, βιώνει φέτος μια κρίση αισθητικής ταυτότητας με την τελευταίας στιγμής απαγόρευση «γυμνών και υπερβολικών σε όγκο εμφανίσεων».
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ