Είναι απίστευτο πόσα άχρηστα πράγματα μπορεί να συσσωρεύσουν τα σπίτια μας μέσα σε ένα χρόνο. Πόσο μάλλον αν μιλάμε για πολλά χρόνια στη σειρά. 

 

Ναι, αναφερόμαστε σε εκείνα τα συρτάρια που φοβάσαι πλέον να ανοίξεις, στο πατάρι που έχει συσσωρεύσει από χαλασμένες συσκευές μέχρι κεντήματα της γιαγιάς αλλά και στην ντουλάπα σου... Μια ανάσα πριν την αλλαγή του χρόνου σε καλούμε, λοιπόν, να κάνεις χώρο στη ζωή σου για νέα, συναρπαστικά πράγματα! Και αυτό είναι κάτι που ξεκινά από το σπίτι.

 

Βλέπεις, η συσσώρευση άχρηστων πραγμάτων έχει βλαβερές για τον ψυχισμό συνέπειες. "Όταν τα συσσωρευμένα αντικείμενα αυξάνονται όλο και περισσότερο, μπορούν να αποτελέσουν απειλή για την υγεία αλλά και την ψυχολογία του ανθρώπου και να φτιάξουν ένα δυσλειτουργικό σπιτικό περιβάλλον που συμβάλλει στο άγχος καθώς και σε συναισθήματα απομόνωσης και εκτοπισμού" εξηγεί η ψυχολόγος Catherine Roster σε ένα άρθρο της στο Psychology Today.

 

Κάνε λοιπόν ένα δώρο στον εαυτό σου και προετοίμασε το χώρο σου για τη νέα χρονιά όχι γεμίζοντάς το πράγματα αλλά αδειάζοντάς το από όσα έχεις χωρίς λόγο συσσωρεύσει εκεί. Για να γίνει η δουλειά σου λίγο πιο εύκολη, χώρισε την ανά δωμάτιο. 

 

Στο μπάνιο

Βουτιά στα βαθιά! Ξεκίνα το ξεκαθάρισμα από το μπάνιο αφού, όταν το ολοκληρώσεις, θα νιώσεις τέτοια ανακούφιση που θα πάρεις δύναμη και για όλα τα υπόλοιπα. 

Τι να πετάξεις:

-Τα ληγμένα καλλυντικά, φάρμακα και προϊόντα περιποίησης

-Τα παλιά βερνίκια νυχιών και τα κραγιόν και ρουζ σε χρώματα που δεν θα φορέσεις ποτέ.

-Τυχόν παλιά απολεπιστικά γάντια και λούφα

-Τις λεκιασμένες, ξεφτισμένες και σκισμένες πετσέτες

-Τη μουχλιασμένη κουρτίνα μπάνιου

-Τα φθαρμένα χαλάκια μπάνιου

 

Στο υπνοδωμάτιο

Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται. Υπάρχει από τη μία πλευρά η ντουλάπα σου που αποτελεί κατηγορία από μόνη της αλλά και τα σεντόνια σου και τα κομοδίνα. Καθάρισε και τους χώρους που συσσωρεύονται πράγματα όπως πχ. κάτω από το κρεβάτι και τη συρταριέρα. 

Τι να πετάξεις:

-Παλιά ή φθαρμένα σεντόνια, 

-Άχρηστα μικροπράγματα από το κομοδίνο και κάτω από το κρεβάτι

-Παλιά ή φθαρμένα ρούχα που δεν σου πάνε πια

-Φθαρμένες πιτζάμες ή εσώρουχα

-Μονές κάλτσες

-Συρμάτινες κρεμάστρες από το καθαριστήριο

-Σπασμένα μπιζού και αξεσουάρ

 

Στην τραπεζαρία

Ακόμα και η τραπεζαρία μαζεύει άχρηστα μικροαντικείμενα αν και πολύ λιγότερα από τα άλλα δωμάτια. Μπορείς όμως να κάνεις τώρα έναν έλεγχο στα σερβίτσια σου αλλά και στο εσωτερικό του μπουφέ.

Τι να πετάξεις:

-Εφημερίδες, γράμματα, εργασίες και οτιδήποτε άλλο έχει συσσωρευτεί στο τραπέζι

-Παλιά, φθαρμένα τραπεζομάντηλα και πετσέτες

-Καμμένα κεριά και χαρτοπετσέτες
-ραγισμένα γυαλικά και πιάτα

 

Στην είσοδο

Ως ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία του σπιτιού, η είσοδος συσσωρεύει αντικείμενα καθημερινά! Τακτοποίησέ την λοιπόν πριν ξεκινήσεις το ξεκαθάρισμα, για να γίνει η δουλειά πιο εύκολη.

Τι να πετάξεις:

-Παλιά αλληλογραφία, αποδείξεις, εφημερίδες και εγχειρίδια χρήσης

-Φθαρμένα παλτό, παπούτσια και τσάντες

-Είδη σπορ που ποτέ πια δεν χρησιμοποιείς

-Άχρηστες ηλεκτρονικές συσκευές και κλειδιά

-Μονά γάντια