ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα: Οι S-400 που αγοράζει η Τουρκία είναι αμυντικοί - Μην ανησυχείτε

Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα: Οι S-400 που αγοράζει η Τουρκία είναι αμυντικοί - Μην ανησυχείτε Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ανησυχεί από την αγορά ρωσικών S-400 από την Τουρκία, διαβεβαίωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ. Μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Μασλόφ εξήγησε πως οι S-400 είναι αμυντικό και όχι επιθετικό όπλο. 

«Η Τουρκία είναι μια μεγάλη γειτονική χώρα της Ρωσίας με την οποία οι σχέσεις της Μόσχας είναι πολύ ικανοποιητικές», πρόσθεσε ο Ρώσος πρέσβης. 

Για την επέκταση του Turkish Stream

Αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream, ο Αντρέι Μασλόφ εκτίμησε ότι η λειτουργία του θα συμβάλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην νοτιοανατολική Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι πιθανή επέκτασή του αγωγού σε ελληνικό έδαφος, προϋποθέτει οικονομική αξιολόγηση από όλες τις εμπλεκόμενες εταιρίες και «σαφείς εγγυήσεις» από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν θα παρεμποδιστεί η μελλοντική λειτουργία του Turkish Stream. 

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν επηρεάζει τις διμερείς σχέσεις

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η ενδεχόμενη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών για τη μετονομασία της πΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία» δεν πρόκειται να επηρεάσει τις ελληνορωσικές σχέσεις.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο κ. Μασλόφ υπογράμμισε πως η Μόσχα δεν είναι αντίθετη σε μια νέα ονομασία και όποια συμφωνία κατοχυρωθεί στο σύνταγμα της πΓΔΜ θα γίνει σεβαστή από τη Ρωσία.

Όχι στην επέκταση του ΝΑΤΟ

Ωστόσο ο Ρώσος πρέσβης ξεκαθάρισε ότι το Κρεμλίνο είναι αντίθετο στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, και διαφωνεί με την διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Κλείνοντας, ο Ρώσος πρέσβης είπε ότι η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και η συνάντησή του με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν το αποκορύφωμα ενός ιδιαίτερα επιτυχημένου έτους στις διμερείς σχέσεις.

«Η Ελλάδα είναι ένας ιδιαίτερος εταίρος στο πλαίσιο τους αμοιβαίου σεβασμού και των συμφερόντων. Συμπληρώνονται 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων και το 2019 θα είναι έτος ρωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας στην Ελλάδα και ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στη Ρωσία», σημείωσε ο κ. Μασλόφ.

Ο Ρώσος πρέσβης έκανε λόγο για αύξηση των επενδύσεων, επισημαίνοντας τις ευκαιρίες για ανταλλαγή τεχνογνωσίας στους τομείς της ιχθυοκαλλιέργειας και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Σε ό,τι αφορά το εμπάργκο σε ελληνικά προϊόντα που έχει επιβάλει η Ρωσία, ο κ. Μασλόφ εξήγησε ότι δεν προβλέπεται καμία εξαίρεση, καθώς το εμπάργκο αποτελεί την απάντηση στις «παράνομες κυρώσεις» που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία.

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη για Μάτι: «Θα έρθουν κι άλλα Τέμπη» λέει ο συγγενής θύματος που πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο

Ελλάδα / Δίκη για Μάτι: «Θα έρθουν κι άλλα Τέμπη» λέει συγγενής θύματος που πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο

«Σκοτώνεις 104; Πλημμέλημα και πας σπίτι σου με 10 ευρώ την ημέρα» σχολιάζει συγγενής θύματος στο Μάτι που προσήχθη αφού πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο με το άκουσμα της απόφασης
NEWSROOM