Η dream team των ειδικών στο ΙΑΣΩ Παίδων, του ηγέτη στη φροντίδα των παιδιών μας

Η dream team των ειδικών στο ΙΑΣΩ Παίδων, του ηγέτη στη φροντίδα των παιδιών μας Facebook Twitter
Το άριστο επιστημονικό προσωπικό με τον τελευταίας τεχνολογίας ιατρικό εξοπλισμό έχει καταστήσει το ΙΑΣΩ Παίδων κορυφαίο παιδιατρικό νοσοκομείο της πατρίδας μας
0



ΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ
οι άνθρωποί του και ο εξοπλισμός του. Το άριστο επιστημονικό προσωπικό με τον τελευταίας τεχνολογίας ιατρικό εξοπλισμό έχει καταστήσει το ΙΑΣΩ Παίδων κορυφαίο παιδιατρικό νοσοκομείο της πατρίδας μας και ανεβάζει ακόμα περισσότερο το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας.

Η δημοσιογράφος υγείας της LiFO συναντά σε μια πρώτη γνωριμία τέσσερις διακεκριμένους επιστήμονες του ΙΑΣΩ Παίδων και υποβάλλει από μία ερώτηση στον καθένα, χαρτογραφώντας τις νέες δυνατότητες του μεγαλύτερου παιδιατρικού νοσοκομείου της Ελλάδας.

— Πόσο καλά εξοπλισμένη είναι η πατρίδα μας για την αντιμετώπιση των παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες;

Απαντά ο καθηγητής Αυξέντιος Καλαγκός, παιδοκαρδιοχειρουργός, διευθυντής της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής-Κέντρου Συγγενών Καρδιοπαθειών του ΙΑΣΩ Παίδων:

«Στην Ελλάδα γεννιούνται περίπου 8-10 παιδιά στα 1.000 με συγγενείς καρδιοπάθειες. Οι πιο συνήθεις συγγενείς καρδιοπάθειες και πιο εύκολα αντιμετωπίσιμες είναι η μεσοκολπική, η μεσοκοιλιακή επικοινωνία και η στένωση ισθμού αορτής. Ο βαθμός δυσκολίας εκτινάσσεται όταν πρόκειται για καρδιοχειρουργικά νεογνικά περιστατικά, όπου τον βασικότερο παράγοντα για την επιτυχή έκβαση αποτελεί η χειρουργική δεινότητα του γιατρού, ενώ θα ήταν σημαντική παράλειψη να μη γίνει λόγος για τη συμβολή, στην τελική αποθεραπεία των μικρών ασθενών, των υποστηρικτικών ειδικοτήτων όπως οι εξειδικευμένοι αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι και παιδοκαρδιολόγοι, οι οποίοι έχουν την απαραίτητη επιστημονική γνώση για την προεγχειρητική, διεγχειρητική και μετεγχειρητική φροντίδα τους.

Στην Ελλάδα, που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται σκληρά από τις αλλεπάλληλες συνέπειες της οικονομικής κρίσης, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στην αντιμετώπιση των καρδιοχειρουργικών περιστατικών συγγενών καρδιοπαθειών. Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις τόσο στο ιατρικό και στο νοσοκομειακό προσωπικό όσο και στις κατάλληλες υποδομές για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασθενών, χωρίς μακροσκελείς λίστες αναμονής.

Τα τελευταία χρόνια έχει παραπεμφθεί στη χειρουργική μας φροντίδα ένας σημαντικός αριθμός ασθενών σε διευρυμένο ηλικιακό φάσμα, από νεογνά και νήπια έως ενήλικες με σύμπλοκες συγγενείς καρδιοπάθειες που αντιμετωπίστηκαν– χαίρομαι να πω– άμεσα και είχαν επιτυχή έκβαση. Στην προσπάθεια για την ανεύρεση των οικονομικών πόρων, ειδικά όταν πρόκειται για ανασφάλιστους μικρούς ασθενείς ή για παιδιά που προέρχονται από οικογένειες σε δυσχερή θέση, εξακολουθεί να είναι πολύ ενεργή η προσωπική πρωτοβουλία του ιδιώτη».

Στην Ελλάδα, που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται σκληρά από τις αλλεπάλληλες συνέπειες της οικονομικής κρίσης, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στην αντιμετώπιση των καρδιοχειρουργικών περιστατικών συγγενών καρδιοπαθειών.


— Τι περιστατικά αντιμετωπίζει ένα Αιμοδυναμικό Κέντρο σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο;

Απαντά ο καθηγητής Βασίλειος Δ. Θανόπουλος, M.D., PhD, FACC, τ. αναπληρωτής καθηγητής, επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, μέλος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών & Τεχνών, συνεργάτης διευθυντής στο Royal Brompton Hospital, London, UK, επιστημονικός σύμβουλος του Παιδοκαρδιολογικού Τμήματος και Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου ΙΑΣΩ Παίδων:

«Στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του ΙΑΣΩ Παίδων γίνονται όλες οι επεμβάσεις μη χειρουργικής θεραπείας (θεραπευτικός καθετηριασμός) των παιδιών που έχουν γεννηθεί με συγγενή καρδιοπάθεια και χρειάζονται επεμβατική αντιμετώπιση. Είναι τελείως διαφορετικές από τις επεμβάσεις "μπαλονάκι" που γίνονται στους ενήλικες με έμφραγμα και συνήθως πιο δύσκολες από τεχνική άποψη.

Τα περιστατικά που αντιμετωπίζουμε στα παιδιά περιλαμβάνουν διανοίξεις καρδιακών βαλβίδων με μπαλόνι, σύγκλειση ανώμαλων καρδιακών επικοινωνιών (τρύπα στην καρδιά) με μικροσυσκευές και εμφύτευση ειδικής κατασκευής βαλβίδων, προσαρμοσμένων σε στεντ, για την αντικατάσταση παθολογικών πνευμονικών βαλβίδων. Όλες αυτές οι επεμβάσεις μπορούν να γίνουν και σε ενήλικους ασθενείς με παρόμοια προβλήματα».

— Πώς επηρεάζει την καρδιά η παιδική παχυσαρκία, στην οποία είμαστε δυστυχώς πρωταθλητές Ευρώπης;

Απαντά ο δρ. Γεώργιος Τσαούσης, παιδοκαρδιολόγος, διευθυντής του Παιδοκαρδιολογικού Τμήματος και Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου ΙΑΣΩ Παίδων:

«Τα παχύσαρκα παιδιά εξελίσσονται συνήθως σε παχύσαρκους ενήλικες και υπόκεινται σε όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις που επιφέρει η παχυσαρκία. Το χειρότερο είναι ότι παχύσαρκοι γονείς αναθρέφουν παχύσαρκα παιδιά. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο σε κληρονομική προδιάθεση. Οφείλεται, κυρίως, σε κακές διατροφικές συνήθειες που περνούν από γενιά σε γενιά στην οικογένεια.

Η παχυσαρκία έχει ενοχοποιηθεί για αυξημένη νοσηρότητα σε διάφορες μορφές καρκίνου, σε παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος και σε ψυχικά νοσήματα, όπως η κατάθλιψη. Όμως το όργανο που επιβαρύνεται περισσότερο για να αντεπεξέλθει στο αυξημένο σωματικό βάρος είναι η καρδιά και γενικότερα το καρδιαγγειακό σύστημα.

Στα παχύσαρκα παιδιά η καρδιά καλείται να εκτελέσει πολύ αυξημένο έργο, ιδιαίτερα κατά τη σωματική άσκηση, και για τον λόγο αυτό τα παιδιά αυτά έχουν πολύ κακές αθλητικές επιδόσεις. Η απογοήτευση που ακολουθεί τα οδηγεί σε καθιστική ζωή, αυξημένη πρόσληψη τροφής, επιδείνωση της παχυσαρκίας και, τελικά, σε έναν φαύλο κύκλο που καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο να σπάσει.

Μεγαλώνοντας, γίνονται ενήλικες με επιβαρυμένο καρδιαγγειακό σύστημα, υπέρταση, στεφανιαία νόσο, αγγειοπάθεια και καρδιακή ανεπάρκεια. Η πρόληψη, που συνίσταται στη σωστή διατροφή και στην εξοικείωση με τη σωματική άσκηση από μικρή ηλικία, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Σήμερα, η παιδική παχυσαρκία θεωρείται χρόνιο νόσημα που, εκτός από την ιατρική φροντίδα (καρδιολόγοι, ενδοκρινολόγοι, διαιτολόγοι), απαιτεί και την ολοκληρωτική ανατροπή των συνηθειών διαβίωσης του πάσχοντος παιδιού. Και αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσα από συλλογική προσπάθεια της οικογένειας».

— Ποιες είναι οι αιτίες της έξαρσης των αυτοάνοσων νοσημάτων που πλέον παρατηρούνται συχνά και σε παιδιά;

Απαντά η Μαρία Κανάριου, παιδίατρος-ανοσολόγος, διευθύντρια του Τμήματος Παιδιατρικής Ανοσολογίας ΙΑΣΩ Παίδων:

«Στις μέρες μας όλα τα νοσήματα, στα οποία συμμετέχουν ανοσοπαθογενετικοί μηχανισμοί, παρουσιάζουν αύξηση. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα αυτοάνοσα, τα αλλεργικά, οι λεμφοϋπερπλασίες και οι κακοήθειες, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε τα ακριβή αίτια γι' αυτή την έξαρση. Με την πρόοδο του επιπέδου ζωής και τους εμβολιασμούς οι λοιμώξεις έχουν μειωθεί και θεραπεύονται αποτελεσματικότερα. Επιπλέον, κάποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, λοιμογόνοι ή μη, πυροδοτούν μηχανισμούς που εκτρέπουν την ανοσιακή απάντηση του οργανισμού σε λάθος αποτέλεσμα, σε υπεραντίδραση.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ένα πολυσύνθετο-πολύπλοκο ψηφιδωτό από σύνολο ειδικών και μη ειδικών κυττάρων και ουσιών. Μέσω εξειδικευμένης εκπαίδευσης και μηχανισμών αλληλοεπικοινωνούν, αναγνωρίζουν και διακρίνουν τα δικά του στοιχεία, τα οποία ανέχονται, ενώ αντιδρούν έναντι των βλαβερών ξένων εισβολέων από τους οποίους μας προστατεύουν. Παράλληλα, διατηρείται εξαιρετική ισορροπία με ακίνδυνους παράγοντες.

Είναι αναμενόμενο τα νήπια και τα μικρά παιδιά να εμφανίζουν συχνά λοιμώξεις, αφού για πρώτη φορά συναντούν τους λοιμογόνους παραγόντες. Το παιδί με κάποιο λάθος στο ανοσιακό του σύστημα θα παρουσιάσει περισσότερες και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λοιμώξεις (www.paed-anosia.gr). Δεν γίνεται να αναπτύξουμε όλες τις παραμέτρους, αλλά αξίζει να επισκεφθούμε την ιστοσελίδα http://www.worldpiweek.org και μάλιστα αυτές τις εβδομάδες που είναι αφιερωμένες στις πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, τα εγγενή λάθη της ανοσίας. Στα αυτοάνοσα νοσήματα στις μικρές ηλικίες πρέπει να σκεπτόμαστε και να ελέγχουμε το ανοσοποιητικό σύστημα».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Το νέο τεύχος της LIFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM