Αεροπορικές εταιρείες: Καμία αποζημίωση αν «ταραχοποιός» επιβάτης προκαλέσει καθυστέρηση

Αεροπορικές εταιρείες: Καμία αποζημίωση αν «ταραχοποιός» επιβάτης προκαλέσει καθυστέρηση Facebook Twitter
Αεροπορικές εταιρείες: Καμία αποζημίωση, σε περίπτωση καθυστέρησης πτήσης από υπαιτιότητα παράφρονα επιβάτη (Eurokinissi/Αρχείο)
0

Η αεροπορική εταιρεία δεν υποχρεούται να καταβάλει αποζημίωση, αν καθυστερήσει μια πτήση της εξαιτίας ενός παράφρονα, αποφάσισε σήμερα το Δικαστήριο της ΕΕ.

Μια αεροπορική εταιρεία δεν υποχρεούται να αποζημιώσει έναν επιβάτη που καθυστέρησε η πτήση του εξαιτίας της «συμπεριφοράς που προκαλεί αναστάτωση» ενός άλλου επιβάτη της, αποφάνθηκε το δικαστήριο θέτοντας τις προϋποθέσεις ωστόσο και για τις υποχρεώσεις της εταιρείας σε ανάλογη περίπτωση.

Σύμφωνα με την απόφαση, η αεροπορική εταιρεία οφείλει «να εξασφαλίσει την μεταφορά με άλλες πτήσεις (...) το ταχύτερο δυνατό» του επιβάτη που καθυστέρησε.

Στην δικαιοσύνη της ΕΕ προσέφυγε πορτογαλικό δικαστήριο έπειτα από περιστατικό που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2017 σε πτήση της αεροπορικής εταιρείας TAP που αναχωρούσε από Λισαβόνα με προορισμό την Φορταλέζα στη Βραζιλία.

Το αεροπλάνο αναγκάστηκε λίγο μετά την αποχώρησή του να κάνει μια παράκαμψη προς την Λας Πάλμας (Ισπανία) για να αποβιβάσει «έναν ταραξία επιβάτη, ο οποίος δάγκωσε έναν άλλον επιβάτη και επιτέθηκε σε πολλούς επιβάτες, όπως και στο πλήρωμα του θαλάμου επιβατών, το οποίο προσπάθησε να τον ηρεμήσει», ανέφερε σήμερα το δικαστήριο που έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο.

Η παράκαμψη αυτή προκάλεσε καθυστέρηση σε άλλη πτήση που θα έκανε το ίδιο αεροπλάνο όταν θα αναχωρούσε από την Φορταλέζα και ένας επιβάτης προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση.

Για το Δικαστήριο της ΕΕ η συμπεριφορά του παράφρονα επιβάτη «μπορεί να αποτελεί 'έκτακτη περίσταση' που μπορεί να απαλλάσσει τον αερομεταφορέα από την υποχρέωσή του να καταβάλει αποζημίωση».

«Μια συμπεριφορά αυτού του είδους βρίσκεται κατ'αρχήν πέραν των δυνατοτήτων ελέγχου» του αερομεταφορέα, υπογράμμισε το δικαστήριο.

Με πληροφορίες του AFP/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM
Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Διεθνή / Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Το Πεντάγωνο διερευνά 300 υπαλλήλους για σχόλια στο διαδίκτυο μετά τη δολοφονία του ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ, προκαλώντας συζήτηση για πολιτική βία και πειθαρχικά μέτρα στον στρατό των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM