Μελομακάρονο ή κουραμπιές; Τελικά, ποιο έχει τις περισσότερες θερμίδες;

Μελομακάρονα vs κουραμπιέδες: Ποια «γλυκιά» αμαρτία έχει περισσότερες θερμίδες και γιατί Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI
0

Πλησιάζουν οι μέρες που θα βρεθούμε σε γιορτινά τραπέζια και ρεβεγιόν, όπου θα παρελαύνουν μελομακάρονα και κουραμπιέδες, οι πρωταγωνιστές με λίγα λόγια των Χριστουγέννων.

Οι σκέψεις πολλές μπροστά σε αυτές τις «γλυκές» αμαρτίες, όμως μία είναι αυτή που κυριαρχεί. Ποιο από τα δύο να επιλέξετε για να μην «φορτωθείτε» με πολλές θερμίδες.

Για να μην μετράτε λοιπόν τις μπουκιές σας, είτε αυτές είναι μελομακάρονου είτε κουραμπιέ, η κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος μιλά στη LiFO, εξηγεί τα πάντα και κυρίως απαντά στο αιώνιο δίλημμα των γιορτών, αναφορικά με το πιο από τα δύο έχει τις περισσότερες θερμίδες. Ταυτόχρονα και δίνει tips, ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε και τα δύο με πιο υγιεινό τρόπο - ακόμα και καθημερινά.

Ποια τα υπέρ και τα κατά σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. «Τα μελομακάρονα έχουν ως βάση το ελαιόλαδο, που είναι πηγή αντιοξειδωτικών και καλών μονοακόρεστων λιπαρών, διατηρώντας σε επιθυμητά επίπεδα τη χοληστερόλη στο αίμα. Τη σκυτάλη των καλών πολυακόρεστων λιπαρών παίρνουν τα καρύδια, ενισχύοντας την πνευματική απόδοση και μνήμη αλλά και το μέλι, που αποτελεί το «χρυσάφι» της διατροφής μας, όντας πλούσια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και μετάλλων», αναφέρει αρχικά η κ.Κρούστη.

Η διαιτολόγος - διατροφολόγος Σωτηρία Κρούστη
Η διαιτολόγος - διατροφολόγος Σωτηρία Κρούστη

«Ο συνδυασμός των σακχάρων του μελομακάρονου, με τα λιπαρά που περιέχει, το καθιστά την καλύτερη επιλογή για τον έλεγχο του γλυκαιμικού δείκτη, δηλαδή την πιο αργή απελευθέρωση του σακχάρου στο αίμα», συμπληρώνει.

Σχετικά με τον κουραμπιέ, τονίζει ότι «βασίζεται σε ζωικό βούτυρο, που είναι πλούσιο σε κακά κορεσμένα λιπαρά και φέρει κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Ακολουθούν το αλεύρι και η ζάχαρη που είναι τρόφιμα χαμηλής διατροφικής αξίας. Ωστόσο, πολλές συνταγές περιλαμβάνουν αμύγδαλα αυξάνοντας τη θρεπτικότητα του κουραμπιέ σε καλά πολυακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε».

«Σε αντίθεση με τα μελομακάρονα, η πληθώρα των απλών σακχάρων που περιλαμβάνει ο κουραμπιές αυξάνουν ραγδαία το σάκχαρο στο αίμα, δημιουργώντας μας πιο γρήγορα την αίσθηση της πείνας», καταλήγει η διατροφολόγος.

Ποιο από τα δύο έχει την πρωτιά στις θερμίδες

Έφτασε όμως η ώρα της «κρίσης». Σύμφωνα με την κ. Κρούστη, «ένα μελομακάρονο αποδίδει 130-180 θερμίδες ανά τεμάχιο ενώ ένας κουραμπιές 150- 200 θερμίδες. Η θερμιδική διαφορά τους μπορεί να μην είναι τεράστια, όμως η θρεπτική είναι αξιοσημείωτη».

Tα tips για τους λάτρεις των χριστουγεννιάτικων γλυκών...

Εάν είστε από τους λάτρεις των χριστουγεννιάτικων γλυκών και τα καταναλώνετε καθημερινά, ακολουθούν μερικά tips για να αυξήσετε τη θρεπτική αξία τους.

Στους κουραμπιέδες: μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μισή ποσότητα του ζωικού βούτυρου με φυτική μαργαρίνη, ώστε να μειώσετε τα κορεσμένα λιπαρά, και να αντικαστήσετε το λευκό αλεύρι με αλεύρι ολικής ώστε να αυξήσετε τις φυτικές ίνες.

Στα μελομακάρονά: μπορείτε να μειώσετε τη ζάχαρη που προτείνει η συνταγή και να αναμείξετε το αλεύρι σας με αλεσμένη βρώμη.

Τέλος, να θυμάστε ότι στη ζυγαριά των θρεπτικών συστατικών υπερτερούν τα μελομακάρονα, όμως σε αυτή της προσωπικής σας απόλαυσης, εσείς έχετε τον πρώτο λόγο.

Lifehacker
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρεις απλές συμβουλές για να διατηρούνται φρέσκα τα λαχανικά στο ψυγείο

Lifehacker / Τρία tips για να διατηρούνται φρέσκα τα λαχανικά στο ψυγείο

Εχουμε συνηθίσει τα φρούτα και τα λαχανικά που ψωνίζουμε να «μαραίνονται» και να συρρικνώνονται μετά από 2-3 ημέρες στο ψυγείο, ενώ υπάρχει τρόπος και να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους και να μην καταλήξουν στα σκουπίδια
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ