ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

«Δεν χρειάζεται να πείτε ψέματα, όταν σας δίνουν ένα κακό δώρο»

«Δεν χρειάζεται να πείτε ψέματα, όταν σας δίνουν ένα κακό δώρο» Facebook Twitter
Φωτ: Unsplash
0

Έχει τύχει σε όλους μας: το δώρο που μας πρόσφεραν να είναι κακόγουστο, πολύ μακριά από τις προτιμήσεις μας, μία πραγματική χειρονομία ξεπετάγματος της υποχρέωσης και φυσικά κανείς δεν αναφέρεται στην τιμή, αλλά στην έλλειψη ενέργειας και καλών προθέσεων που κρύβεται μέσα στο (όποιο) κουτί.

Μια πιτζάμα τρία νούμερα μεγαλύτερη, ένα παλιό μπιμπελό που κάπου σκονιζόταν και τελικά κατέληξε στα χέρια μας, ένα δώρο που ξέμεινε από μια άλλη γιορτή και μας ήρθε συστημένο. Και φυσικά όλοι, στο όνομα κάποιου άγνωστου αγίου της καλής συμπεριφοράς, έχουμε μάθει να χαμογελάμε, να λέμε «ευχαριστώ» και φυσικά να κρύβουμε την πικρία μας για τον φίλο ή τον συγγενή που είχε την... καλοσύνη (;) να μας τιμήσει με ένα κακό δώρο. Έχουμε μάθει επίσης να ανταποδίδουμε την υποχρέωση με κάτι όμορφο, πιστεύοντας ότι θα γίνει σαφές ότι δεν είναι ευγενικό να πηγαίνεις δώρο τα σοκολατάκια που ξέμειναν πέρσι στη δική σου γιορτή.

Η Dianne Gottsman, ειδική εθιμοτυπίας και ευγενούς συμπεριφοράς, λέει ότι αυτές οι αντιδράσεις ανήκουν κάπως στο παρελθόν. Και ότι δεν είναι αγενές να λέει κανείς, πάντα με τον σωστό τρόπο, το πώς πραγματικά νιώθει όταν στα χέρια του φτάνει ένα ακατάλληλο, κάποτε και ασεβές δώρο. Προτείνει μάλιστα μια σειρά απαντήσεων, είτε βρισκόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με τον αποστολέα του δώρου είτε μας χωρίζει μια κάποια απόσταση.

Πώς να ενεργήσετε αν βρίσκεστε πρόσωπο με πρόσωπο με τον αποστολέα

«Έχετε σκίσει το χαρτί και έχετε ανοίξει το κουτί και -έκπληξη! - είναι κάτι που δεν είναι το σωστό δώρο για εσάς. Το να χαμογελάσετε και να πείτε "ευχαριστώ" είναι η βασική εθιμοτυπία, αλλά επιτρέπεται να πείτε κάτι άλλο;», λέει η Gottsman και συνεχίζει:

«Εξαρτάται από τη σχέση σας με το συγκεκριμένο άτομο. Εξαρτάται και από την ιδιοσυγκρασία του. Πρέπει να ‘διαβάσετε’ το κλίμα στο δωμάτιο εκείνη τη στιγμή. Αν πρόκειται για κάποιον που δεν γνωρίζετε πολύ καλά, αρκεί ένα ειλικρινές "ευχαριστώ". Αν κάποιος που γνωρίζετε καλά σας έχει δώσει το λάθος πράγμα, δεν είναι αγενές να ρωτήσετε αν θα μπορούσατε να προχωρήσετε σε αλλαγή».

«Αν πρόκειται, ας πούμε, για το πουκάμισο που δεν σας ταιριάζει, θα μπορούσατε να πείτε: "Θεέ μου, αυτό είναι υπέροχο. Αλλά πρέπει να σας πω - θα σας πείραζε να το αλλάξω με το σωστό μέγεθος;», λέει χαρακτηριστικά.

Τι να κάνετε με ένα ανεπιθύμητο δώρο, όταν γυρίσετε σπίτι

Ορισμένες φορές η αλλαγή του δώρου, απλώς είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Έχετε λάβει κάτι που απλώς δεν θέλετε.

Όταν γυρίσετε σπίτι, το πρώτο σας βήμα είναι να γράψετε μια ευχαριστήρια κάρτα, εξηγεί η Gottsman. «Κατ΄αρχάς είναι εκτιμητέο ότι σας σκέφτηκαν κατά τη διάρκεια των γιορτών. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να πείτε ψέματα, αλλά μπορείτε να τους ευχαριστήσετε για την προσπάθειά τους», λέει.

Σε κάθε περίπτωση, μετά από αυτό, οι κανόνες της εθιμοτυπίας υπαγορεύουν ότι το δώρο είναι δικό σας κι ότι μπορείτε να το κάνετε ό,τι επιθυμείτε. Ο βραστήρας τσαγιού που σας χάρισε ο φίλος σας μπορεί να είναι υπέροχος, αλλά αν πίνετε καφέ, είναι δικαίωμά σας να τον δωρίσετε σε μια φιλανθρωπική οργάνωση, λέει η Gottsman.

Η άλλη σας επιλογή (κοίτα τώρα τι μαθαίνει κανείς!), είναι η ευγενική χορήγηση του δώρου σε κάποιον που ίσως πραγματικά να το χρειάζεται, μια κίνηση που απαιτεί διαφάνεια και διακριτικότητα, λέει η Gottsman. Κυρίως, γιατί ο προσωπικός χώρος του κάθε ανθρώπου είναι σημαντικός και δεν οφείλει να τον γεμίζει με πράγματα που δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ, μόνο και μόνο για να φανεί ευγενής. Μπορείτε να δώσετε –προσοχή: όχι να δωρίσετε- να δώσετε αυτό που σας δώρισαν με ειλικρίνεια και ευγένεια σε κάποιον άλλο.

«Κοίτα, μου δώρισαν έναν βραστήρα και έχω ήδη ή δεν τον χρειάζομαι. Μήπως τον θέλεις;», προτείνει η εξπέρ, εξηγώντας ότι αυτή είναι μία κίνηση τίμια και αληθινή που δεν υποχρεώνει τον άλλο να σου επιστρέψει τη χειρονομία.  

Η ειλικρίνεια και η πραγματική ευγένεια είναι που μετράει

Για να μην πληγώσετε τα συναισθήματα κανενός, φροντίστε να αποφύγετε να ξαναδώσετε οτιδήποτε μέσα στην ίδια ομάδα φίλων, λέει η Gottsman. Δεν θέλετε να μαθευτεί στον αρχικό δωροθέτη, τα αισθήματα του οποίου μπορεί να πληγωθούν.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να ξέρουμε τους ανθρώπους στους οποίους δωρίζουμε κάτι. Δεν χρειάζονται χρήματα για ένα όμορφο δώρο. Μπορεί να είναι από ένα μπουκάλι κρασί που θα πιει όλη η παρέα, κάτι χειροποίητο ή ένα κουτί με λίγα γλυκά που φτιάξαμε ή ακόμα και λίγα λουλούδια.

Όλα αυτά είναι τίμιες κινήσεις που εκτιμώνται για τη χειρονομία και όχι για το «ξεπέταγμα» μίας υποχρέωσης.

Με στοιχεία από cnbc.com

Lifehacker
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η τέχνη τού να μιλάς στα παιδιά

Υγεία & Σώμα / Ψυχολόγος και καθηγήτρια του Χάρβαρντ Rebecca Rolland: «Mη μιλάτε έτσι στα παιδιά, τα κάνετε ρομποτάκια»

Το βιβλίο της "Η τέχνη τού να μιλάς στα παιδιά" είναι ένας οδηγός που προσφέρει τροπους για να αλλάξετε τις καθημερινές διαδικαστικές συζητήσεις, σε συζητήσεις που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και ενισχύουν τους οικογενειακούς δεσμούς.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελομακάρονα vs κουραμπιέδες: Ποια «γλυκιά» αμαρτία έχει περισσότερες θερμίδες και γιατί

Lifehacker / Μελομακάρονο ή κουραμπιές; Τελικά, ποιο έχει τις περισσότερες θερμίδες;

Η διαιτολόγος - διατροφολόγος Σωτηρία Κρούστη απαντά στο... ερώτημα της εποχής και παράλληλα δίνει μερικά tips προκειμένου να απολαμβάνει κανείς, σε μία πιο υγιεινή version και τα δύο χριστουγεννιάτικα γλυκά
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Τρεις απλές συμβουλές για να διατηρούνται φρέσκα τα λαχανικά στο ψυγείο

Lifehacker / Τρία tips για να διατηρούνται φρέσκα τα λαχανικά στο ψυγείο

Εχουμε συνηθίσει τα φρούτα και τα λαχανικά που ψωνίζουμε να «μαραίνονται» και να συρρικνώνονται μετά από 2-3 ημέρες στο ψυγείο, ενώ υπάρχει τρόπος και να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους και να μην καταλήξουν στα σκουπίδια
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ