Εξαέρωση καλοριφέρ: Τι κάνουμε λάθος και 3 βήματα για να γίνει σωστά

Εξαέρωση καλοριφέρ: Τι κάνουμε λάθος και 3 βήματα για να γίνει σωστά Facebook Twitter
Φωτό: Unsplash
0

Δεν έχεις ενηλικιωθεί πραγματικά, αν δεν έχεις μείνει μόνος και δεν χρειάστηκε να κάνεις εξαέρωση καλοριφέρ κάποιο βράδυ, που η θερμοκρασία έπεσε ξαφνικά και συνειδητοποίησες ότι η κεντρική θέρμανση δουλεύει για όλους, αλλά όχι για το δικό σου διαμέρισμα.

Όμως γιατί το συζητάμε τόσο πολύ; Και γιατί όλοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για κάτι εύκολο, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι κάτι για το οποίο θα χρειαστεί και να ιδρώσεις και να λερωθείς (κυριολεκτικά) για να γίνει η δουλειά;

Βασικά, εκείνο που δεν μας λέει ποτέ κανείς είναι το πώς πραγματικά μπορούμε να ξέρουμε ποια καλοριφέρ (σώματα) του σπιτιού μας χρειάζονται εξαέρωση και κυρίως ποια σημάδια το μαρτυρούν αυτό;

Σημάδι 1:  Ο διαχειριστής ή η διαχειρίστρια μας ενημερώνουν ότι έχει ενεργοποιηθεί η κεντρική θέρμανση ωστόσο εμείς δεν το διαπιστώνουμε. Μας διαβεβαιώνουν γι’ αυτό και οι γείτονες στην πολυκατοικία, αλλά εμείς πιάνουμε τα καλοριφέρ και είναι κρύα. Φιλική συμβουλή: ας αγγίξουμε και το κάτω μέρος του καλοριφέρ. Αν εκεί υπάρχει θερμότητα, αυτό είναι το πρώτο σημάδι ότι τα σώματα των καλοριφέρ χρειάζονται εξαέρωση.

Σημάδι 2: Περίεργοι θόρυβοι στις σωληνώσεις κάθε φορά που τίθεται σε λειτουργία η κεντρική θέρμανση. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει εγκλωβιστεί εντός τους αέρας με τη μορφή υγρασίας ή φυσαλίδων που δημιουργούν αυτούς τους θορύβους.

Και αφού πλέον έχουμε σιγουρευτεί ότι ναι, όντως, τα καλοριφέρ μας πρέπει να περάσουν από αυτή τη (σχετικά εύκολη) διαδικασία, ας δούμε λίγο βήμα προς βήμα πώς γίνεται.

Bήμα 1:

Κατ’ αρχάς, εκτός από το κλειδί της εξαέρωσης, θα χρειαστούμε και ένα κατσαβίδι. Επίσης, ένα στεγνό πανί και ένα πλαστικό δοχείο για να μαζέψουμε το νερό που θα βγει.

Βήμα 2:

Προσοχή: ξεκινάμε την εξαέρωση, όταν η θέρμανση δεν λειτουργεί και αφού είμαστε σίγουροι ότι τα σώματα καλοριφέρ είναι κρύα. Τώρα, ανοίγουμε τη βαλβίδα εξαερισμού του καλοριφέρ με το κλειδί. Αν το κλειδί δεν αρκεί, προσπαθούμε με το κατσαβίδι. Περιμένουμε λίγο και στα επόμενα λεπτά, λογικά, θα πρέπει όλος ο αέρας από το σώμα να αρχίσει να βγαίνει και θα ακολουθήσει και το νερό. Εκεί θα πρέπει να έχουμε κοντά το πλαστικό δοχείο για να μη γεμίσει το πάτωμα από τα νερά. Θα βοηθούσαν μερικά απορροφητικά πανιά στο σημείο. Επίσης, είναι σημαντικό να στρίψουμε τη βαλβίδα έτσι, ώστε η τρύπα που έχει να «βλέπει» προς το πάτωμα και το νερό να τρέξει απευθείας στο δοχείο. Μικρό tip: Η βαλβίδα εξαερισμού στα περισσότερα σώματα καλοριφέρ βρίσκεται στο πάνω μέρος τους  δεξιά ή αριστερά.

Βήμα 3:

Εφ’ όσον έχουν προηγηθεί τα παραπάνω, κλείνουμε τη βαλβίδα και σκουπίζουμε τα νερά που έχουν βγει.  Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία στο επόμενο θερμαντικό σώμα.

EXTRA TIPS

#1 Υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνες που ενώ τα κάναμε όλα σωστά, τα σώματα των καλοριφέρ παραμένουν κρύα. Καλό είναι να συμβουλευτούμε ειδικό, γιατί ενδέχεται να υπάρχει ευρύτερο πρόβλημα στην εγκατάσταση

#2 Μεγάλη προσοχή για τυχόν απρόοπτα. Πράγμα που σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της εξαέρωσης, καλό είναι να μην υπάρχουν στο χώρο παιδιά, καθώς κάποτε κατεβαίνει και καυτό νερό και μπορεί να προκληθεί ατύχημα.

Lifehacker
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελομακάρονα vs κουραμπιέδες: Ποια «γλυκιά» αμαρτία έχει περισσότερες θερμίδες και γιατί

Lifehacker / Μελομακάρονο ή κουραμπιές; Τελικά, ποιο έχει τις περισσότερες θερμίδες;

Η διαιτολόγος - διατροφολόγος Σωτηρία Κρούστη απαντά στο... ερώτημα της εποχής και παράλληλα δίνει μερικά tips προκειμένου να απολαμβάνει κανείς, σε μία πιο υγιεινή version και τα δύο χριστουγεννιάτικα γλυκά
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Τρεις απλές συμβουλές για να διατηρούνται φρέσκα τα λαχανικά στο ψυγείο

Lifehacker / Τρία tips για να διατηρούνται φρέσκα τα λαχανικά στο ψυγείο

Εχουμε συνηθίσει τα φρούτα και τα λαχανικά που ψωνίζουμε να «μαραίνονται» και να συρρικνώνονται μετά από 2-3 ημέρες στο ψυγείο, ενώ υπάρχει τρόπος και να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους και να μην καταλήξουν στα σκουπίδια
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ