ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
21.1.2023 | 15:04

Άγχος για το μέλλον

Βρίσκομαι στο τελευταίο έτος των σπουδών μου σε μια σχολή που με ενδιαφέρει αλλά έχει πολύ δύσκολη επαγγελματική αποκατάσταση. Δεν ξέρω τι θα κάνω με το μέλλον μου. Οι μόνες δουλειές που έχω κάνει μέχρι στιγμής είναι άσχετες με το αντικείμενο μου. Προσπαθώ εναγωνίως να βρω κάτι στο αντικείμενο μου αλλά όλοι θέλουν εμπειρία την οποία όπως καταλαβαίνετε δεν διαθέτω γιατί κάνεις δεν μου δίνει την ευκαιρία :')...Σκέφτομαι ίσως αλλάξω ροτα και σπουδάσω κάτι άλλο. Πληροφοριακά σπουδάζω στο τμήμα φιλολογίας. Μου αρέσει η επιμέλεια κειμένων, οι μεταφράσεις και οι ξένες γλώσσες. Είμαι διατεθειμένη να ασχοληθώ και με κάτι τελείως άσχετο με αυτά μου τα ενδιαφέροντα μιας και είναι πολύ δύσκολο να μου αποφέρουν άμεσα κάποια επαγγελματική ευκαιρία.Τι θα μου προτείνατε;
2
 
 
 
 
σχόλια

Ίσως το καλό με τις μεταφράσεις, την επιμέλεια κειμένων και τις ξένες γλώσσες που σ' ενδιαφέρουν, είναι ότι πλέον αυτές οι δουλειές μπορούν να γίνονται και εξ' αποστάσεως. Που σημαίνει ότι δεν έχεις ανάγκη να παρακαλάς τις ντόπιες Εκδόσεις Σάρα και Μάρα να σου δώσουν δουλειά, αλλά να ψάξεις μήπως ζητείται προσωρινή μεταφράστρια/επιμελήτρια για κάπου στο εξωτερικό, με δυνατότητα εξ' αποστάσεως εργασίας. Υποψιάζομαι, επίσης, ότι ίσως θα μπορούσες να καταφύγεις και στη συγγραφή, οπότε δες μήπως υπάρχει ευκαιρία για το λεγόμενο ghost-writing (αν δεν συγγράφεις για τη δόξα, κάνε το για το χρήμα). Να αλλάξεις ρότα δεν έχει νόημα τώρα, κατ' εμέ. Κάνε αυτό που σου αρέσει, μίλησε ίσως και με 2-3 καθηγητές, που να έχετε αμοιβαία εκτίμηση, να τους πεις για τις αγωνίες σου, και βλέπεις τι να κάνεις. Και τέλος, στο χειρότερο σενάριο που χρειαστείς στροφή 180 μοιρών στο αντικείμενο της εκπαίδευσής σου, μην πας ξανά όλο το προπτυχιακό, παρά μόνο δες αν γίνεται να παρακολουθήσεις σχετικά σεμινάρια, μέχρι και στο edX ή άλλη πλατφόρμα e-learning. Εκεί συνήθως προσφέρονται σεμινάρια πιο κοντά σε πρακτικές εφαρμογές, με ζήτηση στην αγορά εργασίας. Και δεν χρειάζεται να πας πολύ μακριά από τη Φιλολογία: μπορείς να παρακολουθήσεις κάτι σε Content Marketing/Strategy ή Content Localisation (είναι ακριβώς το κομμάτι που σ' αρέσει με τις μεταφράσεις, αλλά ιστοσελίδων). Καλή δύναμη και μην αποκαρδιώνεσαι. Δεν θα έχεις το πτυχίο ως κύριο εφόδιό σου, αλλά τις δεξιότητες που σ' έφεραν ως τη Φιλολογία, αυτές είναι προς αξιοποίηση και αυτές να τονίζεις στο βιογραφικό σου και σε τυχόν συνεντεύξεις με δυνάμει εργοδότες.

Για να σπουδάζεις φιλολογία, έχεις ήδη υπάρξει "ρομαντική" γνωρίζοντας ότι η επιλογή σου αυτή σίγουρα δε θα σε κάνει πλούσια ή "πετυχημένη" στα μάτια των πολλών. Επομένως, το ερώτημα είναι αν είσαι διατεθειμένη(και φυσικά αν σε παίρνει οικονομικά) να παραμείνεις "ρομαντική" και να συνεχίσεις την αναζήτηση σου μέχρι να βρεις δουλειά ως φιλόλογος ή αν θα καταλήξεις όπως οι περισσότεροι/ες σε κάποια άλλη δουλειά.
Δε θα ξεχάσω ποτέ μια νεαρή φιλόλογο (που μου έκανε 2-3 μαθήματα στο γυμνάσιο για τις προαγωγικές εξετάσεις), την οποία συνάντησα λίγα χρόνια αργότερα να δουλεύει ως πωλήτρια σε μεγάλο πολυκατάστημα. Πλησίασα να τη χαιρετήσω και εκείνη χαμήλωσε το βλέμμα, μάλλον από ντροπή που είχε "καταλήξει" πωλήτρια. Το θέμα, βέβαια, δεν είναι τι θα πιστέψει ο ένας και ο άλλος αν καταλήξεις πωλήτρια ή μπαρίστα, αλλά αν θα νιώθεις εσύ καλά μέσα σου με ό,τι κι αν καταπιαστείς.